Kako radi dizalica topline

Što je i kako radi dizalica topline?

U današnje vrijeme dizalica topline postala je česta tema među ljudima koji grade nove kuće ili onima koji razmišljaju o unaprjeđenju energetskog sustava u svom domu. S obzirom na svoju učinkovitost veliki broj ljudi želi znati kako radi dizalica topline. No, prije toga nešto kratko o tome što je uopće dizalica topline. Dizalica topline je moderni uređaj čiji je primarni zadatak prijenos toplinske energije između dva prostora.

Najčešće je riječ o unutarnjem prostoru kuće ili stana te vanjskom prostoru. Kao što joj samo ime govori, dizalica topline služi za grijanje prostora i to prijenosom topline iz vanjskog prostora u unutarnji. No, veliki broj dizalica topline može obavljati i recipročni proces. Naime, dizalica topline može “izbacivati” toplinu iz unutarnjeg prostora u vanjski, što je naročito pogodno tijekom vrućih ljetnih dana. Dizalica topline se sastoji od par komponenti, od kojih su neke raspoređene van objekta, a neki se pak nalaze unutar objekta. U nastavku teksta vam donosimo kako radi dizalica topline.

Kako radi dizalica topline?

Postupak kako radi dizalica topline je jednostavan i temelji se na zakonima fizike. Princip rada se temelji na prijelazu topline iz prostora više temperature u prostor niže temperature. No, treba napomenuti kako se obratni proces ne događa spontano, već ga je potrebno potaknuti. Ono što čini dizalicu topline izuzetno efikasnom i učinkovitom je to što se troši znatno manje energije za prijenos veće količine topline. Kao što je već navedeno u prijašnjem odlomku, dizalica topline se sastoji od nekoliko komponenti. Vanjska komponenta slična je vanjskoj komponenti klima uređaja.

Unutarnja komponenta nalikuje bojleru i služi za zagrijavanje vode koja teče radijatorima ili cijevima u sklopu podnog grijanja. Dizalica topline se najčešće kombinira s podnim grijanjem, jer se na taj način dobiva najučinkovitiji sustav grijanja u kući ili stanu. Podno grijanje zajedno s dizalicom topline najbolje zagrije određeni prostor. Isto tako, tijekom ljeta sustav podnog grijanja se može koristiti za hlađenje prostora. Za dodatne informacije o tome kako radi dizalica topline uvijek možete upitati prodavača ili majstora koji je školovan za instaliranje navedenog uređaja.

Koji sve modeli postoje i kako radi dizalica topline?

U prijašnja dva odlomka ukratko je prikazano što je to i kako radi dizalica topline. U ovom odlomku naglasak će se staviti na to koji sve modeli dizalice topline postoje. Učinkovitost dizalica topline odgovara količini proizvedene energije podijeljenoj s količinom električne energije koju apsorbira kompresor. Što je niža temperaturna razlika između prostora iz kojeg se crpi toplina i tražene temperature grijanja, to je bolji učinak. Različiti nazivi toplinskih pumpi prvo vam govore gdje crpe toplinu, a zatim je vraćaju.

Čak i ako su sve kombinacije tehnički moguće, na tržištu ćete uglavnom pronaći sljedeće modele: dizalica topline zrak-zrak, dizalica topline zrak-voda, dizalica topline voda-voda i dizalica topline zemlja-voda. Upravo ta široka paleta modela čini dizalicu topline kameleonskim sustavom, koji može biti prikladan za sve vrste stanovanja. Sve učinkovitije, dizalice topline mogu se prilagoditi novogradnji kao i obnovi starih zgrada i kuća. Internet vam također može poslužiti kao izvor dodatnih informacija o tome kako radi dizalica topline.

Tagovi:

Kako radi dizalica topline Arz.hr.

www.arz.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA