Sutra počinje IEEE Student and Young Professional Congress BIH

0
1337

Drugi međunarodni naučno-stručni kongres IEEE Student and Young Professional Congress BIH “Innovation, Leadership, Entrepreneurship” održat će se od 01. do 04. decembra 2017. godine na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu.

IEEE Student and Young Professional Congress BiH je godišnje okupljanje studenata i mladih inženjera, članova IEEE na kojem se sutra očekuje preko 300 učesnika iz svih gradova BiH.

Projekat zapošljavanja mladih YEP, koji podržava Vlada Švicarske, jedan je od glavnih suorganizatora te će na kongresu, timovi – prethodni učesnici YEP/IEEE Inovacijskog izazova, čak 13 inovacijskih biznis ideja, imati priliku predstaviti iste. 

Ranko Markuš, rukovodilac YEP-a, naglasio je da je ovogodišnji kongres u fokus stavio povezivanje tehničkih fakulteta i tržišta rada odnosno budućih startup kompanija.

“U ovoj godini, ukupno su prijavljena 32 tima sa 12 tehničkih fakulteta iz cijele BiH. Timovi su prethodnih mjeseci učestvovali u radu YEP Inkubatora poslovnih ideja tokom kojeg su radili na obukama i surađivali sa mentorima koji su im bili dodjeljeni od strane YEP-a i Instituta inžinjera elektrotehnike i elektronike – IEEE. Krajnji rezultat ovog procesa je 13 najboljih inovacija koje će svoje ideje predstaviti na kongresu”, kazao je Markuš.

Edhem Čustović, zvanični predstavnik IEEE organizacije kazao je da će ovaj, drugi po redu kongres, donijeti mnoštvo zanimljivih događaja, tehničkih i netehničkih predavanja, radionica ali i stučnih panela.

Damir Marjanović, rektor International Burch Univerziteta, zahvalio se organizatorima što su prepoznali kvalitet IUS-a kao ustanove koja njeguje tehničke nauke i što su ove godine domaćini jednog ovakvog događaja. Istakao je da ovo što će se u narednim danima dešavati je pravi primjer dobrog neformalnog obrazovanja koje treba sve više da se promoviše kako bi našlo svoje stalno mjesto u društvu budućeg razvoja.

Saradnja Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i IEEE

Saradnja između Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) na podršci inovacijama i preduzetništvu realizuje se od 2016. godine.

U prvom, YEP/IEEE inovacijskom izazovu 2016, učestvovalo je ukupno 13 timova sa 8 elektrotehničkih, mašinskih, ekonomskih i fakulteta informacionih tehnologija. Razvijene inovacije predstavljene su na IEEE Kongresu koji je u decembru prošle godine održan na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Konačni rezultati procesa su postali vidljivi već u 2017. godini registracijom prve kompanije, dok se osnivanje još nekoliko preduzeća očekuje u narednoj godini.

YEP i IEEE u narednoj godini pripremaju višestruko povećanje obima Inovacijskog izazova. Pripreme za su počele u toku prošle sedmice okupljanjem preko 40 lidera tehničkih fakulteta iz čitave BiH sa kojim su diskutovani optimalni modeli za formalizaciju saradnje, unapređenje procesa podrške i motivisanje znatno većeg broja studenata i nastavnika za učešće.

PODIJELI