back to top

6 najboljih sajtova za čuvanje slika online

Da li po navici slike čuvaš na telefonu ili na računaru? Da li ti se redovno puni memorija? Nervira te stalno da je prazniš i praviš mesta za nove slike? Ako su svi odgovori da, onda je vreme da promeniš svoje navike.

Zašto da čuvaš sve slike na računaru ili na telefonu, kada postoji mnogo bolji način da se one sačuvaju – na internetu. Zato, na pravom si mestu da saznaš koji su sajtovi najbolji za čuvanje slika online.

Svaka fotografija je draga uspomena i treba je sačuvati. Još ako voliš da se slikaš i snimaš, znaš onda o čemu govorim!

Međutim, ukoliko sve slike čuvaš u telefonu imaćeš problem kada ti se napuni memorija. Telefon će usporiti sa radom, a za nove fotografije neće biti mesta.

Slično je i ako čuvaš slike na računaru. Iz tog razloga, ukoliko ne povedeš računa kako čuvaš slike moraćeš brzo da nađeš adekvatno rešenje a najbolje je čuvanje slika na internetu.

cuvanje slika online
Sajtovi za čuvanje slika online

Kako sačuvati slike online – prednosti

Kada slike čuvaš online one će ti biti uvek dostupne, jer na internetu ostaju trajno. Takođe, lako možeš da im pristupiš jer su sve na jednom mestu.

Jednostavno se dodaju i nove slike, bilo sa telefona ili sa računara, a nekada i automatski ako je uređaj povezan sa kamerom. Naravno, postoji opcija i da fotografije podeliš sa svojim prijateljima, dragim osobama, porodicom i drugim korisnicima.

Skladištenje slika online ima još prednosti u odnosu na klasično čuvanje slika na računaru ili na SD kartici, koje ima nekoliko mana.

Krenimo redom:

  • računar se može pokvariti, a slike izgubiti,
  • kada menjaš računar moraćeš slike da prebacuješ u novu memoriju,
  • memorija telefona se brzo puni, posebno ako su slike visoke rezolucije,
  • ako ne prebaciš slike sa starog telefona one ostaju na tom uređaju,
  • prebacivanje slika na SD karticu ili na disk je praktično, ali dugoročno neisplativo rešenje.

Najbolji sajtovi za čuvanje slika online

Danas na internetu postoji toliko sajtova za čuvanje fotografija, gde ih možeš organizovati i grupisati po kolekcijama, a takođe i podeliti sa drugim ljudima.

Tvoje slike su tako bezbedne i trajno se čuvaju, a možeš im pristupiti i sa računara ili preko aplikacija za čuvanje fotografija.

Ukoliko želiš da besplatno ulepšaš i obradiš sliku online, na pojedinim servisima za čuvanje postoji i ta mogućnost.

Pošto te zanima kako čuvati slike online predstavljam ti sada najbolje veb lokacije za skladištenje fotografija. Izdvojio sam zašto su najbolje i šta ti one nude, a verujem da ćeš biti iznenađen.

Dropbox za čuvanje slike online

Čuo si za Dropbox? To je jedan od najpoznatijih i najboljih servisa za čuvanje slika na internetu. Zbog jednostavnog pristupa i brzog otpremanja digitalnih fajlova, kako sa PC računara tako i sa pametnih telefona, savršeno je rešenje za čuvanje fotografija online.

Najvažnija prednost ovog servisa je što podržava velike fajlove i ima veliku brzinu učitavanja (otpremanja).

Zato, bilo da želiš rezervne kopije svojih slika ili samo da ih sačuvaš na internetu, Dropbox je sjajno rešenje za čuvanje fotografija online.

O zaštiti ne moraš brinuti, jer će tvoje slike uvek biti bezbedne. Fajlovima i slikama možeš pristupiti sa svog iPhone ili Android mobilnog uređaja, sa Windows-a, sa Mac računara, tableta i drugih uređaja. Kada je u pitanju telefon, sve fotografije koje slikaš biće automatski otpremljene i to dosta štedi vreme. Ostaje ti samo da ih uredno složiš i organizuješ.

Ukoliko poželiš da deliš slike sa drugim korisnicima, isto je jednostvno. Možes da podeliš kompletan folder, pojedinačne slike, a takođe imaš mogućnost i da drugima proslediš pristupni link. Nećeš moći jedino da taguješ druge korisnike, niti da označavaš lokacije.

Trebalo bi da otvoriš nalog na Dropbox-u da bi koristio prostor, a biće ti dostupno samo 2GB besplatnog online prostora. Ako ti je potrebno više mesta postoji mogućnost kupovine dodatne memorije.

cuvanje slika online
Dropbox za čuvanje slike online

Čuvanje slika na iCloud

iCloud je usluga koju nudi Apple, odnosno to je servis koji omogućava skladištenje fajlova na mrežu iz tvog Apple uređaja.

Pored fotografija može da se koristi i za skladištenje drugih informacija sa tvog uređaja, poput muzike, video zapisa, kontakata, lokacije i slično.

Bilo da imaš iPhone, iPad ili Mac računar na iCloud lako možeš da otpremiš slike, a zatim i da im ponovo pristupiš sa bilo kog Apple uređaja.

Takođe, kompatibilan je i sa verzijom Windowsa 10. Ipak, znaj da iCloud možeš da koristiš za čuvanje fotografija online samo ako imaš Apple uređaj, jer za Android nije dostupan.

Tebi svakako treba za fotografije, a tu su mogućnosti neverovatne. Jako je dobar jer se svaka fotografija automatski skladišti u online biblioteci.

