back to top

Kako prevariti poligraf ?

Dosta je različitih situacija u kojima možete biti podvrgnuti ispitivanju na poligrafu ili detektoru laži, o kojima možda nikada niste razmišljali, ali evo kako prevariti poligraf

Ovi testovi mogu izazvati nelagodu i nervozu čak i kod ljudi koji nemaju ništa da sakriju, i to s razlogom. Djelovanje poligrafa daleko od savršenstva zbog čega ovakva ispitivanja često ne prođu čak ni nevini ljudi, nakon čega ne dobiju željeno zaposlenje ili budu lažno optuženi.

Ukoliko ne želite da vaš budući poslodavac sazna vaše greške iz mladosti ili ako želite da budete apsolutno sigurni da nećete pasti na poligrafskom testiranju, slijedite ove korake i preuzmite kontrolu nad svojim ispitivanjem. Provjerite kako prevariti poligraf, popularno nazvan detektor laži, kada budete u prilici da budete podvrgnuti testiranju.

kako prevariti poligraf ?
Kako prevariti poligraf ?

Koraci kojima ćete prevariti poligraf

Istini za volju, većina stručnjaka poligraf smatra farsom i skoro svi stručnjaci koji su ih proučavali (čak i neki poligrafski ispitivači) ukazuju neka od ozbiljnih ograničenja u njihovom funkcionisanju. Na sreću, to ih čini podložnim prevarama i lako ćete ih zavarati ukoliko znate kako.

1. Odbijte poligraf

Najlakši način da izbjegnete da padnete na poligrafu jeste da testiranje odbijete. Ako to uradite prilikom preliminarnih razgovora za posao, to će otvoriti mogućnost da ne dobijete željeni posao. Uprkos tome, ovo je i dalje opcija, naročito ako se i vi, kao i većina ljudi, generalno protivite upotrebi poligrafa.

Odbijanje poligrafa vam neće donijeti posao, ali zbog njega nećete ni izgubiti posao. U Americi, zaposleni u privatnom sektoru ne mogu dobiti otkaz samo na osnovu toga što su odbili poligrafsko testiranje – ovo ne važi za zaposlene u vladi. Ako je poligrafsko ispitivanje dio kriminalne istrage, imate pravo da odbijete, i to bi možda trebalo i da uradite, čak iako ste nevini, jer postoji šansa da ga ne prođete. Odbijanje poligrafa ne može se iskoristiti na sudu, a ponekad se i sami rezultati poligrafskog ispitivanja ne prihvataju kao zvanični dokaz.

2. Informišite se o poligrafima

Obzirom da čitate ovaj tekst, na dobrom ste putu da budete dobro informisani na ovu temu, ali ako vam pak karijera ili slučaj na sudu zavisi od njih, zar se ne biste informisali što je više moguće? Baš kao što u svakodnevnim situacijama postupate shodno količini informacija koje o nekoj temi imate.

3. Odgovorite iskreno

Najvažnije što treba da znate je da poligrafski test nije apstraktna vještina ili neka nauka. Zapravo, ako ćemo ga uopšte definisati kao neku nauku, onda ćemo reći da je on njen potomak sa značajnim procentom grešaka i pogrešnih rezultata.

4. Vježbajte protivmjere unaprijed

Kontramjere skoro mogu da vam garantuju prolaz na poligrafskom ispitivanju, ali samo ako ih dobro realizujete. Kada pročitate mjere, dobro ih provježbajte prije samog testa, kako biste bili u potpunosti spremni.

5. Saznajte šta ispitivač želi da sazna

Poligrafsko ispitivanje se sprovodi kako bi pomoglo u otkrivanju određenih informacija, npr. da li ste špijun ili da li ste koristili narkotike. Pripremite se unaprijed tako što ćete razmišljati o tome koja priznanja traže – šta ne smijete da priznate. Poligrafski ispitivač će vam postaviti mnoga neugodna pitanja, ali nisu sva ona od krucijalnog značaja – samo su određena pitanja važna.

U slučaju kada je vaše ispitivanje posljedica nekog događaja, vjerovatno znate šta ispitivač želi da sazna, ali za preliminarne razgovore za posao i sl. istražite politiku te firme ili agencije kako biste utvrdili šta možete, a šta ne bi trebalo da priznate.

