Projekt podrške zapošljavanja – značaj švicarske podrške i uloga YEP-a u realizaciji

0
396

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Uredom Svjetske banke u BiH danas je u sali Doma mladih “Skenderija” organizovalo promociju  “Projekta podrške zapošljavanja“. Tokom prezentacije Projekta govorilo se o planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Kako smo i ranije izvještavali, riječ je zapravo o kreditu Svjetske banke Bosni i Hercegovini, a sredstva koja će biti na raspolaganju FBiH iznose 32.200.000 dolara ili oko 55 miliona KM te je ovo zapravo projekat koji koristi tzv.  “hibridni kredit” koji podrazumijeva da Vlada FBiH izdvaja svoja sredstva, a kada se ispune indikaktori i rezultati, dobit će se kreditna sredstva koja nisu komercijalnog karaktera i dobivena su po veoma povoljnim uslovima. Učešće Svjetske banke iznosi 50 milion eura, od čega 29 miliona eura pripada Federaciji BiH.

Projekat je pripremljen nakon širih konsultacija sa ključnim akterima na tržištu rada te su tokom pripreme uzeta u obzir i postignuća i iskustva Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji već duže vrijeme uz podršku Vlade Švicarske radi na reformi JSZZ u BiH.

Današnju promociju otvorio je minstar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, gospodin Vesko Drljača nakon čega su se pristunima obratili direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje – gđa Helena Lončar, ministrica Kantonalnog ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS – gđa Amela Dautbegović, koordinatorica prjoekta – gđa Nedžmina Vojniković, te Snježana Kapić ispred FMRSP Službe za evropske integracije, strateška planiranja i koordinaciju projekata. 

Dr Ranko Markuš, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) ukratko je predstavio ulogu i podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske.

Predstavio je Reformski paket te osnovne aktivnosti implementacije istog, kao i rezultate saradnje sa službama i zavodima za zapošljavanje u BiH kada je posrijedi infrstrukturna podrška ali i uvođenje novog modela rada.

Takođe, gdin Markuš je istaknuo važnost ispunjavanja određenih uslova te glavnih indikatora predmetnog projekta  – čijem će ispunjenju direktno doprinositi službe za zapošljavanje FBiH  – a  koji su fokusirani na rast zaposlenja putem aktivnih mjera zapošljavanja te putem jačanja funkcije posredovanja. 

Ključne aktivnosti kroz koje se očituje podrška YEP-a Projekta podrške zapošljavanja primarno podrazumijeva učešće u izradi novog Pravilnika o evidencijama te implementacija istog na terenu, razvoj i implementacija specijaliziranih metodologija Coaching u savjetodavnom radu, Profilisanje nezaposlenih te metodologije Rad sa poslodavcima. 

Takođe, YEP-ova podrška podrazumijeva i razvoj ljudskih kapaciteta te usvajanje novih procedura rada u kantonalnim službama što su neki od osnovnih preduslova za implementaciju aktivnosti i projekta koji je danas promovisan. Važno je spomenuti i infrastrukturnu podršku kojom YEP stvara preduslove za uspješno razdvajanje evidentičarskih od savjetodavnih usluga te IT podršku ali i monitoring primjene novih procedura. 

Kako izvještava Novinska agencija FENA, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je da će ta institucija ukupno dobiti oko 60 miliona KM tokom četiri godine implementacije projekta, koji će biti utrošeni kroz postojeće programe podrške zapošljavanju i samozapošljavanju. Navela je da su analizom dosadašnjih mjera utvrdili da je značajno manji broj zaposlenih žena nego muškaraca pa su kreirali program “Zaposli ženu”, te odredili razlike u iznosima za pokretanje vlastitog biznisa za žene.

Lončar je dodala da neće biti posebnih poziva za ova sredstva već će ona, zajedno sa sredstvima kojim već raspolažemo, biti dodatna pomoć koja je mala u odnosu na interes koji poslodavci pokazuju za programe sufinansiranja zapošljavanja.

– Ne postoji neki poseban program utroška sredstava iz kredita Svjetske banke već će on samo ojačati našu poziciju, s tim da moramo našim mjerama zaposliti 5.000 dugoročno nezaposlenih i 1.800 mladih – kazala je Lončar.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da se Projekt konkretno odnosi na mlade osobe koje su teško zapošljive, ranjive kategorije, osobe starije od 40 godina, a posebna pažnja bit će posvećena ženama.

Dodao je da je cilj projekta povećati zaposlenost i ojačati ulogu službi za zapošljavanje, a sve s ciljem smanjenja siromaštva.

Drljača je precizirao da je vrijednost projekta 108 miliona KM, od čega je 29 miliona eura osigurala Svjetska banka a ostatak će biti osiguran iz budžeta Federacije BiH.

Istakao je da ova godina treba biti godina zapošljavanja, te su resorno ministarstvo i Vlada FBiH u saradnji sa Svjetskom bankom sačinili taj projekt.

PODIJELI