Kolegij gradonačelnika Tuzle: Mladi izborom škole utiču na zaposlenost

0
1126

S ciljem povećanja zaposlenosti, ali i poboljšanja izgleda mladih da pronađu zaposlenje, Kolegij gradonačelnika Tuzle je na jučerašnjoj sjednici, razmatrajući informaciju o stanju zaposlenosti u Tuzli u 2016. godini, sugerisao da mladi prilikom odabira škole ili fakulteta trebaju razmotriti potrebe tržišta rada. Tu značajnu ulogu treba imati Služba za zapošljavanje, u čemu im pomaže Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske. 

Ponuda – potražnja

Iako je u Tuzli u 2016. zabilježeno oko 1.000 više zaposlenih u odnosu na godinu ranije, i dalje je prisutan veliki disbalans u ponudi i potražnji kadrova na birou za zapošljavanje.
– Evidencije pokazuju da postoje zanimanja koja uopšte nisu zastupljena na Birou, a koja poslodavci traže. Mi želimo apelovati na mlade ljude da izanaliziraju koja su to sve zanimanja i da po završetku školovanja imaju koliko-toliko sigurno zaposlenje, kazao je Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj Grada Tuzla.
Ovaj disbalans je najviše izražen kod KV i VK zanimanja, jer mladi sve rjeđe upisuju srednje škole sa trogodišnjim programom.

Zidari, tesari…

– To su zanimanja građevinske struke, zidari, tesari, armirači, zatim cjevari, izolateri, limari, krojači, obućarski radnici, slastičari i slično, kazala je Selma Delić, šefica Biroa za zapošljavanje Tuzla.

U informaciji koja je prezentirana navedeno je da je u Tuzli najveća razlika između broja zaposlenih i nezaposlenih. U decembru 2016. zabilježeno je nešto više od 19 hiljada nezaposlenih, što je oko hiljadu osoba manje nego godinu ranije.

Projekat YEP je sredinom prošle godine pokrenuo inicijativu za promjenu pristupa javnih službi za zapošljavanje u pogledu realizacije profesionalne orijentacije, a na osnovu pozitivnih iskustava i rezultata u JU Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo gdje se promijenio pristup te predstavnici Službe direktno sarađuju sa školskim pedagozima koji obavljaju karijerno usmjeravanje, umjesto ranijeg pristupa odlazaka i posjeta školama koji nisu davali željene rezultate niti su ozbiljno shvaćeni od strane učenika.

Ovaj pristup se primjenjuje i u Službi za zapošljavanje TK, a posljednja interaktivna radionica sa pedagozima srednjih škola Tuzlanskog kantona a u cilju promjene pristupa Službe u provođenju jednog od zadataka Službe – karijerna orijentacija je održana krajem prošle godine. U skladu sa “Strateškim pravcima razvoja karijerne orijentacije u Federaciji BiH za period 2015-2020 g.” termin profesionalna orijentacija je zamijenjena terminom karijerna orijentacija. Naime “karijerna orijentacija obuhvata sve aspekte razvoja karijere i ličnog razvoja tokom cijelog života, odnosno sve aktivnosti i usluge koje se provode radi pružanja podrške pojedincu da bude uspješan u donošenju odluka koje se tiču odabira obrazovanja, obuke i zanimanja, ali i upravljanju razvojem karijere i ličnim razvojem“.   Radionice je vodila Edina Junuzović Garagić, ispred Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uz mentorsku podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP), Mie Hadžiahmetović, a prisustvovali su joj pedagozi (11) srednjih škola  iz Gračanice, Lukavca, Doboj Istoka, Gradačca, Čelića i Srebrenika. Prije ove radionice održan je čitav niz istih, te je novim pristupom rada obuhvaćen cijeli kanton. 

 

PODIJELI