Yep inkubatorPles smanjuje anksioznost i povećava kvalitetu života – Udruženje mreža za izgradnju...

Ples smanjuje anksioznost i povećava kvalitetu života – Udruženje mreža za izgradnju mira

Poznato je da postoji povezanost između fizičke aktivnosti i poboljšanja mentalnog zdravlja, no plesanje donosi i neke dodatne dobrobiti poput ublažavanja anksioznosti i kronične boli.

Mišići pamte sve što nam se događalo i dok plešemo, možemo sve to napokon otpustiti i izbaciti iz sebe.

“Kada smo počeli sa radom škole plesa za mlade 2018. godine, željeli smo približiti mladima plesove kao što su argentinski tango, salsa i bachata. Ovi plesovi se plešu u parovima na plesnim večerima, a koje smo organizovali u Zenici.

Vođeni motom “Mladi za mlade” prenijeli smo svoje znanje drugima i proširili plesnu zajednicu u našem gradu.”, rekli su nam voditelji plesne škole Silver Moon iz Zenice, Dino i Adin.

“Osim što smo proširili plesnu zajednicu, kreirali smo sigurnu zonu za naše nove prijatelje i nesvjesno pomogli im u rješavanju problema s kojima se susreću.”, dodao je Adin.

Jedna od članica, podijelila je s nama svoje iskustvo: “Plesnom klubu Silver Moon Dance Studio pridružila sam se dan nakon svog rođendana. Iako je pored želje da naučim plesati argentinski tango postojala i anksioznost, kako od plesa tako i od same pomisli na druženje, sa svakim naučenim i savladanim pokretom i korakom prožeo bi me isti onaj osjećaj ljubavi koji se javi kada crtam. Uskoro sam korake i figure počela da uspoređujem sa upravljanjem olovke, markera i kista. U argentinskom tangu sam pronašla mali djelić sebe koji smjelo istražujem jer su instruktori plesa stvorili jako siguran prostor kako za izražavanje tako i za učenje.

Da, desi se da promašite korak, da ga zbrzate ili u potpunosti zaboravite ali ono što je najvažnije jeste to da nastavite plesati. Ohrabrenje i vjeru da možete to uraditi ne samo da vam ulijevaju instruktori već i ostatak ekipe.

Rečeno je da sve razmirice, neslaganja, probleme i negativnost treba ostaviti ispred vrata svakog plesnog studija. Tako da Silver Moon Dance Studio nije mjesto gdje ćete naći ovako šta. Tu se radi, komunicira, podučava i pleše i sve to kroz smijeh i zabavu.

Nekada ne možete upoznati sve aspekte sebe sami. Nekada su potrebni drugi da vas kroz ples suoče sa istim.”

U februaru se formira nova grupa polaznika škole plesa za odrasle u terminima 18-19h, svakog dana pon-pet u prostorijama Prve gimnazije u Zenici, a polaznici će moći naučiti osnovne korake Argentinskog tanga, salse i bachate.

Obavezna je prijava putem linka:
https://forms.gle/L2j2xAf1bGSTtcwVA

zenicablog.ba

www.mreza-mira.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img