Nove metode rada sa korisnicima usluga u Birou Visoko

0
353

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona – Biro Visoko, priprema tehničke uvjete za uvođenje novih metoda rada sa korisnicima usluga, nezaposlenim osobama i poslodavcima, a u cilju unapređenja funkcije savjetovanja nezaposlenih osoba i posredovanja u zapošljavanju.

Ovih dana je pušten u rad šalter Biroa na kojem će nezaposlene osobe vršiti redovno javljanje. Šaltersko poslovanje je uslov za razvoj i primjenu novih metoda rada, jer se njime odvaja brza administracija od savjetodavnog rada. Prvi efekti šalterskog poslovanja se već osjete. Nezaposlene osobe koje dolaze samo na redovno javljanje dobiju brzu uslugu jer ne moraju čekati u redu, dok su s druge strane savjetodavci rasterećeni ovog dijela posla u mogućnosti odvojiti više vremena za savjetodavni rad i osobe koje se prvi put prijavljuju na evidenciju nezaposlenih.

Također, planirane su i promjene u organizaciji rada Biroa u smislu razdvajanja poslova brze administracije, rada sa nezaposlenim osobama i rada sa poslodavcima. Istovremeno se u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP), kojeg podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira njemačka firma GOPA, provodi edukacija savjetodavaca i evidentičara, kako bi se osposobili za promjene u organizaciji i primjenu novih metoda rada.

Na evidenciji Biroa Visoko trenutno se nalazi oko 6500 nezaposlenih osoba. Razdvajanje nezaposlenih, koji aktivno traže zaposlenje i one koji su na evidenciji radi ostvarivanja drugih prava po osnovu nezaposlenosti je priroritetna aktivnost, međutim nedostatak tehničkih uslova usporava ovaj dugotrajan proces. Tačnost evidencija i razdvajanje nezaposlenih, segmentacija i trijaža u cilju prepoznavanja onih kojima je potrebna podrška Službe u traženju posla je osnovni preduslov za efikasno posredovanje u zapošljavanju, te se ovom cilju daju prioritet. U postojećim zakonskim okvirima i uslovima tržišne utakmice, javna ustanova Služba za zapošljavanje nastoji unaprijediti rad svojih krajnjih ispostava ka korisnicima  – biroa, ali se istovremeno priprema za predstojeće reforme u oblasti zapošljavanja. 

Izvor: yep.ba i visoko.co.ba 

PODIJELI