Lifestyle4 uzroka azoospermije i kako je se rešiti

4 uzroka azoospermije i kako je se rešiti

Azoospermija i oligospermija su problemi povezani sa muškom plodnošću i kako se riješiti

Plodnost je jedna od najvažnijih bioloških osobina živih bića. Kada muška sperma stigne do ženske jajne ćelije ona se oplodi i nastaje novi život. Međutim nisu svi sposobni da taj proces izvedu uspešno…

Mnogi muškarci se suočavaju sa različitim problemima plodnosti i polnim disfunkcijama, koje im ne dozvoljavaju da začnu svoje biološko potomstvo.

I azoospermija i oligospermija su problemi povezani sa muškom plodnošću. Zbog ova dva poremećaja muškarac trajno može ostati neplodan.

Šta su azoospermija i oligospermija?

Oba gore pomenuta muška poremećaja podrazumevaju neplodnu semenu tečnost, u kojoj spermatozoidi nisu dovoljno pokretljivi, nema ih u dovoljnom broju, ili ih nema uopšte.

Azoospermija je nepostojanje spermatozoida u ejekulatu i može biti uzrokovana začepljenjem jajovoda ili testisima koji ne proizvode spermu.

Oligospermija je stanje kada ejakulat nema dovoljno spermatozoida za začeće.

Uzroci azoospermije/oligospermije

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se mogu javiti ovi poremećaji. Evo nekih od najuobičajenijih:

  • Ako osoba pati od proširenih vena u predelu skrotuma temperatura u tom području raste i to značajno smanjuje broj spermatozoida.
  • Bilo koja seksualno prenosiva bolest će uzrokovati slabljenje muškog reproduktivnog sistema, a samim tim će i broj spermatozoida biti u padu.
  • Bilo koja vrsta teže povrede penisa ili genitalija takođe može poremetiti proizvodnju spermatozoida ili kanale kojom se semena tečnost kreće prilikom ejakulacije.
  • Zloupotreba droge ili alkohola takođe može uzrokovati manju proizvodnju sperme.

Ovo su samo neki od najčešćih uzroka azoospermije i oligospermije i ukoliko ste se prepoznali u nekima od njih odmah se obratite lekaru.

Dijagnostika i lečenje

U slučaju da vas muči neko od navedenih stanja, morate slediti nekoliko važnih koraka koji će vam pomoći da uspešno otklonite problem.

Ovo su neke od tehnika:

  • U slučaju upale vena ili drugih začepljenja u predelu genitalija, određena  terapija i vežbe mogu vam pomoći da se vremenom rešite problema. Česti seksualni odnosi takođe će povećati daše šanse da dobijete potomstvo.
  • U slučaju bolesti ili infekcije, odgovarajući lekovi će vam pomoći da se lako i u kratkom roku rešite problema. Pravilan način života, kontrola zdravlja i zdrava ishrana pomoći će vam da u značajnoj meri povećate proizvodnju sperme.
  • Perkutana epididimalna aspiracija spermatozoida (PESA) i aspiraciona biopsija testisa (TESA) spadaju u metode vantelesne oplodnje za dobijanje spermatozoida kod muškaraca koji pate od opstruktivne azoospermije.

U slučaju da imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, konsultujete svog izabranog lekara ili stručnjaka za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img