Donesena odluka kojom se rješava stambeno pitanje mladih u FBiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Današnjom Odlukom Vlada FBiH je Union banci d.d. Sarajevo odobrila kredit po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2021. godinu na ekonomskom kodu namijenjenom za ostala domaća pozajmljivanja, u iznosu od 15.000.000 maraka.

Na ovaj način je donesena odluka kojom se rješava stambeno pitanje mladih u FBiH. Sredstva su Banci odobrena s rokom dospijeća 20 godina i kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje, a bit će korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja.

donesena odluka kojom se rješava stambeno pitanje mladih u FBiH

Kako je, pored ostalog, navedeno u obrazloženju, u 2020. godini je odobreno 286 odobrenih kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 28.838.299 maraka. Prosječan iznos kredita po zahtjevima je 96.699,89 KM. Prosječna starosna dob dosadašnjih korisnika kredita je 32 godine, a oni su iz više od 50 mjesta u FBiH.

Krediti u značajnoj mjeri doprinose rješavanju egzistencijalnih pitanja, što će utiče na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji, ali i jačanju kreditnog potencijala Banke i mogućnosti ponude dugoročnih kredita stanovništvu, kaže se u priopćenju za javnost Vlade FBiH. 

Donesena odluka kojom se rješava stambeno pitanje mladih u FBiH

Za potpisivanje Ugovora s Union bankom ovlaštena je federalna ministrica financija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -