back to top

Zajedno, još jači

Imati svoj cilj i dijeliti ga s još nekim dva su vrlo različita pristupa poslu.

Možda uvijek imate želju da pokrenete određeni projekat ali nikako ne možete skupiti hrabrosti da to i učinitite, zašto onda to ne bi uradili zajedno s poslovnim partnerom. Kada u neki projekat ulazite sami, sa sobom unosite određene vještine, vrijeme i kapital. Ni jedan od ovih resursa nažalost nije neograničen.

Pokretanje vlastitog biznisa najčešće podrazumijeva toliki broj zadataka da ne bi bilo previše da mogu da vam izrastu bar još dvije ruke.  Iako to, bar za sada, još uvijek nije moguće ne znači da u novi posao ne možete da uđete sa dvije dodatne ruke koje pripadaju potencijalnom poslovnom partneru.

Morate biti otvoreni prema drugima

Kada radite sami neke stvari će neminovno samo proći pored vas bez da ćete ih ikada zapaziti.

Poslovni partneri mogu da ispune praznine koje vi ne možete, dodaju vrijednost poslu i, što nikako ne može da se zanemari, unesu dodatni kapital.

zajedno, još jači

Čak i ako tehnologija napreduje toliko da možete da nadogradite dvije dodatne ruke, neke druge informacije ćete ponekad i svjesno pustiti da prođu pored vas pošto ste odgovorni samo sebi.

Sebe uvijek možete da uvjerite da je to što dozvoljavate da samo prođu sasvim opravdano.  Kada radite s nekim neminovno je da ćete imati mnogo izraženiji osjećaj odgovornosti. Na taj način ste odgovorniji i prema sebi.

Sad kada smo riješili pitanje odgovornosti hajde da spomenemo još jednu oblast gdje su dvije prave glave zaista potrebnije od jedne – nove ideje.

zajedno, još jači

Za svaki novi biznis ideje su ključne. Još bitnije od same ideje je šta nakon što ih dobijete. Kada radite s nekim imate priliku da o njima vodite dijalog umjesto monologa. Partner će vam iskreno reći koja ideja je dobra, a koja je, po njegovom mišljenju, slijepa ulica. Tako ćete dobiti još jedan dragocjen uvid u to gdje je racionalnije i isplativije ulagati resurse.

Koliko god da je oblasti u kojima ste stručni i vješti drugo mišljenje uvijek je dobrodošlo

Pored sve pomenute stručnosti sigurno je da postoje neke druge oblasti u kojima se baš, baš mučite. Ako ste dio jednog kvalitetnog partnerstva onda su velike šanse da vaš partner ima vještine komplementarne vašim. Takva kombinacija predstavlja dobru simbiozu kreativnosti i produktivnosti. Možda imate sposobnost da sagledate veliku sliku, ali se borite s detaljima. Možda nevjerovatno dobro pišete, ali vam fotografske vještine nisu jača strana. U svakom slučaju, komplementarna partnerstva smanjuju mogućnost da slabosti koje kao pojedinac imate budu kamen spoticanja na putu ka uspjehu.

A da budemo realni. Na tom putu puno je prepreka i kamenja na koje možete da se vrlo lako i poprilično jako spotaknete. Jedan od najvećih često je – nije teško pogoditi – novac. Kada stvari idu po planu onda ni poštovanje budžeta nije problem. Međutim često postoji mnogo skrivenih troškova ili prosto onih koje nikako niste mogli da predvidite. Oni mogu biti značajan finansijski udarac poslije koga nije baš lako podići se, otresti koljena i nastaviti dalje. Kada imate partnera to ne samo da ublažava neke od pritiska koji se javljaju tokom nepredviđenih ili prosto loših faza nego također znači i da imate nekog ko zna tačno šta je to kroz šta prolazite.

Saradnja znači da možete uraditi duplo više posla nego kad radite sami. Iako to zvuči previše očigledno nije ipak loše napomenuti. Jednom kada vaša lista neurađenih zadataka dostigne epske razmjere i previše stvari počne da se dešava oko vas tada će ova očigledna prednost pokazati svoju pravu veličinu. Sve zadatke koje biste inače morali da stavite u drugi plan može da raspodijelite s nekim. Vaša produktivnost će se na taj način udvostručiti, a vi nećete doći u situaciju da propustite bitne prilike koje mogu da znače veliki korak naprijed.

zajedno, još jači

Pravo partnerstvo ipak nije samo pitanje udruživanja resursa. Postoji još jedan jako bitan aspekt zbog koga treba razmišljati u smjeru poslovnog partnerstva. Bez obzira da li u nekom trenutku postanete deprimirani, frustrirani, demotivisani ili s druge strane potpuno oduševljeni, vaš partner je tu da zajedno podijelite svaku emociju.

MOŽDA TE ZANIMA