Efekti reformske agende na zapošljavanje, poslovnu klimu i konkurentnost

0
958

Nedavo su Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili  sveobuhvatan izvještaj „Stanje nacije 2017.“, koji prema riječima utora daje pregled provedbe Reformske agende za period 2015.-2016.g., kao i pregled efekata na poslovnu klimu i konkurentnost, tržište rada, socijalnu i penzionu politiku, javne finansije, javnu upravu i vladavinu prava, te na kraju uticaj svega pobrojanog na kvalitet života građana, prateći petogodišnje trendove.

Danas se u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine održava debata sa ciljem da se predstave glavni nalazi izvještaja i otvori dijalog zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH i Kantona Sarajevo, akademske zajednice, poslodavaca i sindikata, kao i drugih relevantnih aktera Federacije BiH, kako bi se dao doprinos provođenju reformi u Federaciji BiH, posebno u segmentu unapređenja tržišta rada, poslovne klime i konkurentnosti tokom 2017.g.

Program menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović na parlamentarnoj debati o provedbi reformi u BiH s fokusom na poslovnu klimu i tržište rada kazao je da su to oblasti koje zanimaju najveći dio populacije – radnike, nezaposlene i poslodavce.

“U ove dvije oblasti ne bilježimo velike rezultate. Iako na tržištu rada nakon mnogo godina bilježimo zaustavljanje negativnih trendova, odnosno rast stope zaposlenosti i pad stope nezaposlenosti i dalje je to vrlo nisko i kreće se u intervalu od 2 do 3 posto. S druge strane, poslovno okruženje, odnosno ambijent za privlačenje domaćih i stranih investicija nije nimalo dobar. Od političke stabilnosti i vladavine zakona direktno zavise investicije i mi bilježimo drastičan pad direktnih stranih investicija”, poručio je Arapović.

U prošloj godini, prema nezvaničnim pokazateljima, bilježi se tek stotinjak miliona direktnih stranih investicija u BiH, što će biti ispod jedan posto BDP-a. Prosječan godišnji nivo proteklih pet godina bio je blizu tri posto.

U debati učestvuju i predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP). 

 CCI3

PODIJELI