Prilikom aktiviranja fotoaparata slika se učitava u iCloud Foto i tako automatski čuva. Zatim, iCloud daje mogućnost pravljenja zajedničkih kolekcija gde više autora ima pristup i u koje može da dodaje fotografije. Još jedna stvar, slike mozeš tagovati i označavati po lokacijama.

Što se tiče memorije, količina besplatnog prostora za skladištenje je ograničena, tako da besplatno možeš koristiti samo 5GB prostora. Ukoliko ti je potrebno više postoji mogućnost da ga nadogradiš.

OneDrive za čuvanje slika

OneDrive je online skladište koje je Microsoft ponudio svojim korisnicima, kao rešenje da se svi fajlovi drže na jednom mestu.

To se naravno odnosi i na čuvanje fotografija online. Dobija se sa Microsoft nalogom, a možeš mu pristupiiti sa bilo kog uređaja gde imaš pristup tom nalogu (ukoliko nemaš moraš prvo da otvoriš nalog).

Na telefonu je dostupan u vidu aplikacije na Google Play-u koja postoji za Andriod uređaje, dostupan je i za iOS, a možeš ga koristiti i sa drugih uređaja (tablet, PC računar…).

Što se tiče računara, gde verujem da najčešće čuvaš slike, OneDrive cloud storage veoma jednostavno možeš da koristiš i na svom kompjuteru (laptop-u).

Takođe, sjajna stvar je što fotografijama možeš da pristupiš i kada si online, ali i kada nemaš mrežu. Ne trebaš brinuti ni kada je u pitanju korisničko iskustvo jer se lako koristi, jednostavno se dele slike i podešava vidljivost fotografija.

Ukoliko želiš da ga koristiš imaš na raspolaganju 5GB besplatnog prostora, a on se dobija kada otvoriš Microsoft nalog. Ukoliko ti je potrebno više prostora za čuvanje slika možeš nadograditi memoriju skladišta ili se pretplatiti za Microsoft Office 365 za veći prostor i dodatne funkcije.

cuvanje slika online
OneDrive za čuvanje slika

Kako sačuvati slike na Google Photos

Siguran sam da si čuo za uslugu Google Photos, a sam naziv je dovoljan opis. Ipak, predstaviću ti sada o ovom servisu nešto što sigurno nisi znao.

Google Photos je besplatan i neograničen Guglov prostor, koji možeš da koristiš za čuvanje slika na Google. Dostupan je i za Android i za iPhone korisnike, a može mu se pristupiti i sa računara.

Da bi ga koristio za čuvanje fotografija dovoljno je da imaš otvorenu mejl adresu i Google nalog.

Ovaj servis ti pruža mnogo sjajnih funkcija, a samo neke od njih su: čuvanje slika, kreiranje albuma, možeš da ih obrađuješ, menjaš veličinu, podešavaš boje, a naravno postoji opcija i da podeliš fotografije (mogu se podeliti javno ili sa određenim korisnicima).

Takođe, ukoliko se na nekoj tvojoj slici nalazi lice koje sistem prepoznaje, ponudiće ti opciju da podeliš sa njim tu fotografiju.

Spomenuo sam da Google Photos nudi besplatan i neograničen prostor za čuvanje slika na google online, a bez limita je i po pitanju broja učitavanja slika.

Međutim, određeno ograničenje ipak postoji, a to je da se besplatno mogu sačuvati slike na google čija je maksimalna rezolucija 16MP, kao i video u rezoluciji 1080p. Ukoliko želiš da čuvaš veće slike potrebno je da povećaš prostor na Google disku.

Kako sačuvati slike na Google Drive

Google Drive je još jedna popularna Guglova online memorija, pogodna za čuvanje fotografija na internetu.

Pored slika, na Google Drive se mogu smestiti i mnoge druge datoteke poput fajlova, prezentacija, tabela i slično. Ukoliko odlučiš da koristiš ovaj prostor za čuvanje fotografija online veoma lako se pristupa i sa pametnih telefona (putem aplikacija) kao i sa računara.

Aplikacije su dostupne i za Andriod i za Apple uređaje, a isto kao u prethodnom slučaju dovoljno je da imaš otvoren Google nalog.

Što se tiče memorije, imaćeš na raspolaganju 15GB besplatnog prostora. Znaj da postoji i opcija povećanja online prostora, ukoliko je 15GB malo i ne zadovoljava tvoje potrebe.

Flickr za čuvanje slike online

Flickr je do pre nekoliko godina bio jedan od omiljenih sajtova za skladištenje slika, a svakako je i dalje jedan od boljih servisa za čuvanje fotografija online.

Pored slika, veoma je popularan i za postavljanje video zapisa na internetu. Razlog pada njegove popularnosti je limit u pogledu ograničenog broja fotografija koje se mogu čuvati.

Ipak, izuzetan dizajn i brojne mogućnosti koje ima Flickr za čuvanje fotografija čine ovaj sajt posebnim i veoma korisnim.

Nudi veliki izbor funkcija za uredno čuvanje slika online, a jedna od najboljih je što koristi softver za prepoznavanje fotografija kako bi ih analizirao, označio i redom sortirao.

Postoje opcije za preuzimanje, kao i za deljenje fotografija. Vidljivost slika se podešava – možeš ih podesiti da budu javne ili privatne.

Sajtu možeš da pristupiš sa računara, kao i sa pametnog telefona, zbog toga što je dostupna aplikacija za Android i iOS uređaje.

Postoji besplatna verzija Flickr za korisnike, koja je limitirana na 1000 fotografija. Kako bi mogao da postavljaš svoje slike na Flickr porebno je da imaš svoj nalog, koji se besplatno otvara klasičnom registracijom i verifikacijom putem mejla.

Ukoliko ti treba neograničen pristup postoji i premium verzija sa dodatnim pogodnostima.

Preporuka

MOŽDA TE ZANIMA