back to top

Top pet razloga zašto uvesti vize za digitalne nomade

Procjenjuje se da će za 15 godina gotovo osmina svjetske populacije biti digitalni nomadi, a s obzirom na popularizaciju rada na daljinu tijekom pandemijskog ‘zaključavanja’ taj bi broj mogao biti mnogo veći.

Dosad je ekonomski potencijal privlačenja takvih ‘radilica lutalica’ bio u većini zemalja zanemarivan, piše omladinski poslovni portal yep.ba

Hrvatska je definitivno bila među njima, ali sada kao zeko diže uši i razvija sluh za otvaranje vrata takvim došljacima koji sa sobom nose cjelogodišnji turizam, priliku za brendiranje Hrvatske, razgranate poslovne mreže, dubok bazen talenata i specifičnih znanja, ljude veće kupovne moći koji će popuniti izvansezonske rupe najmodavcima, ugostiteljima, trgovcima, muzealcima, OPG-ovima pa čak i telekomima.

top pet razloga zašto uvesti vize za digitalne nomade
Top pet razloga zašto uvesti vize za digitalne nomade

Benefiti privlačenja digitalnih nomada ne mogu se mjeriti isključivo novcem.

Umreženost zajednice i prisutnost na društvenim mrežama ogromna su prilika za privlačenje još turista i kolega nomada te brendiranje destinacije, ali ni to nije sve.

U zemlji koja se deklarativno bori protiv depopulacije i egzodusa mladih, privlačenje ‘života’ postaje pitanje opstanka.

Naprave li se kvalitetne pripreme za prihvat nove generacije radne snage koja preferira biti u pokretu, može se zavrtjeti i dugoočekivana projekcija filma o ravnomjernijem razvoju hrvatskih regija.

Naime, u zemljama koje njeguju taj tip turizma uveli su suludo brz internet u manja mjesta gdje su i cijene najma niže, a gdje nomadi također vrlo uvjerljivo mogu iskusiti čari autohtonog života u tom kraju.

Evo što inicijator uvođenja vize za digitalne nomade u Hrvatskoj Jan de Jong izdvaja kao ključne argumente za otvaranje vrata digitalnim imigrantima.

top pet razloga zašto uvesti vize za digitalne nomade
Top pet razloga zašto uvesti vize za digitalne nomade

Top pet razloga za uspostavu vize za digitalne nomade Jan de Jonga

  1. Predviđa se da će do 2035. u svijetu biti milijarda digitalnih nomada, visokokvalificiranih, iznadprosječno dobro plaćenih pojedinaca koji sami određuju odakle će raditi.
  1. Viza za digitalne nomade dovodila bi ljude iz cijeloga svijeta u Hrvatsku i to 12 mjeseci u godini, što bi omogućilo Hrvatskoj da postane cjelogodišnja turistička destinacija.
  1. Prema anketi koju je provela Karoli Hindriks, devet od deset digitalnih nomada moglo bi izabrati dolazak u vašu zemlju ako uspostavite posebne vize za njih.
  1. Vrhunska mobilna radna snaga spremna je privremeno se skrasiti u vašoj zemlji i osnažiti gospodarstvo svojom potrošačkom moći, vještinama i znanjem. Prve zemlje koje im se otvore, požet će benefite.
  1. Digitalni nomadi postaju ogroman marketinški stroj za promociju zemlje kad počnu pisati blogove, snimati vlogove, tvitati i objavljivati na društvenim mrežama o Hrvatskoj i na taj način privlače još ljudi.

MOŽDA TE ZANIMA