Reformski paket: Sastanak Radne grupe u JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona

0
1402

Danas je u Tuzli održan trinaesti sastanak Radne grupe za implementaciju Reformskog paketa u JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona koji je u fokusu imao infrastrukturna pitanja obzirom na veliki broj biroa koji će biti prilagođeni novom modelu rada sa klijentima. Pored infrastrukture, sastanak je poslužio i u utvrđivanju narednih koraka i aktivnosti, kao što su evaluacija Individualnih planova zapošljavanja, dalja izgradnja ljudskih resursa u skladu sa Planom obuka koji je usvojen od strane menadžmenta, a izrađen uz stručnu i tehničku podrušku YEP-a. 

Sa obzirom da je toku renoviranje Biroa Gračanica i Biroa Živinice ključna tema sastanka je bila analiza investicionog plana kao i ostala infrastukturna pitanja u cilju privođenja kraju renoviranja ova dva biroa kako bi se i u njima počele provoditi savjetodavne usluge za nezaposlena lica.  Važno je istaći da se cjelokupna reforma provodi zajedničkim ulaganjem finansijskih sredstava Službe i YEP-a uz podršku Vlade Švajcarske.

Inače na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona na kraju
decembra 2017. godine evidentirane su 84.250 nezaposlene osobe. Iako se može opaziti pad u odnosu na statističke pokazatelje o broju nezaposlenih u odnosu na 2016. godinu, još uvijek se radi o velikom broju korisnika koji koriste usluge ove Službe, što je dodatni argument u prilogu reformi koju sprovodi YEP. 

 

 

 

PODIJELI