Posjeta delegacije Švicarske: Uz pravu podršku mladi u BiH imaju potencijal za razvoj preduzetništva!

0
769

U cilju polugodišnjeg uvida u implementaciju i rezultate Programa Švicarske saradnje u BiH tokom 2017.godine danas je Zenica domaćin posjete visoke delegacije Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) koju čine g. Adrian Maître, zamjenik direktora Odjela za saradnju za Istočnu Evropu, g. Andreas Gerrits, zamjenik direktora Odjeljenja za zapadni Balkan, gđa Irène Kränzlin, program menadžerica, gđa Chloé Milner, regionalna savjetnica za demokratsko upravljanje za Zapadni Balkan kao i predstavnici Ambasade Švicarske u BiH – Barbara Dätwyler Scheuer,  direktorica za saradnju i David Kramer, zamjenik direktorice za saradnju.

Tokom današnje posjete švicarska delegacija se susrela sa predstavnicima mnogobrojnih agencija i organizacija sa ciljem da se razgovara o izazovima s kojima se susreću lokalne uprave, ekonomskoj situaciji i perspektivama, strategijama ekonomskog razvoja i kreiranja radnih mjesta, kao i o iskustvima i rezultatima saradnje u okviru razvojnih projekata koje podržava i finansira Vlada Švicarske. 

Ovom prilikom delegacija se prostorijama iDEALab centra Mašinskog fakulteta Zenica susrela i sa timom mladih inovatora  te je tokom susreta razgovarano o podršci koju je ovaj tim dobio u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), kao i o perspektivama za razvoj preduzetničkih ideja i preprekama sa kojima se susreću mladi inovatori u BiH.

Tim inovatora Mašinskog fakulteta je u okviru YEP/IEEE takmičenja u inovacijama „Innovation Hackathon“, u konkurenciji od trinaest timova pobjedio sa proizvodom/inovacijom “PiProjector“. Mentor tima iz Zenice je Denis Spahić, viši asistent i koordinator iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a njihova pobjeda je rezultat dvomjesečnog procesa podrške timovima sa tehničkih fakulteta tokom koje su svi timovi imali priliku usavršiti svoje ideje razgovarajući sa liderima iz većeg broja oblasti: marketinga, inovacija, timskog rada, finansija, istraživanja tržišta, i dr.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske nastavio je sa podrškom mladim preduzetnicima putem YEP Inkubatora poslovnih ideja, pa je tako nedavno objavljen javni poziv na koji se mogu prijaviti svi oni koji imaju ideju, preduzetnički duh i hrabrost da se izbore da budu drugačiji od drugih, a tim Projekta zapošljavanja mladih je tu da bude stručna i tehnička podrška. 

0-02-05-78ecfe6c1011bfae13eac2733b1c3706800b70e725d962c048d14854eaa83cbf_full

0-02-05-f8a429fdb11c3ccfef7ea77ce30ab8817d1d9d0ce8f81b2fbb48e3c88b0ee54c_full

 

 

 

PODIJELI