back to top

Kako pojačati WiFi signal?

Vaš WiFi signal radi slabije nego što bi trebao, pa vas zanima kako pojačati Wifi signal? Jeste li primijetili da je WiFi signalna veza u kući slabija u nekim sobama nego u drugima?

Normalno je kada se radi npr. o dvokatnici i tada je ruter na nekim dijelovima udaljeniji pa samim tim i slabiji signal. Ili može biti da je kuća napravljena od debljih zidova koji mogu drastično smanjiti signal vaše WiFi veze.

Bez obzira na razlog, ovdje ste jer ste zainteresirani kako pojačati wifi signal svoju internetsku vezu. Problem slabljenja WiFi signala u kući možete riješiti na različite načine, a u ovom tekstu pronaći ćete dva: besplatni način rada koji se temelji na poduzimanju određenih mjera i načinu “plaćanja”, korištenjem uređaja koji proširuju signal. kao pojačivač WiFi signala.(eng. repeater).

Ostaje vam da nastavite čitati i sami odlučite koji ćete moj savjet primijeniti za pojačanje Wifi signala u kući. Sve je jasno i detaljno objašnjeno, a to je tema koju svatko može razumjeti bez obzira na poznavanje tehnologije. Ovim tekstom sigurno ćete na kraju znati kako pojačati WiFi signal i jamčim da ćete uspjeti riješiti svoj problem.

Besplatno pojačajte Wifi signal

Prije nego što se odlučite za kupnju uređaja kao što je pojačivač WiFi signala za proširenje internetske veze u svom stanu ili kući, postoji još nekoliko jednostavnih rješenja koja možete primijeniti kako biste na kraju dobili isti rezultat, bez ulaganja novca.

Pojačati WiFi signal ovim “besplatnim” metodama moguće je samo ako problem vašeg slučaja nije previše kritičan, što znači da udaljenost koju WiFi signal ne treba pokriti ne više od nekoliko metara ili ako vam je potrebna samo kratkotrajna riješenje.

Postavite usmjerivač na najbolje mjesto

Ako živite u velikoj kući, na katu, i pitate se kako možete pojačati WiFi signal u kući, a da ne pazite na to gdje ste postavili i kako ste postavili ruter, znajte da postoji velika šansa da ćete riješiti svoj problem za sat vremena.

A ako vam to zvuči čudno, vrlo je važno gdje se ruter nalazi u kući. Pobrinite se da on uvijek bude negdje bliže centru kuće tako da se signal može ravnomjerno širiti u svakom dijelu i svakoj prostoriji, bez gubitka signala, što bi bio slučaj da je u kutu, a onda bi svoj signal dijelio sa susjedima.

Ako vam duljina Ethernet kabela onemogućava pozicioniranje, tako da vam onemogućava odmaknuti ruter od mjesta gdje se već nalazi, savjetujem vam da nabavite ili kupite duži (ne preskup) kabel, kako bi vam omogućio da postavite usmjerivač točno u središte kuće.

Također je važno da ga ruter uvijek ima mjesta oko vas kako bi mogao “disati”, što znači da se oko njega ne bi smjele nakupljati stvari, pogotovo ne one metalne koje mogu ometati signal, kao npr. TELEVIZOR. Također pokušajte postaviti usmjerivač na nekoga više mjesto jer je tako manja šansa da će nešto ometati signal na putu do vašeg uređaja.

Još jedna stvar na koju biste trebali obratiti pažnju, a koja može u manjoj mjeri utjecati na jačinu i kvalitetu signala, jesu antene na ruteru. U slučaju da ruter ima dvije antene (većina), uvijek pazite da je jedna postavljena prema gore, tj. okomito, a druga sa strane, tj. vodoravno, tako da zajedno tvore kut od 90 stupnjeva. Na taj se način signal širi u svim smjerovima jednakim intenzitetom.

kako pojačati wifi signal
Pozicija rutera u kući

Ručno povećajte WiFi signal

Ako želite pojačati WiFi signal, ali mislite da ono što vam treba nije previše zahtjevno, možete se odlučiti za jedan rudimentarni način koji zahtijeva samo škare, limenku ili aluminijsku foliju i nekoliko minuta vremena koje će vam trebati za izradu. U nastavku pogledajte primjer kako napraviti pojačivač wifi signala.

