back to top

Besplatni program za uređivanje slika

Ako se pitate postoji li besplatan program za uređivanje slika, odgovor je da. Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su GIMP, Canva, Paint.NET, Inkscape i Rawtherapee, a mi vam donosimo sve bitne informacije o ovim programima.

Program za uređivanje slika računalni je softver koji korisnicima omogućuje obradu, izmjenu i stiliziranje fotografija i slika.

Ove aplikacije obično nude funkcije kao što su promjena veličine, rotiranje, korekcija boje i svjetline, dodavanje teksta i filtara, kao i mnoge druge funkcije za poboljšanje izgleda slike.

Programe za uređivanje slika obično koriste fotografi, grafički dizajneri, blogeri i ljudi koji žele poboljšati izgled svojih fotografija na društvenim mrežama.

Odabir programa ovisit će o vašim potrebama i željama za uređivanjem slika, a u nastavku pišemo samo o besplatnim programima za uređivanje slika.

besplatni program za uređivanje slika
Saznajte koji je Besplatni program za uređivanje slika

Besplatni softver za uređivanje slika

Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su:

  • GIMP – složen i moćan alat za uređivanje slika.
  • Canva – jednostavan za korištenje, pogodan za dizajn i uređivanje slika za društvene mreže.
  • Paint.NET – jednostavan za korištenje, ali također s moćnim značajkama za uređivanje slika.
  • Inkscape – besplatni vektor za dizajn i uređivanje slika.
  • Rawtherapee – alat za obradu RAW fotografija.

Sve te programe možete besplatno preuzeti s interneta. Izbor će ovisiti o vašim potrebama i željama za uređivanjem slika.

GIMP – složen i moćan alat za uređivanje slika

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatan program za obradu slika otvorenog koda. To je izvrsna alternativa komercijalnim programima za obradu slika kao što je Adobe Photoshop.

GIMP omogućuje korisnicima uređivanje i stvaranje slika, digitalnih ilustracija i drugih vrsta grafičkog sadržaja.

Program ima širok raspon značajki, uključujući alate za retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika i više.

GIMP također podržava mnoge vrste slika, uključujući JPEG, PNG, TIFF i druge. GIMP ima korisničko sučelje slično onome kod drugih programa za obradu slika, što ga čini lakim za korištenje onima koji su već upoznati s ovom vrstom programa.

Međutim, onima koji tek počinju s obradom slika može trebati neko vrijeme da se naviknu na značajke i sučelje.

Ukratko, GIMP je jedinstveni program za obradu slika jer je besplatan i otvorenog koda, što ga čini dostupnim svima, a ipak nudi širok raspon značajki za obradu slika.

besplatni program za uređivanje slika
Besplatni program za uređivanje slika

Canva – jednostavno i praktično uređivanje slika za društvene mreže

Canva je platforma za online dizajn koja korisnicima omogućuje izradu i uređivanje grafičkih elemenata bez predznanja dizajna.

Platforma nudi širok raspon predloženih predložaka za različite vrste projekata, poput postera, prezentacija, naslovnica knjiga i časopisa, društvenih mreža i slično.

Vrlo je popularan među korisnicima društvenih mreža jer im omogućuje jednostavno stvaranje sadržaja koji im donosi zaradu na društvenim mrežama.

Korisnici također imaju pristup velikoj biblioteci slika, ikona, fontova i drugih grafičkih elemenata koji se mogu koristiti u njihovim projektima.

Canva se od ostalih dizajnerskih alata razlikuje po tome što je vrlo jednostavna za korištenje. Korisnici mogu brzo i jednostavno uređivati ​​predloške ili stvarati vlastite dizajne od nule koristeći funkciju povlačenja i ispuštanja.

Također, platforma omogućuje korisnicima da svoje projekte pohrane u oblak te im pristupe s bilo kojeg uređaja s pristupom internetu.

Ukratko, Canva je pristupačna, user-friendly platforma koja olakšava stvaranje vizualnog sadržaja bez potrebe za predznanjem o dizajnu.

