Reformski paket ide u sve kantonalne službe uz podršku Svjetske banke

0
1453

Odbor direktora Svjetske banke je 5.januara odobrio IBRD kredit u iznosu 50 miliona eura za Projekt podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini radi povećanja formalne zaposlenosti u privatnom sektoru za ciljne grupe, a koji će početi s mladima koji traže prvi posao.

Iz Svjetske banke navode da među nezaposlenima u BiH, više od 80 posto traži posao duže od jedne godine, što ukazuje na duboke strukturalne probleme na tržištu rada, pri čemu veliki dio nezaposlenih nema odgovarajuće kvalifikacije za radna mjesta koja nude poslodavci.

Ističu da je posebno teško naći prvi posao u formalnom sektoru: 67 posto mladih je bez posla, u odnosu na ukupnu stopu nezaposlenosti od oko 28 posto.   

Šefica ureda Svjetske banke u BiH Tatiana Proskuryakova izjavila je da će ovaj projekt dati direktan doprinos otvaranju radnih mjesta putem pružanja finansijskih poticaja za formalno zapošljavanje u privatnom sektoru, počevši s mladima koji traže prvi posao.

– Jednako je značajno što će ovaj projekt povećati zapošljivost, drugim riječima, sposobnost ljudi da nađu i zadrže dobar posao – rekla je Proskuryakova.

Projekt ima dvije komponente. Prva – promocija zapošljavanja, će pomoći vladama Federacije BiH i Republike Srpske da prošire i povećaju efikasnost svojih aktivnih politika tržišta rada i posredovanje javnih službi za zapošljavanje, da bi se povećalo formalno zapošljavanje u privatnom sektoru za izabranu ciljnu grupu osoba koje traže posao (mladi, nezaposleni s niskim vještinama, dugoročno nezaposleni, stariji od 40 godina, žene i druge grupe u nepovoljnom položaju). Programi za koje će biti pružena podrška uključuju subvencioniranje plate, obuku uz rad, samo-zapošljavanje, usluge za nezaposlene i poslodavce.

Druga komponenta – sistemi upravljanja, monitoring i komunikacija će osigurati finansiranje za jačanje sistema upravljanja za monitoring aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju, te provođenje efektivne strategije komunikacije usmjerene na osobe koje traže posao, poslodavce i kreatore politike.

Bit će finansirano jačanje IT sistema radi: omogućavanja razmjene podataka između službi za zapošljavanje i drugih institucija; pružanja online usluga; monitoringa usluga koje se nude  nezaposlenima i poslodavcima; uvođenja monitoringa učinka biroa za zapošljavanje, i monitoringa i objavljivanja trendova na tržištu rada i rezultata aktivnih politika tržišta rada, saopćeno je iz Svjetske banke.

Projekat je pripremljen nakon širih konsultacija sa ključnim akterima na tržištu rada te su tokom pripreme uzeta u obzir i postignuća Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji već duže vrijeme, uz podršku Vlade Švajcarske radi na reformi JSZZ, sada sa već četiri  kantonalne službe i to JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije, JU Služba za zapošljavanje Bosansko – podrinjskog kantona te sa JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u kojoj je reforma i počela prije četiri godine. Zaključeno je da je neophodno da se slijedi reformski model koji se implementira kroz YEP uz podršku Vlade Švicarske, jer je taj model definisan kao uslov kroz dokumentaciju SVjetske banke. Svjetska banka će se u potpunosti fokusirati na širenje praksi Reformskog paketa Projekta zapošljavanja mladih, a to će biti i uslov za dobijanje pojedinih tranši za javne službe za zapošljavanje u BiH. 

Podsjećanja radi, ovo je samo nastavak saradnje između YEP i Svjetske banke, koja je otpočela razvojem “Strategije jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje”, koju je Vlade FBiH usvojila 3.septembra 2014.godine. Strategija se sastoji u potpunosti uključuje sve elemente koje je testirao Projekat zapošljavanja mladih kroz sistem Oglednih biroa, kao i uvođenje sistema upravljanja učinicima. Ovo je svakako jako bitan korak u koordinaciji međunarodne podrške Bosni i Hercegovini, ali i veliko priznanje Projektu zapošljavanja mladih (YEP) od strane respektabilne institucije kakva je bez dileme Svjetska banka, na svemu što su do sada uradili na reformi sektora zapošljavanja u BiH. 

 

 

PODIJELI