Stomatološki fakultet sa klinikama u Sarajevu

Stomatološki fakultet sa klinikama u Sarajevu je prvi stomatološki fakultet u Bosni i Hercegovini

Stomatološki fakultet sa Klinikama u Sarajevu osnovan je 1960. godine kao odsjek na Medicinskom fakultetu. 1974.godine postaje zaseban fakultet i od tada Stomatološki fakultet sa Klinikama Univerziteta u Sarajevu zauzima važnu poziciju u nacionalnom i međunarodnom sistemu visokog obrazovanja.

Vizija Stomatološkog fakulteta sa Klinikama u Sarajevu je od samog osnivanja bila da postavi standard izvrsnosti u definiranju budućnosti stomatološkog obrazovanja, prakse i istraživanja. S ovom vizijom kao vodičem, Stomatološki fakultet sa Klinikama u Sarajevu je kroz cijeli niz godina koji radi posvećen unapređenju oralnog i općeg zdravlja u zajednici, te transformaciji stomatologije, uklanjanjem razlike između oralnog i općeg zdravlja.

stomatološki fakultet sa klinikama u sarajevu
Stomatološki fakultet sa klinikama u Sarajevu

Misija Stomatološkog fakulteta sa Klinikama Univerziteta u Sarajevu je da promovira izvrsnost u dentalnoj edukaciji i istraživanju, kao i zaštiti oralnog zdravlja kroz rad za zajednicu, a sve s ciljem poboljšanja oralnog zdravlja cjelokupne populacije.

Cilj Fakulteta je da educira studente koji će, u svim fazama sveobuhvatne stomatološke zaštite, biti sposobni primijeniti svoje znanje s povjerenjem. Tokom edukativnog procesa studenti će steći znanje koje će im omogućiti da komuniciraju profesionalno u pismenoj i usmenoj formi. Iskustvo koje će steći tokom edukativnog procesa pripremit će studente za evaluaciju i implementaciju novih znanja kao i prihvaćanje vlastite odgovornosti u službi zajednice i struke.

”Cilj nam je osposobiti završene studente da budu spremni suočiti se s globalnim promjenama i izazovima. Mobilnost studenata i nastavnika u skladu sa zahtjevima europskoga visokoškolskog sistema je osnovni dio edukacije. Fakultet osigurava najsavremenije uvjete za rad za studente, pacijente, osoblje i kolege stomatologe u okviru kontinuirane edukacije”, istakli su.

Svojim zalaganjem i stalnim unapređivanjem svog znanja, korištenjem inovativnih tehnologija u radu i obrazovanju, oblikuju buduće stomatologe, promovirajući kritičko mišljenje i cjeloživotno učenje.

Sve aktivnosti se obavljaju u skladu s principima etičnosti, povjerenja, odgovornosti, poštovanja, suosjećanja, izvrsnosti i efikasnosti u sinergiji sa strateškim planom Fakulteta.

SMJEROVI

INTEGRIRANI STUDIJ (6 godina)

  • Opći smjer

STRUKOVNI STUDIJ (3 godine)

  • Dentalna higijena

DOKTORSKE STUDIJE (3 godine)

  • Opći smjer

PRIJEMNI ISPIT I USLOVI UPISA

Pravo na polaganje prijemnog ispita stiču svi kandidati sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom. Rangiranje se vrši na osnovu uspjeha u srednjoj školi i rezultata prijemnog ispita.

Prijemni ispit za stomatološki fakultet u Sarajevu obuhvata prijemni ispit iz predmeta:

  • Fizika
  • Hemija
  • Biologija

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA