back to top

Kako pokrenuti online biznis od nule

Kako pokrenuti online biznis od nule i uspjeti u tome? Pokretanje online biznisa danas je zahvalna poslovna ideja.

Ukoliko poduzmete sve potrebne mjere vaš online biznis može se pretvoriti u primarni izvor prihoda!

Kada su u pitanju poslovne ideje na internetu nema granica. Na vama je da se odlučite za ono što vas najviše interesuje i ono u čemu ste najbolji. Prvenstveno prepoznajte vaše kvalitete  i sposobnosti.

Niti jedan biznis neće uspjeti ukoliko vi ne posjedujete dovoljno vještina, znanja i sposobnosti koje su potrebne svakom biznisu. Na svu sreću sve se može usavršiti. Nadograđivanjem vašeg znanja činite sebi uslugu koja će itekako biti vidljiva na vašem biznisu.

Pripremite sebe na sve moguće ishode jer u poslovnom svijetu uvijek će biti uspona i padova a najvažnije je da ti padovi ne umanje vaše interese i želje.

Kada pokrećete online biznis od nule potrebno je da budete svjesni vašeg budžeta. Ipak ovo je biznis koji ne zahtjeva mnogo novca za početak.

No, svakako da je bitno da znate koje su vaše financijske mogućnosti. Pogledajte još nekoliko važnih informacija kako pokrenuti online biznis od nule?!

kako pokrenuti online biznis od nule
Kako pokrenuti online biznis od nule bez mnogo muke i ulaganja.

Biznis koji svakodnevno raste je sigurno onlajn biznis

Bez obzira da li želite pokrenuti blog ili web shop jedno je sigurno – online biznis svakodnevno raste pa čak i u periodu globalne pandemije.

U korona godinama jedina poslovanja koja nisu osjetila krizu bila su upravo ona koja se baziraju isključivo online. Svake godine bilježi se porast online kupovine i kupaca.

Pretpostavlja se da će se do 2023. godine online trgovina predstavljati 22 % globalne maloprodaje.  Uz to raste i broj korisnika interneta. U periodu između 2009. i 2020. godine broj korisnika interneta u Sjevernoj Americi narastao je za 73,3 miliona ljudi.

Iskoristite sve pogodnosti koje pruža internet i već danas možete pokrenuti online biznis!

Potreban vam je samo laptop, domena i website. Od vas se ne očekuje da imate novu inovativnu ideju. Nekada je najvažnije kako ćete je izvesti. Svakako da nove i kreativne biznis ideje su dobrodošle.

Još jedna prednost internet tvrtki je što su otvorene 24 sata dnevno. Kada kreirate online biznis pogotovo ako je riječ o trgovini onda bi ona trebala biti dostupna u bilo koje doba dana i noći.  Budući da za prodaju ne morate biti fizički prisutni, vaša tvrtka može donositi prihod unatoč manjoj svakodnevnoj prisutnosti.  

kako pokrenuti online biznis od nule
Online biznis ideje su svuda oko nas ali nemojte se zavravati da je sve lako

Odredite nišu i ciljnu grupu za svoj online biznis

Prvi korak pri kreiranju online biznisa je da tačno odredite nišu poslovanja. Postavite jasan cilj koji želite postići. Ukoliko imate više ideja, potrebno je da istražite trenutno stanje na tržištu i zaključite koja ideja ima najviše šansi da uspije.

Istraživanje tržišta važan je korak u pokretanju vlastitog internet poslovanja. Pomaže u utvrđivanju dubine, konkurentnosti i profitabilnosti odabrane poslovne ideje. Posljednje što želite učiniti je lansiranje ponude koju niko ne želi kupiti. Također, istraživanje tržišta pomaže u potvrđivanju uspješnosti ideje, cijena i potražnje za vašim proizvodom.

Neophodno je SERP pretraživanje. To podrazumijeva istraživanje ključnih riječi vašeg proizvoda ili usluge. Time ćete imati bolji uvid u vrstu sadržaja koja se rangira na prvoj stranici pretraživača.

To će vam pomoći da unaprijed procijenite konkurenciju. Uz to, potražite informacije za preliminarnu SEO i strategiju digitalnog marketinga na temelju sadržaja koji vaša ciljna publika preferira.

Važno je da kada definišete poslovnu ideju da dobro upoznate i odredite vašu ciljnu skupinu. Ipak od njih zavisi da li će vaš biznis uspjeti ili ne. Uz to je neophodan marketing koji će pomoći da se kupci bolje upoznaju sa vašim proizvodom ili uslugama. Dobro razmotrite sve marketinške opcije i izaberite promociju koja je najpogodnija za vaš biznis i vašu ciljnu publiku.

Bez obzira što je poslovanje bazirano online neophodno je da kreirate logo vašeg biznisa. Ukoliko želite uspjeti morate kreirati brend koji će biti prepoznatljiv i koji će se izdvojiti iz mase drugih.

kako pokrenuti online biznis od nule
Biznis ideje za pocetnike ce odgovoriti na pitanje kako pokrenuti biznis

Biznis ideje za online zaradu od kuće koje smo isprobali (i radimo i danas)

Najjednostavniji online biznis koji možete odmah započeti jer ne zahtijeva mnogo novca je blogging.

Pisanje bloga je postao posao s kojim možete ostvariti odlične prihode. Možete pisati o svemu što vas zanima i ono u čemu ste najbolji. Možete biti i freelancer pisac i kreirati tekstove za vaše klijente.

Postoji bezbroj mogućnosti u kojima možete zaraditi od pisanja. Zbog velikog razvoja poromotivnih tekstova potražnja za kvalitetnim piscima je prevelika. Iskoristite ovaj razvoj i zapčnite sa pisanjem bloga od kojeg u budućnosti možete napraviti brend.

Savjetnik za društvene mreže, virtualni asistent, predavač ili youtuber danas možete probati sve

Savjetnik za društvene mreže je novo zanimanje koje je dosta traženo. Danas, u svijetu gdje društvene mreže igraju značajnu ulogu, pogotovo u promociji brendova, nephodno je imati posebnu osobu koja će voditi naloge na socijalnim platformama.

Ukoliko razumijete promociju i društvene mreže ovo je biznis ideja za vas. Posjedujući navedene vještine pomoći ćete tvrtkama u izdradi plana za društvene mreže i preuzeti potpunu kontrolu nad profilima na društvenim mrežama.

Ovdje je potrebno znanje u oblasti marketinga i društvenih mreža. No, danas možete vrlo brzo upoznati kako publika i socijalne platforme funkcionišu.

Ako ste super organizirani i možete brzo i učinkovito izvršavati zadatke, možda ćete htjeti iskoristiti svoje vještine i postati virtualni asistent.

Usluge koje biste mogli ponuditi uključuju upravljanje projektima, pisanje, obavljanje poslova, obavljanje istraživanja i brojne druge stvari.

Ako nešto znate i želite podučavati ljude,  onda je online škola i podučavanje posao savršen za vas. Sve što je potrebno je da imate određeno znanje i da kreirate edukativne videozapise.

Ovo možete postavljati na YouTube ili na vaš vlastiti blog.  Važno je da počnete promovirati svoje videozapise na web stranici i na svojim profilima na društvenim mrežama.

Na svojoj web stranici možete ponuditi paket od 20 lekcija (na primjer). Vaši će posjetitelji kupiti paket koji ih zanima. Svoje mrežno obrazovanje možete voditi samo trošeći oko 2 sata dnevno.

Preporučujemo i ove članke

MOŽDA TE ZANIMA