Unapređenje karijernog savjetovanja u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona

0
398

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona je jedna od četiri službe (pored Službe za zapošljavanje Hercegovačko – neretvanskog kantona, Bosansko podrinjskog kantona, te Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta) koja je dio reformskih procesa te će u narednom četverogodišnjem periodu raditi na uvođenju novih metoda u radu sa nezaposlenima i poslodavcima. Kako bi se unaprijedile i usluge koje su službe obavezne pružati, a odnose se na karijernu orijentaciju, savjetovanje i informisanje učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola Služba za zapošljavanje TK se oprijedijelila da u saradnji sa YEP-om koji podržava Vlada Švajcarske, radi na uvođenju nove metodologije koja podrazumijeva uvođenje audio – vizuelnih alata i priručnika Zumiraj zapošljavanje mladih, a koji se već koristi u JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. 

Sa time u vezi, predstavnici Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla danas su potpisale sporazum o stručnoj saradnji.

Cilj potpisivanja sporazuma jeste razmjena iskustava, profesionalno nadopunjavanje i zajedničko djelovanje na dva od značajnijih polja u Bosni i Hercegovini – obrazovanje i tržište rada.

„Pored mnogobrojnih usluga za nezaposlena lica i poslodavce, Služba za zapošljavanje nudi i usluge profesionalnog informisanja i orijentacije za učenike osnovnih i srednjih škola. Od nove školske godine 2016/2017 Služba u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih – YEP planira uvesti novine u radu na ovom području, proširiti svoje djelovanje i unaprijediti usluge u čemu će MIOS, kao organizacija čije primarno djelovanje je edukacija prosvjetnih radnika, imati značajnu ulogu. Najkvalitetnije promjene nastaju od lokalnih partnerstava, rekao je direktor JU Službe za zapošljavanje TK“, Senad Muhamedbegović, a već 21. i 22. jula 2016. godine Projekat zapošljavanja mladih će organizovati  edukativne radionice koju će za zaposlenike Službe i MIOS-a održati trener Projekta zapošljavanja mladih – YEP

PODIJELI