back to top

Ako vam se kućni Wi-Fi gubi i pada – PROBAJTE OVO

Ako živite u gusto naseljenom dijelu grada, ako svi oko vas koriste Wi-Fi rutere vaša internet veza mogla bi biti spora ili zagušena baš zbog – gužve u Wi-Fi “polju”.

Kako popraviti kućni Wi-Fi

Gomila Wi-Fi signala (u našem komšiluku smo registrovali čak 45 Wi-Fi tačaka) onemogućava pravilno funkcionisanje neta, zbog prenatrpanosti.

Rješenje je da promijenite podešavanje sa veze od 2.4 GHz na 5 GHz (802.11a/n/ac). Drugo rješenje jeste da promijenite kanal za Wi-Fi, uglavnom u rasponu od 1 do 12. Na taj način “rasteretićete” Wi-Fi vezu uticaja drugih Wi-Fi veza i omogućiti bolji protok.Da biste promijenili i jedno i drugo u pregledač ukucajte 192.168.1.1 i potražite Wi-Fi podešavanja u okviru kojeg će biti prikazane i pomenute opcije.

kućni wi-fi
Poboljšajte kućni Wi-Fi

One su obično pri vrhu liste Wi-Fi podešavanja i mijenjaju se klikom na trenutno odabranu opciju, nakon čega iz padajućeg menija treba odabrati novi parametar Wi-Fi veze.Ipak, prilikom promjene podešavanja može se desiti da neki uređaji ne mogu da pristupe novoj Wi-Fi mreži, jer ne podržavaju pristup 5 GHz-im mrežama ili ne komuniciraju nakon promjene kanala.

To možete provjeriti u Wi-Fi opcijama u uputstvu telefona (tražite duže uputstvo na netu, ne ono kratko, koje se isporučuje sa uređajem.

MOŽDA TE ZANIMA