Reformski paket: Treća evaluacija Individualnih planova zapošljavanja u Sarajevu

0
297

Danas se u Sarajevu održava treća evaluacija Individualnih planova zapošljavanja na kojoj učestvuju interne komisije JSZ zadužene za realizaciju iste unutar svojih službi/zavoda. Na današnjoj evaluaciji učestvuje 6 službi/zavoda za zapošljavanje iz FBiH, Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH te Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Novi model rada Službi/Zavoda za zapošljavanje, temelji se na povećanju uloge i efikasnosti savjetodavnog rada sa klijentima. Pri tom, posebna pažnja posvećena je individualnom savjetodavnom radu sa klijentima i individualnom planiranju te postavljanju ciljeva putem korištenja Individualnog plana zapošljavanja.

Kako bi se osiguralo efikasno savjetovanje za klijente, t.j. za registrovane nezaposlene prethodno je preporučeno uvođenje institucionalnog mehanizma za procjenu kvalitete individualnih planova zapošljavanja, te su unutar JSZ oformljenje Interne komisije za evaluaciju IPZ-ova, dok se sama procjena vrši na osnovu prethodno usvojene Metodologije za procjenu Individualnih planova zapošljavanja. 

Ciljevi današnje radionice primarno su pružanje dalje podrške službama/zavodima za zapošljavanje u sprovođenju procjene kvalitete izrađenih individualnih planova zapošljavanja ali i razmjena iskustava u korištenju IPZ-a kao ključnog alata u individualnom savjetovanju te dodatno prenos znanja na nove službe koje se uključuju u proces. Također, jedan od ciljeva je i jačanje kompetencija internih komisija i njihove uloge u reformskom procesu. 

Podsjećamo, model evaluacije IPZ-ova se bazira na estonskom modelu procjene Individualnih planova, te je prilagođen kontekstu bh.javnih službi za zapošljavanje koje su u potpunosti preuzele i samostalno vrše evaluaciju planova, uz superviziju Projekta YEP. 

PODIJELI

Warning: A non-numeric value encountered in /home3/waftu40adoty/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326