Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske: Sinergijom aktera ka mogućnostima za zapošljavanje!

0
673

Danas je u Banja Luci, u Privrednoj komori Republike Sprske, održan sastanak na inicijativu Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske kojeg su moderirale direktorica Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić i pomoćnik ministra Mira Vasić ispred Ministarstva rada te su sastanku prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS-a, kabineta Premijera Republike Srpske, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, predstavnici poslodavaca.

Cilj sastanka je bio povezivanje aktera na tržištu rada kako bi se koordinirale konkretne aktivnosti koje će voditi ka tješnjoj saradnji, ali koje će prije svega rezultirati zapošljavanjem aktivnih tražilaca posla (iz savjetovanja) koja su trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Sastanku su pristustvovali predstavnici švicarskih projekata – Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji već niz godina radi na unapređenju i reformi Javnih službi/Zavoda za zapošljavanje i Programa Prilika Plus koji u fokusu ima prekvalifikacije i doobuke putem obrazovnih institucija i/ili trening centara. 

Sa obzirom da je tokom sastanka prepoznata goruća potreba jednog od poslodavaca, učesnika u današnjem sastanku, za zapošljavanjem kvalifikovanih vozača, a sa obzirom da nije bilo mogućnosti da se ovaj profil pronađe na tržištu, kao i zbog nelojalne konkurencije zbog rada u inostranstvu dogovoreno je da će Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u saradnji sa YEP-om, putem procesa savjetovanja identifikovati nezaposlena lica koja bi bila zainteresovana za prekvalifikaciju i uključena u Program Prilika Plus, nakon čega bi ova lica bila zaposlena. Ova aktivnost koju će predvoditi Zavod, a uz ulazne informacije iz Ministarstva saobraćaja i veza i Zavoda za obrazovanje odraslih će ako se pokaže uspješnom biti obrazac za sva druga tražena zanimanja, a za kojim ili nema interesa ili nema kvalifikovane radne snage. Poslodavci su ovom prilikom podijelili različita iskustva i probleme kako zbog nekvalifikovane radne snage, tako i zbog ozbiljnog problema odliva kvalitetnih radnika te nezainteresovanosti mladih za zanimanja koja se nude. Ministarstvo rada će kooridinirati buduće susrete i aktivnosti a u cilju da se ispune strateški ciljevi Strategije zapošljavanja, koji se odnose na povećanje konkurentnosti nezaposlenih. 

 Dakle radi se o uobičajenoj praksi koju primjenjuju i službe u EU da se kao jedna od mjera, kao odgovor na nepovoljnju kvalifikacionu strukturu lica na evidencijama provodi doobuka za poznate poslodavce. 

PODIJELI