back to top

Kako se zaštiti od praćenja na Internetu

Internet je opasno mjesto i morate naučiti kako da se pravilno zaštitite od raznih napada.

Ako surfujete Internetom koliko i prosečan korisnik potrebno je da znate kako se zaštiti od praćenja na Internetu. Velike su šanse da postoji mnogo osoba koje prate vaše navike prilikom pretraživanja pomoću spajvera, web skripti ili čak kamere. Sa ovakvom vrstom informacija osoba sa bilo kojeg dela planete može saznati ko ste, gde živite kao i neke mnogo intimnije informacije.

Postoje dva osnovna načina na koji vas neko može pratiti preko Interneta: Instaliranjem malwera direktno na vaš računar i osluškivanjem informacija koje razmjenjujete sa bilo kojim udaljenim serverom. Najlakši način na koji neka osoba može pratiti i snimati sve o vama je da instalira spajver/virus ili da automatski provali na vaš računar. Redovnim održavanjem operativnog sistema omogućavate vašem OS provajderu, bilo o kom operativnom sistemu da je riječ, da ažurirate kritične dijelove vašeg operativnog sistema koji mogu spriječiti automatski sigurnosni prodor pretvaranjem spajvera u gomilu beskorisnog koda.

Ažurirajte programe redovno

Nove verzije programa se razvijaju kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo. Pored toga, ažuriranje je i način ispravljanja postojećih grešaka u isporučenom softveru. Postoje tri osnovne vrste grešaka: neke će prouzročiti vizualne greške, druge će vas spriječiti da koristite sve funkcije navedene u specifikaciji programa, a treća grupa uključuje greške koje hakerima omogućavaju proboj u vaš računar. U programu nema daljinskih napada bez grešaka.

Vaš antivirus mora konstatno biti aktivan

Provjerite je li vaš antivirusni program stalno aktivan i redovito se ažurira. Ako je baza podataka virusa vašeg antivirusnog programa zastarjela, neće moći na vrijeme otkriti neke sigurnosne prijetnje. Ako vaš antivirusni program ne radi u pozadini i ako s vremena na vrijeme nije provjerena sigurnost sistema, najbolje je ponovo instalirati antivirusni program jer je sigurnost najvjerojatnije ugrožena.

kako se zaštititi

Koristite samo jedan antivirusni program. Antivirusni program mora se ponašati vrlo sumnjivo da bi svoj posao mogao pravilno raditi. U najboljem slučaju, antivirusni programi odavat će lažne alarme, dok će u najgorem slučaju blokirati jedni druge i tako spriječiti ispravno otkrivanje sigurnosnih prijetnji.

Koristite firewall

Linux ima integrisan netfilter firewall stoga ste sigurni u samom početku ako koristite Linux. Ako koristite Windows morate pronaći neki pouzdan firewall(ugrađeni nije baš najbolji). Možete shvatiti firewall kao kontrolora na velikoj željezničkoj stanici sa mnoštvom vozova (mrežni podaci), perona (portova) i šina (mrežnih veza). Voz ne može istovariti sam svoj tovar, već je potrebno da to neko uradi za njega. Dakle, nema prenosa podataka čak ni kada su pristigli do računara ako to firewall ne dozvoli.

kako se zaštiti od praćenja na internetu

Imajte u vidu da možete filtrirati dolazeći saobraćaj ali ne i odlazeći. Firewall može voditi zapise o tome šta se dešava, ko pristupa odlazećim podacima i na taj način prepoznati spajver programe. Ne koristite administratorski profil (račun). Ako koristite neku od Windows platformi i administratorski profil, bilo koji program može zatražiti administratorski način za sebe, pa čak i malwer koji ste slučajno instalirali. Ako program nema administratorska prava, ne može koristiti vrlo važne dijelove sistema koji se koriste za slanje podataka. Također, malware je mnogo lakše ukloniti u standardnom načinu rada.

MOŽDA TE ZANIMA