back to top

Kako deaktivirati Instagram nalog?

Donosimo vam detaljno uputsvo koje će vam pomoći da trajno ili privremeno izbrišete Instagram nalog!

Ukoliko želite da odmorite od društvenih mreža i zanima te kako deaktivirati Instagram nalog, na pravom ste mjestu da saznate kako se to radi.

Danas, Instagram važi za najpopularniju društvenu mrežu. Na njemu možete zaraditi kao fotograf, freelancer, influencer ili promocijom vašeg biznisa.

Možda si čuo da postoji privremeno i trajno deaktiviranje Instagram profila, pa želiš da znaš u čemu je tačno razlika.

U nastavku ćemo objasniti kako možete deaktivirati Instagram nalog u samo nekoliko lakih koraka i nadamo se da ćemo vam pomoći da to uradite bez greške.

Kada je u pitanju gašenje Instagram naloga imate dvije opcije. Prva opcija je da se privremeno onemogući Instagram, odnosno da deaktivirate profil, a druga je da ga zauvijek obrišete.

Deaktivacija Instagram naloga nije trajno brisanje, a to znači da ćete moći ponovo da ga aktivirate. Čak i ako preko Instagrama zarađujete sačuvat će vam se svi podaci.

U nastavku ćemo objasniti na dva načina kako obrisati Instagram nalog privremeno – sa telefona ili sa kompjutera.

Prije nego što objasnimo detaljno postupak trebalo bi da znate da ova radnja ne može da se uradi preko aplikacije, već direktno logovanjem u Instagram profil sa internet pretraživača.

Nekada čak i sam Instagram može ugasiti profile, ali to je uglavnom zbog kršenja pravila ove mreže.

Pogledajte i video u kojem su prikazani koraci kako deaktivirati Instagram nalog

Brisanje naloga i deaktiviranje profila na instagramu

Ove dvije funkcije se bitno razlikuju, a evo ključnih razlika.

Deaktiviranje Instagram profila se radi kada želite privremeno da onemogućite nalog, tj. da deaktivirate Instagram na neko vrijeme.

Dobra stvar je što se podaci ne gube i sav sadržaj koji ste imali prethodno na svom profilu bit će sačuvan.

Bukvalno sve fotografije, video snimci, “highlights” (ili sačuvane Story objave), podaci o tebi kao autoru, podešavanja, komentari, sviđanja, spisak pratioca kao i svih onih koje si ti pratio… Sve, sve!

Jedino što niko neće moći da pronađe tvoj profil i vidi sadržaj sve dok je ovaj onemogućen.

Ukoliko na ovoj socijalnoj platformi imate biznis profil onda svakako vam preporučujemo da ne brišete trajno nalog.

Dakle, privremeno obrisan Instagram nalog može se ponovo aktivirati. Tako da, kada se odmorite ili se zaželite aktuelnosti sa društvenih mreža veoma lako možete da se vratite, a ukoliko volite alate za obradu slika ponovo ćete uživati u postavljanju svojih fotografija.

Međutim, postoji i opcija za trajno deaktiviranje Instagram naloga. U tom slučaju on se briše zauvijek, nije više dostupan.

Tada brišu se svi vaši podaci i niko neće moći da te pronađe na Instagramu (niti će moći da pristupi sadržaju koji si prethodno dijelio). Također, imajte na umu da jednom obrisan profil ne može da se povrati.

A sada, evo kako deaktivirati Instagram nalog!

Kako deaktivirati Instagram nalog na mobilnom telefonu

kako deaktivirati instagram nalog
Instagram se može deaktivirati preko internet pretraživača i aplikacije!

Kao što smo prethodno napisali, deaktiviranje Instagrama je veoma lako i neće vam oduzeti mnogo vremena. Samo pratite sljedeće korake i nećete pogriješiti!

 1. Preko pretraživača telefona potrebno je da se ulogujete na svoj Instagram nalog, a da bi to uradili potrebno je da prvo ukucate web adresu www.instagram.com,
 2. Sa početne strane, na kojoj su najnovije objave ljudi koje pratite, kliknite na ikonicu koja dalje vodi na tvoj profil (koja se nalazi u donjem desnom uglu),
 3. Zatim kliknite na taster Izmijenite profil koji se nalazi odmah ispod  korisničkog imena (da bi otvorili novi prozor),
 4. Prozor koji se otvori je onaj sa osnovnim podešavanjima vašeg profila, a na dnu je plavim slovima jasno vidljivo ono šta tražite – opcija Privremeno onemogući moj nalog,
 5. Kada kliknete otvorit će se novi prozor sa pojašnjenjima (šta može da se uradi i šta ne), a da bi završili proces potrebno je da: navedete razlog zašto želite da privremeno onemogućite nalog, da ponovo unesete svoju lozinku i da pritisnete dugme na kraju prozora Privremeno onemogući nalog (Temporary disable account).

