back to top

Vitamini Za Kosu

Veliki broj ljudi se u jednom momentu susretne sa gubitkom ili stanjivanjem kose. Onda dolaze na red pitanja, kako sebi pomoći, da li kupiti vitamini za kosu i da li oni uopće rade ili su bacanje novca?

Pravog odgovora nema jer mnogo čimbenika utječe na rast kose i na zdravu kosu. Probavni sistem, genetika i starost su neki od važnih faktora koji određuju da li će kosa imati zdrav sjaj, ali ne zaboravimo ni stres kao veliki uzrok.

Uzimanje vitamina za kosu može biti dobra ideja, ali uvijek se prethodno posavjetujte sa svojim liječnikom o svim problemima rasta kose. Liječnik će moći testirati i osigurati da nemate nikakvih zdravstvenih stanja koja mogu prouzročiti slabu kosu ili stanjivanje.

Postoji puno vitamina za kosu – pa kako znati koji odabrati?

Ispod smo nabrojali 10 vitamina i dodataka koje treba potražiti u vitaminima za kosu, uključujući ono što oni čine za vašu kosu i gdje ih pronaći u hrani ako suplementi nisu vaša stvar.

Vitamin A

Vitamin A je vitamin topiv u mastima i on je u istoj klasi kao i retinoidi – uobičajeni sastojak vaše omiljene topikalne kreme za uljepšavanje.

Vitamin A neophodan je za rast i diferencijaciju ćelija, a budući da vaša kosa ima neke od najbrže replicirajućih ćelija na tijelu – kosi je potreban adekvatan vitamin A da bi izgledala sjajno.

Hrana s vitaminom A: jetra, slatki krumpir, mrkva, crnooki grašak, špinat, brokula, slatka crvena paprika, mango, dinja, kajsije, bundeva, sok od rajčice, haringa.

Ili možete dobiti vitamin A svakodnevno u obliku dodataka.

vitamini za kosu
Vitamini Za Kosu

Biotin (vitamin B7)

Biotin je uobičajeni vitamin B i vjerovatno jedan od najpopularnijih dodataka zdravoj kosi.

Otkriveno je da nedovoljno unosa biotina može prouzrokovati gubitak kose.

Hrana s biotinom: jetra, jaja, pivski kvasac, orašasti plodovi, sjemenke, losos, mliječni proizvodi, avokado, slatki krompir, karfiol.

Biotin se takođe može uzimati u obliku suplementa svakodnevno.

Vitamin B12

Vitamin B12 je vodotopivi esencijalni vitamin, koji igra ulogu u metabolizmu i proizvodnji energije svake ćelije u tijelu, te osigurava zdravu funkciju mozga i živaca.

Nedostatak B12 povezan je s gubitkom kose i može biti uključen u preuranjeno sijeđenje kose.

B12 u hrani: Meso, jaja, mliječne proizvode, B12 obogaćena hrana.

B12 je lako pronaći u obliku tableta, pastila ili tečnog dodatka.

Vitamin C

Vitamin C pomaže vašoj kosi povećavanjem proizvodnje kolagena i osiguravanjem da tijelo pravilno apsorbira željezo.

A stanja s nedostatkom vitamina C, uključujući skorbut, često uzrokuju povećani gubitak kose.

Hrana bogata vitaminom C: citrusi, dinja, kivi, mango, papaja, bobice, ananas, lubenica, brokula, prokulice, karfiol, slatka paprika, lisnato zelenilo, slatki krompir, paradajz.

Vitamin D

Vitamin D povezan je sa zdravim rastom kose, a možda čak pomaže i u stvaranju novih folikula dlake.

Svi znaju da vitamin D možete izraditi izlaganjem kože sunčevoj svjetlosti, ali adekvatno izlaganje obično je teže nego što mnogi misle, a mnoge ljude ostavlja nedostatnima.

A kako je sunce glavni krivac fotostarenja kože, više volimo hranu ili dodatak.

Hrana bogata vitaminom D: losos, haringa, sardine, tunjevina, ostrige, škampi, jaja, gljive, hrana obogaćena vitaminom D.

Vitamin E.

Vitamin E je snažan antioksidans, pa uklanjanje tih slobodnih radikala na nivou folikula dlake može pomoći u održavanju zdravih brava dugoročno.

Hrana bogata vitaminom E: sjeme suncokreta, bademi, kikiriki, avokado, špinat, blitva, tikva od butternut-a, repa, pastrmka.

Ako utvrdite da niste ljubitelj „sjemena i zelenila“, vitamin E lako se može naći u većini multivitamina ili dodataka za kosu, kožu i nokte.

Cink

Smatra se da cink pomaže rastu kose igrajući ulogu u sintezi proteina i diobi stanica.

Hrana s puno cinka: meso, školjke, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, mliječni proizvodi, jaja, cjelovite žitarice, tamna čokolada.

Kosa kao i nokti i koža jako dobro pokazuju stanje našeg organizma,te ako vidimo da je kosa lomljiva, nokti krti a koža suva  preporučljivo je prvo ishranom i fizičkom aktivnošću poboljšati stanje u organizmu.

No, ponekad promjena načina života ne pomaže te uvođenjem prikladnih suplemenata naša će koža, kosa i nokti dobiti potrebnu dozu vitamina A, C i E, vitamina B-kompleksa, cinka i biotina, koji će zajedničkim djelovanjem pospješiti proizvodnju kolagena, poduprijeti vitalne funkcije kože i zaštititi je od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Kosa će biti gušća, zdravija i sjajnija, a nokti čvršći.

MOŽDA TE ZANIMA