Paint.NET – jednostavan i pogodan za rasterske grafike

Paint.NET je besplatni uređivač rasterske grafike za operativni sustav Windows. Nudi jednostavno sučelje i niz značajki za uređivanje slika, uključujući retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika itd.

Program podržava mnoge vrste slika, uključujući JPEG, PNG, BMP i druge. Paint.NET je popularan među korisnicima koji traže jednostavno sučelje za uređivanje slika, ali s naprednijim značajkama nego što nudi Windows Paint.

Također, program omogućuje korisnicima preuzimanje i instaliranje dodatnih dodataka za proširenje funkcionalnosti.

Ukratko, Paint.NET je besplatni program za uređivanje slika za operativni sustav Windows koji nudi jednostavno sučelje i značajke za retuširanje i uređivanje slika.

Popularan je među korisnicima koji traže značajkama bogatiju alternativu Windows Paint-u.

besplatni program za uređivanje slika
Besplatni program za uređivanje slika

Inkscape – besplatni program za vektorsku grafiku

Inkscape je besplatni program za vektorsku grafiku otvorenog koda za različite operativne sustave, uključujući Windows, macOS i Linux.

Korisnicima omogućuje stvaranje i uređivanje vektorskih slika pomoću alata za crtanje, oblikovanje, tekst i kompoziciju.

Program podržava mnoge vrste vektorskih formata, uključujući SVG, AI, EPS i druge, te omogućuje korisnicima ispis svojih projekata u raznim formatima, uključujući PNG, JPG i druge.

Inkscape također ima širok raspon značajki vektorske grafike, uključujući alate za transformaciju, filtre, animacije i još mnogo toga. Sučelje programa je intuitivno i omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno kreiraju i uređuju svoje projekte.

Ukratko, Inkscape je besplatni program za vektorsku grafiku koji nudi širok raspon značajki i podržava različite formate i operativne sustave.

Popularan je među korisnicima koji traže jednostavan i pristupačan program za izradu i uređivanje vektorskih slika.

Rawtherapee – Program za obradu RAW fotografija

Rawtherapee je besplatni program otvorenog koda za obradu fotografija u RAW formatu. RAW format slike omogućuje korisnicima da steknu veću kontrolu i kvalitetu prilikom obrade slika, bez gubitka informacija.

Rawtherapee ima širok raspon značajki za obradu slike, uključujući korekciju boja, retuširanje, korekciju svjetline i kontrasta, korekciju noćne snimke i više.

Program podržava mnogo različitih formata slika, uključujući ne samo RAW formate, već i JPEG, TIFF i druge.

Sučelje programa je intuitivno i omogućuje korisnicima brzu i jednostavnu obradu svojih fotografija. Ravtherapee također ima mogućnost preuzimanja i instaliranja dodatnih profila i alata za proširenje funkcionalnosti programa.

Ukratko, Ravtherapee je besplatan program za obradu RAW slika otvorenog koda koji nudi širok raspon značajki i podržava različite formate slika.

Popularan je među fotografima i korisnicima koji traže moćan i fleksibilan program za obradu fotografija u RAW formatu.

Vrste programa za obradu fotografija

Postoje mnoge vrste programa za uređivanje slika, od jednostavnih i pristupačnih do sofisticiranih i profesionalnih. Neke od najčešćih vrsta su:

  • Besplatni programi za uređivanje slika: kao što su GIMP, Paint.NET i Inkscape.
  • Profesionalni softver za uređivanje slika: kao što su Adobe Photoshop, Lightroom i Capture One.
  • Online programi za uređivanje slika: kao što su Canva, PicMonkey i Fotor.
  • Specijalizirani programi za uređivanje slika: poput Rawtherapee za obradu RAW slika i IrfanView za pregledavanje i jednostavno uređivanje slika.
  • Mobilne aplikacije za uređivanje fotografija: kao što su Adobe Lightroom Mobile, VSCO i Snapseed.

Svaka od ovih vrsta programa ima svoje specifične funkcionalnosti i namjene, tako da korisnik može izabrati onaj koji najbolje odgovara njegovim potrebama i zahtjevima.

eportal.rs

Preporuka za vas

MOŽDA TE ZANIMA