back to top

Snaga dva miliona laptopa: Pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi

Finski stručnjaci pokrenuli su LUMI, najmoćniji superkompjuter u Evropi i treći po brzini na svijetu, koji će ujedno biti i energetski efikasan, javlja Beta.

Smješten u staroj fabrici papira u gradu Kajaani, oko 500 kilometara sjeverno od Helsinkija, superkompjuter veličine košarkaškog terena može da proizvede snagu jednaku onoj koju proizvedu dva miliona laptopa.

LUMI je projekt Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja – Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švicarske, Islanda i Norveške.

Superkompjuter je koštao 200 miliona eura, od čega je Finska osigurala četvrtinu, a drugi partneri ostatak, prenosi Euractiv.

Kajaani je izabran kao lokacija jer će zbog njegove hladne klime biti potrebno malo energije da se superkompjuter hladi.

Samo su brži američki Summit i japanski Fugaku

Svu električnu energiju LUMI će dobijati iz hidroelektrane, a toplota koju generiše koristit će se u mreži daljinskog grijanja.

LUMI će biti korišten za istraživanja na području medicine, vještačke inteligencije, klimatskih promjena, obnovljive i fuzione energije.

Superkompjuter će moći da koriste akademski istraživači iz čitavog svijeta, a petina njegovog kapaciteta je rezervisana za privatne kompanije.

Od superkompjutera LUMI u svijetu su trenutno brži samo američki Summit i japanski Fugaku.

Snaga dva miliona laptopa: Pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi Noob.ba.

www.noob.ba

MOŽDA TE ZANIMA