Na Palama premijerka nije govorila o reformi Zavoda, ali ona ostaje prioitet

0
221

U narednom periodu, u RS biće izdvojen 12,1 milion KM za zapošljavanje više od 2.000 lica, rečeno je danas na sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Na sjednici je istaknuto da će biti izdvojeno 8,5 miliona KM za zapošljavanje 1.606 lica i dodatnih 3,6 miliona KM za zapošljavanje 600 lica.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada Srpske želi da svake godine otvori značajan broj radnih mjesta.

“Krećemo se u dobrom pravcu i sve su nam bolji rezultati u oblasti zapošljavanja”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sjednice Upravnog odbora.

Ona je podsjetila da je prošle godine bila rekordna zaposlenost u Srpskoj koja je iznosila više od 260.000 ljudi.

“Odluke Vlade Repbulike Srpske od prije nekoliko godina, kada smo se odlučili da finansiramo Akcioni program za zapošljavanje, počeo je da daje rezultate i svake godine svjedočimo rekordnim rezultatima”, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, opredjeljenje Vlade Srpske jeste da razvija dodatne programe za podršku zapošljavanju, a biće i dodatnih mjera u cilju povećanja broja zaposlenih.

“Pohvale i za poslovanje Zavoda za zapošljavanje i sve ljude koje su se trudili u Upravnom odboru, kao i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, jer je uloženo mnogo truda i napora za novo zapošljavanje bez koga nema razvoja Republike. Hvala i poslodavcima koji su pokazali interes za ovako nešto da sa nama učestvuju u kreiranju radnih mjesta, ali i onima koji su predano radili da bi bila obezbijeđena sredstva za podršku, odnosno olakšanje poslovanja poslodavcima da bi povećavali broj zaposlenih”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da danas nije bilo razgovora o reformi Zavoda za zapošljavanje.

“Te aktivnosti definisane su našim strateškim dokumentima i postoje ministarstva koja su zadužena. Moraćemo imati jasniju evidenciju, jer imamo ogroman broj ljudi koji uopšte nisu tražioci posla. Naši programi su usmjereni na pojedine kategorije, među kojima su boračke, zatim one koje se odnose na žene, a ranije smo počeli program za one koji su manje konkurentni na tržištu radne snage”, podsjetila je Cvijanovićeva i navela da je Vlada partner sa poslovnom zajednicom.

Ona je istakla da su kvalitetni programi koji se odnose na zapoljšavanje.

“Veliku vrijednost vidim, za razilku od nekih trendova iz prošlosti, da smo partneri sa realnim sektorom i podstičemo poslodavce da budu ti koji će omogućiti zapošljavanje, a mi smo ti koji će im staviti određen novac na raspolaganje, za šta je služio program Svjetske banke. Razgovarali smo danas i kako spriječiti spekulacije prilikom zapošljavanja, odnosno da se može otpustiti radnik, pa primiti drugi i kazati da je to novo zapošljavanje”, rekla je Cvijanovićeva i podsjetila da je godišnje za zapošljavanje izdvajano 15-16 miliona KM, što se Republici vraćalo višestruko.

PODIJELI