Rudolf Grubeer: U inostranstvu postoji interes za probleme mladih u BiH!

0
1296

Projekt zapošljavanja mladih (YEP) bio je danas domaćin posjete austrijskog novinara g. Rudolfa Grubera koji je dopisnik brojnih njemačkih i švajcarskih novina među kojima je i Luzerner Zeitung and Rheinische Post (Düsseldorf).

Svrha njegove posjete je bilo upoznavanje sa situacijom u BiH generalno, ali prije svega sa stanjem na tržištu rada naročito u svjetlu reforme koju YEP, uz podršku Vlade Švajcarske provodi u Javnim službama za zapošljavanje i u odnosu na kreiranje inovativnih prilika za zapošljavanje mladih. Domaćin posjete je bio dr Ranko Markuš, rukovodilac Projekta za zapošljavanje mladih koji je g. Gruberu predstavio ciljeve Projekta i postignute rezultate te ga je upoznao sa djelovanjem švajcarskog portfolija zapošljavanja mladih u kojem pored YEP-a djeluju – program Market Makers usmjeren na unapređenje uslova za rad poslodavaca i pojedinih privrednih sektora kao i program Prilika Plus koji putem trening centara radi na unapređenju vještina mladih. 

U BiH postoji dodatni problem, pored onih koji su zaista razlog za opravdanu zabrinutost kao što je visoka stopa nezaposlenosti i slab ekonomski rast, a to je da se njeguje stanje uma kod mladih i razmišljanje da je bolje otići iz BiH umjesto ostati i nastojati učiniti sve što je moguće kako bi se uticalo da se ovo stanje promijeni.

Odlazak mladih, obrazovanih ljudi, veliki je gubitak za BiH. Svojim djelovanjem, radom i pristupom  Projekat zapošljavanja mladih nastoji promijeniti trenutnu situaciju  – istakao je Markuš u razgovoru sa g. Gruberom.

PODIJELI