Gradiška: Lokalna zajednica preuzima inicijativu – izazovi i prepreke za pristupanje EU

0
1437

Kancelarija specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenula je projekat „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Peta debata održana je danas Gradišci. Organizator i inicijator debate je šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark kojem su se pridružili domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci, a nakon današnje debate učesnici su prisustvovali informativno-edukativnom događaju u kojem su se predstavili predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica:LID -Lokalni integrisani razvoj koji finansira EU, a provodi UNDP i ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ.

U debati su učestvovali i predstavnici švajcarskih projekata – Projekta zapošljavanja mladih (YEP) dr. Ranko Markuš i Projekta Prilika Plus Nina Branković koji su dali doprinosu u odnosu na diskusiju u odnosu temu odnos obrazovanja i tržišta rada i mjere podrške u zapošljavanju mladih. 

U nastavku današnjeg programa, šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark posjetio je proizvodni pogon društvenog preduzeća FG Grupa u Novoj Topoli pored Gradiške. Ovo preduzeće, pokretač modnog branda za mlade Funky Guerrilla, osnovano je uz podršku Vlade Švicarske kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP). Ovo društveno preduzeće je u potpunom vlasništvu udruženja Most koje u proizvodnji zapošljavanja dugoročno nezaposlene mlade, sa evidencije službe za zapošljavanje a ostvareni prihod koristi za realizaciju svojih aktivnosti sa mladima.  

PODIJELI