Posjeta delegacije HZZ-a Službi za zapošljavanje HNŽ/K

0
196

Na temelju službenog poziva ravnatelja Službe za zapošljavanje Hercegovačko – neretvanske županije Vlade Čuljka predstavnici Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje predvođeni ravnateljem HZZ-a Antom Lončarem i pomoćnikom ravnatelja za financije Draganom Marinčićem te predstojnicom Regionalnog ureda Split Jelom Gogić i rukovoditeljicom Tržišta rada splitskog ureda Elenom Gudelj bili su u studijskom posjetu 18. – 19. prosinca u Mostaru. Sastanku su prisustvovali i zamjenik ravnatelja Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona, Marinko Krajina i iz Službe za zapošljavanje županije Zapadno-hercegovačke, ravnatelji Mario Bušić iz Gruda te Ante Omazić iz Županijskog zavoda za upošljavanje Livno. Iz Službe za zapošljavanje iz Mostara sastanku su se pridružile i rukovoditeljice Odjela statistike, plana i analize Anita Perić te koordinatorica u posredovanju Antonija Željko. Teme službenog posjeta bile su sezonsko zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine na području Republike Hrvatske te suradnja na međunarodnim projektima bitnim za obje zemlje.

U vezi sa sezonskim zapošljavanjem istaknuto je da sve velike hotelske kuće iz Hrvatske organiziraju već nekoliko godina za redom tzv. Dane otvorenih vrata u Hercegovačkim službama za zapošljavanje, koje na taj događaj upućuju sve zainteresirane te osiguraju prostor za razgovore s kandidatima. Na žalost, povratnici iz sezone u Republici Hrvatskoj nemaju pravo na novčanu naknadu pa je jedan od zaključaka razgovora na ovu temu pronalazak rješenja za ostvarivanje iste. Druga teme bila je suradnja na projektima prekogranične suradnje, gdje je Služba iz Mostara zainteresirana za edukaciju svojih zaposlenika, a nositelji edukativnih aktivnosti bili bi certificirani treneri Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čime bi se ojačali kapaciteti i razvile kompetencije zaposlenika u što kvalitetnijem radu sa s korisnicima. Podsjećamo, u okviru reformskih aktivnosti uz podršku Projekta YEP, službe za zapošljavanje su razvile kompetencijske okvire za ključne poslovne procese i identificirale ključna područja za dalji razvoj kapaciteta zaposlenika, te je procesom internih obuka certificirano 8 internih trenera u Federaciji BiH, a planirano je nastaviti raditi na jačanju internog sistema obuka, ali svakako iskoristiti i potencijal za razmjenu iskustava i znanja sa regionalnim službama za zapošljavanje, u kojima su procesi u koje bh.službe tek ulaze odavno ustaljena praksa.

Prilika za detaljnije dogovore, konkretizaciju aktivnosti i samu provedbu bit će na Danima poslova u turizmu, koji se organiziraju Splitu, 02. veljače 2019.

hzz.hr/yep.ba

PODIJELI