Reformski paket: Uvodna obuka za zaposlenike službi za zapošljavanje FBiH

0
384

Danas je, u Sarajevu, započela Uvodna obuka za savjetodavce javnih službi za zapošljavanje iz Federacije BiH, i to drugu grupu savjetodavaca i šefova biroa dok je, podsjećamo, prva grupa, za ovu godinu, ovoj aktivnosti pristupila u septembru ove godine, kada je u Mostaru Uvodnu obuku uspješno završilo 17 savjetodavaca i šefova biroa. 

Cilj uvodne obuke je prenijeti osnovna znanja o novom modelu rada kako bi uposlenici isti mogli primjenjivati što efikasnije. Novi model rada tako podrazumijeva razvoj novih kompetencija te (re)organizaciju rada ali i usvajanje novih procedura i alata što za krajnji cilj ima optimizaciju procesa rada te pružanje kvalitetnije usluge nezaposlenim licima i(ili) poslodavcima. 

Učesnici uvodne obuke u Sarajevu su zaposlenici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, dok je bitno naglasiti da ovu obuku realizuju tri interna trenera/ice uz stručnu i tehničku pomoć Projekta zapošljavanja mladih (YEP). 

Interni treneri su prethodno prošli napredni trening trenera sa ciljem stjecanja andragoških kompetencija i ključnih neophodnih vještina za prenos znanja.Primarni cilj ovakvog pristupa jeste jačanje internih kapaciteta službi/zavoda za zapošljavanje u kontekstu realizacije obuka.

Obzirom da se radi o uvođenju prakse internih obuka u javnim službama za zapošljavanje, podrška i koordinacija koju pruža Federalni zavod za zapošljavanje će pomoći u održivosti i jačanju internog sistema izgradnje kapaciteta. 

Dvodnevnu obuku realizuju interni treneri Ida Matković (Služba za zapošljavanje SBK/KSB), Tamara Jakupović (Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo) te Almedin Ibrahimović (Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona). 

 

Primjenom modela obuka koji podrazumijeva odabir i obuku internih trenera koji nadalje svojim kolegama prenose znanja i vještine je model koji je YEP uz podršku Vlade Švicarske već primjenio kada su u pitanju Uvodne obuke za zaposlenike  ZZZRS, ali i Uvodna obuka z savjetodavce FBiH realizovana u septembru tekuće godine te obuke za voditelje Klubova za traženje posla, i predstavlja u potpunosti drugačiji pristup kojim se osigurava da domaće institucije izgrađuju održivi sistem koji neće ovisiti od vanjske podrške i međunarodnih projekata kao što je to bio slučaj do sada. 

 

PODIJELI

Warning: A non-numeric value encountered in /home3/waftu40adoty/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326