Riječ je o simulaciji rada jedne satelitske antene, što podrazumijeva pojačavanje i usmjeravanje WiFi signala metodom parabole. Na ovaj način možete pojačati svoj WiFi signal dovoljno da povećate domet do kraja dvorišta, npr. ne više od toga. Ali svejedno radi.

Za izradu vlastite “satelitske antene” za pojačanje WiFi signala u kući potrebno vam je svega nekoliko minuta, škare, limenka ili aluminijska folija. Ako želite detaljnije upute za konstruiranje nečega ovakvog, možete pogledati sljedeći isječak od mnogih kako napraviti pojačivač wifi signala koji se nalazi na Youtubeu.

Kako pojačati WiFi signal ulaganjem novca

Ako sve gore navedeno nije dovoljno za vaše zahtjeve, najučinkovitiji način da pojačate svoj WiFi signal je kupnja Pojačavač WiFi signala (engl. repetitor) ili, za najveći raspon, ugradnjom tzv mrežasti sustav s pomoćnim usmjerivačima.

Pojačavač WiFi signala

Pojačavač WiFi signala je uređaj koji “prikuplja” WiFi signal veze poslane s određenog rutera, te ga pojačava, tj. šalje WiFi signal koji je pokupio s tog usmjerivača (djeluje kao duplikat usmjerivača na koji je priključen). Što znači da korištenje takvog uređaja može udvostručiti (više ili manje, ovisno o kvaliteti pojačala) domet vaše WiFi veze, u smjeru u kojem je postavljeno pojačalo WiFi signala.

Postoje razne veličine i rasporedi takvih uređaja i na taj način rješavate problem kako povećati domet wifi routera. Općenito su manjih dimenzija, kompaktni i priključuju se izravno u električnu utičnicu, dok neki izgledom i strukturom izgledaju potpuno kao obični usmjerivač, što znači da mogu zauzeti više prostora. Da biste u potpunosti iskoristili snagu pojačala, potrebno ga je postaviti tamo gdje je WiFi signal routera još jak, a ne predaleko od mjesta gdje WiFi signal ne dopire.

Konfiguriranje jednog pojačivača WiFi signala vrlo je jednostavno. Potrebno ga je priključiti u električnu utičnicu, spojiti na računalo ili laptop putem Ethernet kabela, upisati IP adresu pojačala navedenu u uputama (npr. 192.168.1.99) i pristupiti upravljačkoj ploči uređaja.

kako pojačati wifi signal
Pojačavač WiFi signala

S kontrolne ploče pojačala WiFi signala potrebno je spojiti se na WiFi signal rutera (pomoću sigurnosnog koda vaše WiFi veze) i uređaj je spreman za proširenje signala.

Nakon toga, da biste koristili prošireni signal svoje WiFi veze, jednostavno se trebate spojiti na pojačalo na isti način na koji se spajate na bilo koju drugu WiFi vezu (naziv veze je onaj koji ste postavili na upravljačkoj ploči pojačala, kod Također). Pomogli smo vam s ovim primjerom kako povećati domet wifi usmjerivača

Ugradnja mrežastih sustava

Ako trebate proširiti WiFi signal na veće udaljenosti, tj. na vrlo širokom prostoru, ono što trebate je ugradnja jednog mrežasti sustav. Ovaj sustav se sastoji od nekoliko usmjerivača koji, strateški postavljeni, služe kao sateliti koji međusobno komuniciraju i stvaraju WiFi signalnu mrežu koja se šalje s jednog običnog usmjerivača.

Dolazi u različitim izgledima i veličinama, ali uglavnom imaju sličnosti s običnim kućnim usmjerivačem. Razlikuju se od pojačala signala po tome što njihova veza nije podijeljena u dvije različite zone, već uređaji mrežnog sustava međusobno komuniciraju i međusobno šalju konstantnu vezu jednake brzine, bez prekidanja signala prelaskom iz jedne zone u drugu.

U prodaji su različiti mrežasti sustavi, različite cijene ovisno o potrebama i kvaliteti uređaja.

kako pojačati wifi signal
Različite cijene ovisno o potrebama i kvaliteti uređaja

Zaključak

S ovim savjetima trebali biste riješiti problem i naučiti kako pojačati wifi signal kod kuće bez kupnje novog usmjerivača. Nakon što izvršite sve potrebne izmjene optimizacije, testirajte svoju brzinu interneta u nastavku.

Pročitajte još

MOŽDA TE ZANIMA