Kako deaktivirati Instagram nalog na računaru

Ukoliko želite da deaktivirate Instagram profil na računaru postupak je gotovo identičan. Razlika je samo u tome što se radi na računaru, a ne na mobilnom telefonu.

Kako deaktivirati Instagram nalog?
kako deaktivirati instagram nalog
Instagram nalog se može deaktivirati i preko računara.

Na dalje slijedi kratko uputstvo kako deaktivirati Instagram profil na računaru:

 1. Na svom internet pretraživaču ukucajte isto www.instagram.com i ulogujte se na nalog,
 2. Zatim idite na svoj profil (u gornjem desnom uglu je ikonica za profil),
 3. Pored korisničkog imena ima dugme Izmijenite profil i kliknite tu,
 4. Otvorit će se prozor sa podacima koji su vezani za tvoj profil i koje možeš da mijenjaš (strana https://www.instagram.com/accounts/edit/), a u dnu strane je opcija Privremeno onemogući moj nalog,
 5. U narednom prozoru treba da odaberete razlog zbog čega bi da deaktivirate nalog, odmah ispod da potvrdite lozinku i na kraju da kliknete na polje Privremeno onemogući nalog (link https://www.instagram.com/accounts/remove/request/temporary/).

Prije nego što onemogućite nalog morate obavezno navesti razlog zbog čega to želite da uradite. Bit će vam ponuđeni sljedeći razlozi, samo treba da izaberete najrelevantniji:

 • da napraviš pauzu,
 • da privremeno ukloniš svoj sadržaj,
 • imaš mnogo obaveza i zauzet si,
 • imaš drugi nalog,
 • brine te bezbijednost na Instagramu,
 • imaš probleme prilikom korištenja,
 • ima dosta reklama i plaćenog sadržaja,
 • ne možeš da pronađeš one osobe koje zaista želiš da pratiš (možda nemaju profil),
 • neki drugi razlog je u pitanju

Kako vratiti privremeno obrisan Instagram nalog

Da bi aktivirali svoj Instagram profil dovoljno je samo da se ponovo prijavite na nalog.

A kao što sam maloprije naveli vaš nalog bit će privremeno sakriven dok ga ponovo ne aktivirate.

Čak i ukoliko se istog dana predomislite, pa želite da se vratite na Instagram, nikakav problem.

Sačekajte nekoliko sati pa onda ponovo pokušajte da se ulogujete. Ali, ovo može da se uradi samo jednom nedjeljno.

Kada privremeno onemogućite Instagram nalog moći ćete samo jednom nedjeljno ponovo da ga aktivirate.

Zaključak

Ako mislite da je sada vrijeme da izliječite svoju Instagram zavisnost, možete odlučiti da privremeno ili trajno izbrišete Instagram nalog sa lica zemlje.

Ali ako ste i dalje u nedoumici zbog brisanja Instagrama zauvijek, imate mogućnost da jednostavno deaktivirate svoj nalog.

Ako se odlučite za ovu privremenu mjeru, vaš profil, fotografije, komentari i lajkovi bit će u potpunosti skriveni – ali ako se ponovo prijavite na Instagram profil, aktivnost će vam biti vraćena.

Ako odlučite da zauvijek obrišete svoj nalog, vaš profil, fotografije, video snimci, komentari, lajkovi i pratioci nestaju kao da ih nikada nije bilo. I budite upozoreni: brisanje Instagram naloga nije moguće ponovo aktivirati.

Kao što možete vidjeti, nije potrebno da Instagram profil zauvijek obrišete ukoliko želite da svoj privatni život i realnost razdvojite od virtuelnog svijeta.

Instagram svojim korisnicima daje mogućnost izbora, bilo da želiš da ga izbrišeš privremeno ili sasvim. Također, danas je Instagram postala odlična mreža za marketing. 

Iskreno, vjerujemo da je vaš razlog da malo odmorite od ove društvene mreže potpuno opravdan.

Također, nadamo se i da smo ovim tekstom uspjeli da vam pomognemo i ponudimo korisno uputstvo kako deaktivirati Instagram nalog.

Preporučujemo da pročitate 

MOŽDA TE ZANIMA