Reformski paket: Radionica na temu primjene novih metoda rada u Službi za zapošljavanje HNŽ/K

0
184

Danas je u Mostaru, u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, održana radionica na temu primjene novih metoda rada u ovoj službi. Radionici su prisustvovali šefovi podružnica SZZ HNŽ/K u kojima je uvedena potpuna primjena novih metoda rada (Mostar I, Čitluk i Konjic), rukovoditeljica Sektora za evidencije, analize i informiranje, gđa Anita Perić te predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Predstavljeni su rezultati primjene novih metoda rada u ovim podružnicama ali su diskutirani i izazovi sa kojima se u praktičnoj implementaciji novog modela rada susreću podružnice.

Ukratko su razmatrani i ključni nalazi coaching posjeta koje je Služba za zapošljavanje HNŽ/K implementirala samostalno primjenjujući postulate prethodno kreirane metodologije coachinga Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Voditelji/ice podružnica koje već primjenjuju novi model rada (Konjic, Čitluk i Odjeljenje I) su istakli da je savjetodavni proces ključan za adekvatno posredovanje, te da se u praksi već pokazalo da za razliku od ranijih spiskova nezaposlenih koje su dostavljali poslodavcima, sada upućuju 3-5 kandidata iz savjetovanja, a koji odgovaraju kriterijima poslodavca što je zapravo suština čitavog procesa. Kad su u pitanju individualnij planovi zapošljavanja, još uvijek treba raditi na informisanju nezaposlenih o njihovim obavezama prema Službi i aktivnom traženju posla.

Na kraju zaključeno je sljedeće:

  • izrada Individualnih planova zapošljavanja će se normirati, i to na način da svaki savjetodavac izradi jedan IPZ minimalno dnevno;
  • pripremit će se informativni letak u skladu sa obavezama iz novog Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja FBIH;
  • svi zaposlenici podružnica će biti uključeni u Uvodnu obuku, i po mogućnosti specijalističku obuku;
  • po završenoj Uvodnoj obuci internom podrškom će dobiti coaching podršku iskusnih savjetodavaca;
  • započete intervencije na informatičkom sistemu za integraciju IPZ-a će se finalizirati do 3. mjeseca;
  • nakon što se sve predradnje završe, a izvjesno u 4.mjesecu ove godine podružnice Mostar II, Jablanica, Neum, Prozor Rama i Čapljina će započeti sa primjenom novog modela rada.

Podružnice koje su bile predmet infrastrukturnih radova podrazumijevale su zajedničko ulaganje Projekta zapošljavanja maldih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske, te Službe za zapošljavanje HNŽ/K.

PODIJELI