6. Pristupite cijelom svom „poligrafskom danu” kao testu

Poligrafsko ispitivanje tretirajte kao ekstremni razgovor za posao, prateći sljedeće savjete:

  • Obucite se konzervativno i prikladno,
  • Pokušajte da ostavite dobar utisak prije samog testa,
  • Obavezno dođite na vrijeme,
  • Ukoliko baš ne morate, ne mijenjajte termin niti pokušavajte da odložite testiranje.

Za vrijeme razgovora za posao ne biste se vrpoljili, radili nešto sumnjivo ili kopali nos, zar ne? Poligrafsko testiranje je ekstremni razgovor za posao jer se vrlo vjerovatno vaš svaki pokret posmatra od trenutka kada ste stigli na mjesto testiranja.

Moguće je i da su u čekaonicama i kupatilima postavljenje skrivene kamere, a neminovno je i postojanje kamere ili duplog ogledala u sobi sa poligrafom. Vaše poligrafsko ispitivanje počinje mnogo prije nego što vas priključe na mašinu, i završava se tek kada izađete iz prostorije ili zgrade.

7. Nemojte da priznajete ništa pretjerano važno

Posao poligrafskih ispitivača je da izvuku priznanje. Na neki način, cijelo ispitivanje je kompleksna prevara kako biste vi to snagom sugestije i pritiska, nešto priznali. Nikada ne priznajite važne informacije. Bez obzira kako izgledaju linije na grafikonu, ništa nije tako sigurno i štetno kao vaše priznanje.

kako prevariti poligraf

Ispitivač će vjerovatno pokušati da vas ubijedi da može da „vidi” laž na poligrafu, čak iako tamo nema ničega neuobičajenog. Ne nasjedajte na ovu foru. Međutim, očigledno želite da izgledate kao iskrena osoba, tako da nemojte da se plašite da ponešto i priznate tokom kontrolnih pitanja – samo vodite računa da tokom ovih pitanja ne priznate ništa što može dovesti do daljeg ispitivanja ili što se može protumačiti kao relevantno.

Zapamtite da vam poligrafski ispitivač nije prijatelj. Ispitivač će možda pokušati da vas ubijedi da je na vašoj strani i da će vam pomoći, ako budete iskreni. Ovo je varka – ne nasjedajte.

8. Čuvajte se trikova koji prethode testu/ispitivanju

Poligrafski ispitivači često pokušavaju da zaplaše ispitanika ili da ga ubijede koliko je poligraf tačan i navodno nepogrješiv. Teorija glasi – što se više plašite da ćete biti uhvaćeni, to ćete više fiziološki reagovati.

Ispitivač možda pokuša da izmami govorne reakcije na osnovu straha. Na primjer, može vam reći da operete ruke kako bi mašina tačno „pročitala” vaše znojenje. Skrivena kamera u kupatilu, zatim, može da snimi ispitanika kako po uputstvu ide u kupatilo, ali ne pere ruke.

10. Identifikujte kakva vam se pitanja postavljaju

Postoje tri osnovne grupe pitanja koja će vam biti postavljena: bitna, nebitna i kontrolna.

  1. Nebitna pitanja su očigledna, npr. „Kako se zoveš” ili „Da li si ikada jeo špagete?”.
  2. Bitna pitanja su relevantna, kao što su „Da li ste pustili taj memorandum u štampu,” „Da li ste ikada ukrali novac od svog poslodavca” ili „Da li ste ikada prodavali drogu?”.
  3. Kontrolna pitanja su ona pitanja sa čijim reakcijama će se porediti reakcije na relevantna pitanja. Obično su ovo pitanja na koja (skoro) svi mogu da odgovore sa „da,” ali na koja je svima nelagodno da odgovore iskreno, kao npr. „Da li ste ikada varali u igri,” „Da li ste ikada svom supružniku rekli laž, makar ona bila mala korisna laž ” ili „Da li ste ikada nešto ukrali?”.

