Yep inkubatorCyber Security Summit prilika za jačanje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini...

Cyber Security Summit prilika za jačanje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini – Udruženje mreža za

Poslovni sektor Bosne i Hercegovine najugroženiji je u Evropi kada su u pitanju digitalne prijetnje i mogući cyber napadi. Prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, od 117 analiziranih država Bosna i Hercegovina nalazi se na 80 mjestu, dok smo na posljednjoj 38 poziciji ako posmatramo samo evropske države.  

Najveći pad, u odnosu na prethodni izvještaj, Bosna i Hercegovina bilježi upravo u segmentu cyber sigurnosti, gdje smo nazadovali za 23 mjesta.  Ovi podaci, zajedno sa brojnim primjerima cyber napada koje su doživjele različite institucije i privredna društva u Bosni i Hercegovini, naprosto zvone na uzbunu. Evidentno kako je potrebno o ovom problemu puno više govoriti, a što je još i važnije, započeti sa provedbom mjera kojim bi se povećala sigurnost u digitalnom prostoru.  

Prepoznajući ove probleme Udruženje za digitalnu transformaciju BiH odlučilo se aktivno angažirati na edukaciji i podizanju svijesti o značaju cyber sigurnosti, koja je neodvojivi dio ukupne digitalne transformacije. 

O tome kakve sve opasnosti prijete i kako ih uspješno prevladati, govorit će se na Cyber Security Summit-u (yes-css.ba), koji će se održati 17. i 18. novembra 2022. godine u Hotelu Tarčin Forest Resort, u organizaciji Udruženja za digitalnu transformaciju. 

Cyber Security Summit je komponenta projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” kojeg implementira Deutsche Gesellschaft za Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju. Evropska unija sufinasira projekat, koji je dio EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije koja MSP čini konkurentnijim, stručnijim, ekonomičnijim i ekološki prihvatljiviјima. 

Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD. 

Sponzori konferencije su kompanije Alem Sistem, ASBIS i Galileo.

Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju, ističe da je jako važno podići svjesnost firmi i pojedinaca da su im znanja iz oblasti cyber sigurnosti neophodna kako bi sačuvali svoje podatke, finansijska sredstva i intelektualno vlasništvo.

  Konkurs za interkulturalnu omladinsku pesničku nagradu „Milan Dunđerski” – Udruženje mreža za

“Ključno je da prepoznamo da investiranjem u cyber sigurnost osiguravamo sigurno i stabilno poslovanje, te je predstojeći Samit izvrsna prilika da firme dobiju potrebna znanja i informacije kako bi povećali digitalnu zaštitu i time osigurali daljnji uspješan rad i razvoj svojih poslova.  Najgore je razmišljati da se to dešava nekom drugom i negdje drugo jer nažalost već je dosta firmi u BiH bilo žrtva cyber kriminalaca i pretrpjelo je ogromnu štetu. Zato se ovom problemu treba posvetiti mnogo veća pažnja, a kompanije trebaju prevenirati potencijalne rizike i tako zaštititi svoju imovinu i nesmetano poslovanje”, rekao je Džananović

akta.ba

www.mreza-mira.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img