Uskoro Javni konkurs za „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ Vlade FBiH

0
450
Entrepreneur decision to choose path to start up business success
Vlada FBiH je, radi realizacije Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“, odobrila Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta utrošak budžetskih sredstava za 2018. godinu u iznosu od 2.000.000 KM.
 
Ovaj iznos bit će plasiraan se putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi i s rokom povrata do 2030. godine.
 
Kreditni poticaji, kao državna pomoć male vrijednosti, bit će dodjeljivani na period do sedam godina, s dvogodišnjim grejs periodom i kamatnom stopom od jedan posto.
 
Do utvrđenog roka povrata će neutrošena i sredstva od naplaćenih glavnica iz plasiranih kredita biti plasirana pod istim uslovima.
 
Cilj kreditnog programa je finansijska podrška subjektima male privrede kojima su dodatna ulaganja u osnovna sredstva neophodna za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti. Dodatna ulaganja će omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata male privrede, prevazilaženje negativnih efekata ekonomske krize i novo zapošljavanje.
 
Javni konkurs za dodjelu sredstava raspisat će Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.
PODIJELI