Drugi dan WAPES konferencije: U fokusu dobre prakse iz BiH, Austrije, Bugarske i Turske

0
1732

Drugog dana Međunarodne konferencije koju je organizovala Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa Svjetskom asocijacijom javnih službi za zapošljavanje (WAPES) prezentovani su primjeri dobrih praksi i riješenja iz Bosne i Hercegovine, Turske, Bugarske i Austrije.

Uz učešće velikog broja učesnika –  stručnjaka, praktičara i predstavnika javnih službi za zapošljavanje ovo je prilika da se uporede raznovrsne mjere, uticaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni budžeti, sistem obrazovanja, sistem rada službi za zapošljavanje itd.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švajcarske već niz godina provodi reformu Javnih službi za zapošljavanje kako bi se se kroz promjenu djelovanja ovih institucija osigurala rana intervencija kojom će biti spriječen ulazak u dugoročnu nezaposlenost lica koja se nalaze na evidencijama biroa, prije svega mladih žena i mušakaraca. Dodatno, Projekat pruža podršku mladim preduzetnicima i podržava uspostavu Lokalnih partnerstava za zapošljavanje sve u cilju da se otvaraju nova radna mjesta, ali i da se u što većoj mjeri aktiviraju ne samo mladi nego svi akteri na tržištu rada koji mogu unaprijediti ukupnu situaciju.

Tokom ovog procesa definiran je model – “Reformski paket”  – pod ovim pojmom se podrazumijeva niz elemenata kojim su definirani alati i procesi kojima se mijenja funkcioniranje službi (fokus je na krajnjim korisnicima nezaposlenima i poslodavcima), ali i svijest zaposlenika u JSZZ o važnosti uloge koju imaju na tržištu rada.

“Svaka reforma izaziva otpore, riječ je o dugoročnom procesu koji zahtjeva i velika stručna i finansijska ulaganja, ni reforma Javnih službi za zapošljavanje nije izuzetak – to je jako dug put na kojem treba biti istrajan” –  istakao je rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) dr Ranko Markuš prezentujući postignuća u procesu reforme bh službi tokom današnje konferencije.  Još uvijek je mnogo izazova pred službama za zapošljavanje u BiH sa kojima se treba suočiti kako bi u konačnici svi, a prije svega krajnji korisnici usluga prepoznali važnost i korist onog što je učinjeno, a što je rezultiralo povećanom efikasnosšću službi za zapošljavanje, ali i njihovim većim zadovoljstvom pruženim uslugama. Učesnici konferencije su pokazali veliki interes za predstavljanje iskustava iz Bosne i Hercegovine, te je uslijedio veliki broj pitanja među kojima su dominirala ona vezana za sistem za upravljanje učincima, obuku savjetodavaca, pravni okvir, spremnost institucija da se mijenjaju. 

 

 

PODIJELI

Warning: A non-numeric value encountered in /home3/waftu40adoty/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326