Prije samog testa, ispitivač će vam pročitati sva pitanja koja će vam postaviti. Ovo je pravi trenutak da u glavi razvrstate tipove pitanja.

11. Recite samo ono što je neophodno

Odgovori „Da” ili „Ne” bit će dovoljni za većinu pitanja iz testa. Odolite iskušenju da objašnjavate svoje odgovore ili da detaljišete, mada će možda ispitivač pokušati da vas na to navede. Budite ljubazni i sarađujte, ali ne nudite više informacija nego što je neophodno.

12. Sakrijte da znate nešto o poligrafu

Poligrafski ispitivač vas može pitati, obično prije ili poslije testa, da li znate nešto o poligrafskom testiranju i šta znate. Ne otkrivajte da ste istraživali, ponašajte se kao da ne znate mnogo, ali da vjerujete da je naučno zasnovano i da su poligrafi pouzdani (ili bar ne pokazujte da sumnjate u njihovu pouzdanost).

kako prevariti poligraf ?

Ispitivač možda pokuša da vas prevari tako što će pomenuti određene tehničke termine i akronime, ali se vi pravite kao da nemate pojma šta to znači. Ako znate previše o postupku, ispitivač može da pomisli da imate nešto da sakrijete, čak iako nemate.

13. Na pitanja odgovarajte jasno, ozbiljno, bez oklijevanja

Ovo nije vrijeme za šalu ili lukavost. Želite djelovati ozbiljno, otvoreno za saradnju i odlučno.

14. Disanje je ključno

Tokom testiranja (osim tokom kontrolnih pitanja) održavajte brzinu disanja na 15-30 udisaja u minutu. Ne dišite suviše duboko.

Kod  kontrolnih pitanja promijenite brzinu disanja. Kao što je gore objašnjeno, poligrafski ispitivač će uporediti vaše fiziološke reakcije na kontrolna pitanja sa reakcijama na relevantna pitanja. Ako je odstupanje od normalnog tokom kontrolnih pitanja veće od odstupanja od normalnog tokom relevantnih pitanja, onda ste prošli.

Međutim, ako na relevantno pitanje reagujete burnije nego na kontrolna pitanja, ispitivač će primijetiti (s pravom ili pogrešno) da lažete u odgovoru na nešto bitno i onda ćete pasti na poligrafu. Kada se postavi kontrolno pitanje, promijenite način disanja. Dišite brže ili sporije, zadržite dah nekoliko sekundi nakon izdisaja ili dišite pliće, na primjer. Ovo radite 5-15 sekundi, i vratite se svom normalnom načinu disanja prije sljedećeg pitanja.

15. „Radite matematičke zadatke“

Tokom kontrolnih pitanja također želite da promijenite svoj krvni pritisak i puls. To je teško uraditi, ali sljedećih nekoliko metoda će vam pomoći. Kao i kod disanja, ovo ćete raditi 5-15 sekundi i samo kad se postavljaju kontrolna pitanja.

  1. Prvo je da radite nešto mentalno komplikovano tokom postavljanja kontrolnog pitanja i dok na njega odgovarate. Na primjer, u glavi brojite unazad što brže možete, ili brzo dijelite velike brojeve.
  2. Razmišljajte o nečemu uzbudljivom ili strašnom. Razmišljajte o seksu, fobiji ili nečemu što vas ljuti.
  3. Ugrizite se za jezik. Ugrizite se za jezik sa strane dovoljno jako da vas zaboli, ali ne toliko da poteče krv. Vežbajte ovo prvo kod kuće pred ogledalom, kako biste bili sigurni da ispitivač neće primetiti šta radite.

16. Obavite razgovor poslije testa

Nakon što vas isključe sa mašine, ispitivač vas može ostaviti u sobi neko vrijeme i zatim se vratiti i tvrditi kako „zna” da ste lagali u vezi sa nečim. Ovo je najobičniji postpoligrafski trik. Ostanite smireni, odlučno, ali ljubazno ponovite ono što ste rekli, ne mijenjajući niti naglašavajući svoje odgovore. Ako je moguće, odbijte ovo ispitivanje poslije testa ili ga obavite kroz neformalni razgovor.

Pročitajte i ovo:

MOŽDA TE ZANIMA