Kako izraditi efektivan program mentorstva za startupe u Bosni i Hercegovini?

0
186

Danas je, u sklopu Sarajevo Unlimiteda 2018, u prostorijama HUB387 održana sesija Projekta zapošljavanja mladih (YEP), a koji podržava Vlada Švicarske, na temu efektivnih programa mentorstva za startupe. 

Moderator sesije bio je Dr Ranko Markuš, rukovodioc Projekta zapošljavanja mladih a između velikog broja učesnika/ca našli su se i predstavnici regionalnih biznis inkubatora, relevantnih BH institucija i ustanova, pa su tako iskustva sa prisutnima podijelili i Urška Jež ispred slovenske konsultantske kompanije Getika d.o.o., kao i Julij Božič ispred BTC-a koji je – što je važno napomenuti – proglašen za mentora godine 2015-te u Sloveniji, potom i Ante Magzan ispred hrvatskog HUB385.

Takođe, ispred Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo prisustvovao je direktor, gdin Muhamed Bekto, te Aida Handžić (Privredna komora FBiH), Sanja Miovčić (Vijeće stranih investitora BiH) kao i Amir Hujić ispred Vanjskotrgovinske komore BiH koji su dali značajan doprinos realizaciji istog. 

Primarni cilj bio je razmijeniti iskustva u kontekstu kreiranja efektivnih programa mentorstva za startupe – dakle, analizirati moduse koji bi u bh praksi mogli polučiti konkretne rezultate specifičnog mentorskog programa. 

Imajući u vidu da Projekat zapošljavanja mladih (YEP), slijedom aktivnosti YEP Inkubatora poslovnih ideja, aktivno radi na izgradnji sistema mentoringa za startupe današnja sesija je uveliko dala doprinos kreiranju samog modela u smislu povratnih informacija na inicijalni koncept istog, kako od strane učesnika/ca iz regiona sa značajnim iskustvom u implementaciji sličnih aktivnosti tako i biznisa koji bilježe iskustva u mentorskim aktivnostima. Takođe, današnja sesija je i “otvorila vrata” potencijalnoj regionalnoj saradnji u ovom kontekstu. 

PODIJELI