Studijska posjeta studenata Univerziteta La Trobe Bosni i Hercegovini u sklopu IEEE SYPC BiH 2016

5
587

Veliki je broj aktivnosti koje se trenutno provode u sklopu priprema za Kongres Studenata i mladih profesionalaca koji počinje sutra ( 2016 BIH IEEE Student and Young Professional Congress (IEEE SYPC BiH 2016), a koji zajedničkim snagama organizuje Projekt zapošljavanja mladih koji podržava Vlada Švajcarske i IEEE Bosna i Hercegovina.

studijska-posjeta-2

Jedna od njih je studijska posjeta sudenata La Trobe Univerziteta, budućih inžinjera, koji su danas dobili priliku da se upoznaju sa gradnjom dionice puta koridora 5C, tačnije da posjete gradilište Klopče-Drivuša na kojem radi bh.firma “Euroasfalt” koji su pomogli u organizaciji studijske posjete, te bili domaćini grupi budućih građevinskih inžinjera.  Ova dionica poznatija je i kao zenička obilaznica i jedna je od najzahtjevnijih u sklopu realizacije projekta izgradnje Koridora 5C i to zbog velikog broja vijadukta i tunela.

Druga posjeta je organizovana državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu, konstrukcija svih objekata državnog zatvora, koji se gradi u Istočnom Sarajevu, u potpunosti je završena. Riječ je o deset objekata, od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, a ostalih šest su servisni objekti – sportska dvorana, radionica, kuhinja. Radove na izgradnji državnog zatvora izvodi češko-španjolski konzorcij OHL ŽS. Počeli su krajem srpnja 2014. godine, a rok za izgradnju je 24 mjeseca.

Na ovaj način australijski studenti su dobili priliku da se upoznaju na nov i drugačiji način sa situacijom BiH, vjerujemo iz drugačije perspektive, te steknu pozitivna iskustva koja će moći prenijeti svojim sunarodnjacima i kolegama.

 

PODIJELI