Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: OD Košuta – domaće povrće iz organskog uzgoja

YEP inkubator poslovnih ideja: OD Košuta – domaće povrće iz organskog uzgoja

OD „Košuta“ bavi se organskom i
konvencionalnom proizvodnjom povrća, primarno krompira, crvenog luka i mrkve, a
asortiman je odnedavno proširen i na 
bijeli luk, grašak, špinat, iceberg salatu, grah, boraniju i ostalo
povrće.

Vlasnik ovog poslovnog poduhvata, Armin Ramić, je rodom iz sela Košutice, koje se nalazi na Romaniji, nedaleko od Sokoca. Njegov djed i otac su tradicionalno sadili povrće na ovom području za svoju porodicu. Armin je otišao korak dalje, nastavio je dobru i provjerenu praksu svojih predaka, a ukusno domaće povrće iz romanijske zemlje, učinio je dostupnim svima koji žele da ga probaju.

“Porodično volimo zdravu ishranu i volimo
posijati povrće za svoje domaćinstvo. Zadnjih godina, trudimo se da posijemo
mnogo više za prodaju. Sijemo po organskim principima proizvodnje i gajimo
komercijalne domaće povrtlarske kulture – krompir, mrkva i luk su osnovni, a
posijali smo dodatne kulture – iceberg salatu, špinat, grašak, grah i boraniju,
kako bismo ih ove godine testirali, a naredne proizvodili u mnogo većim
količinama.”

Pored tradicije kroz porodicu Ramić, Armin
navodi da istinski uživa u seoskom načinu života, pa sve više vremena mir od
gradske vreve pronalazi u malom planinskom seocetu Košutici. Vrijeme rado
provodi na njivi, pripremajući je za usjeve i prati rast i prinose posađenog
povrća. Domaći uzgoj organskog povrća danas je u potpunosti zaživio, a uvijek
je bolje i zdravije jesti nešto za što znamo odakle je, ističe ovaj
preduzetnik, dodajući “Volimo doći na selo i želimo da spojimo ugodno sa
korisnim i proizvodimo kvalitetnu domaću hranu. Cilj nam je da napravimo svoju
maloprodaju u Sarajevu. Svima pričamo o specifičnom okusu krompira iz
romanijske zemlje i želimo da ga Sarajlije probaju, jer je zaista  poseban i drugačiji.”

Trenutno, Ramići svoje proizvode nude tržnim centrima i marketima, u kojima je dostupno sve što proizvedu. Osim toga, vrše prodaju fizičkim licima kao i poznatim sarajevskim restoranima.

“Uvijek sebi postavljam pitanje po čemu je naša proizvodnja drugačija i zašto bi neko trebao kupovati od mene. Sokolački luk i krompir važe za dobre i kvalitetne, a prema riječima agronoma ovo područje je izuzetno povoljno za uzgoj navedenih biljnih kultura. Gacko i Fojnica su, naprimjer, poznati po odličnom krompiru, ali i sokolački  krompir ima dosta hranjivih materija.”

Od ranog proljeća do kasne jeseni Ramići imaju dosta posla na njivi.  Kako ističu, pojedino povrće ima vrlo povoljan uticaj na drugo povrće, ukoliko rastu zajedno. Bitno je poznavati sastav zemljišta, kiselost, organske tvari i dodavati sve ono što zemlja treba da bi na njoj rasla zdrava biljka sa mnoštvom plodova.

“Uvijek se trudim da što više vremena
odvajam za edukacije i učenje novih metodologija u uzgoju povrća, kako bismo
obogatili našu ponudu i usavršili proizvodnju. Najvažnija mi je ipak podrška
porodice jer supruga i ja želimo da se bavimo ovom proizvodnjom i
najjednostavnije rečeno – živimo seoski život, iako nam je adresa u Sarajevu.
Voljeli bismo da djeca kada porastu, preuzmu ovaj posao i usmjeravamo ih u
ovome pravcu i odgajamo da vole selo”, ističe Armin.

Da bi 
biljke uspješno rasle i na kraju dale kvalitetne plodove, vrlo je važno
kako ih, ali i kada saditi. Važno je znati da se sadnja povrća po mjesecima
znatno razlikuje, što znači da se jedno povrće može saditi isključivo u
proljeće, a drugo ljeti.

“Svaki početak je veoma težak, i ja sam to osjetio kada sam počeo s ovim poslom. Uvijek postoji nešto što će vas sputavati –  od cijene sirovina i nabavnih materijala, finansijskih troškova za mnoštvo alata za rad, pa do komplikovane administracije. Postoje i rizici, jer je poljoprivreda takva, prošle godine smo očekivali znatno veće prihode, ali vrijeme nije bilo povoljno za povrće koje sadimo. Bitno je pronaći podršku i nekoga ko razumije posao kojim se bavite, pa će se i hrabrost stvoriti“ navodi ovaj preduzetnik te šalje poruku mladim preduzetnicima: „Samo ne odustajte od dobre ideje ili ljubavi koju imate prema određenom poslu i hrabrost i uspjeh će doći”.

U fazi uspostave poslovnog poduhvata,
Armin se prijavio za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su u 2018.
godini na području općine Novi Grad Sarajevo zajednički pokrenuli Projekat
zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za
razvoj i saradnju (SDC) i Općina Novi Grad Sarajevo. Uz finansijsku podršku u
sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja, Armin je izvršio nabavku nove opreme,
ali i osnažio vlastite preduzetničke vještine.

Uz malo hrabrosti i pravilan izbor partnera i podrške, porodica Ramić je svoj povrtnjak i uzgoj  vlastite hrane pretvorila u profitabilan biznis, te se nadaju da će tradiciju proizvodnje hrane nastaviti i mlađi naraštaji .

Više informacija o OD Košuta možete pronaći na:

OD Košuta FB:  Poljoprivredno gazdinstvo Košuta

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://tnt.ba
Mirko je autor mnogih članaka na yep.ba portalu za mlade. Iskusni je "digitalni" poduzetnik pa njegove savjete vrijedi pročitati

MOŽDA TE ZANIMA