back to top

Miran san: 5 savjeta za miran san

Ne možete spavati noću? Želite imati miran san i ne buditi se tokom noći? Na pravom ste mjestu jer u nastavku teksta otkrivamo koji su to savjeti za miran san.

Povremeno će se gotovo svatko od nas susresti s ovim problemom – bilo da je uzrok stres, večernja svađa s partnerom ili noćna zabava sa susjedima.

S glasnim susjedima vam ne možemo pomoći, ali na većinu drugih stvari možete sami utjecati. Dovoljno je prije spavanja slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

Čuvajte se kofeina i teške hrane

Kava i druga pića s kofeinom imaju za cilj da nas razbude, a ne da nas uspavljuju. Kofein usporava proizvodnju melatonina, hormona čiji je nedostatak čest uzrok poremećaja spavanja. Želite li si priuštiti uistinu nesmetan i kvalitetan san, bit će bolje izbjegavati kofein nekoliko sati prije spavanja. Slično je i s hranom. Općenito se preporučuje uzeti zadnji obrok najmanje 2-3 sata prije spavanja. Priuštite si radije lako probavljiva jela i izbjegavajte prženu, masnu i drugu tešku hranu. Ne biste trebali pretjerivati ni s ugljikohidratima, koji su teško probavljivi i tijelu je potrebno dulje da ih preradi.

miran san: 5 savjeta za miran san
Kofein usporava proizvodnju melatonina

Izbjegavajte plavo svjetlo

Na proizvodnju melatonina negativno utječe ne samo kofein, već i plavo svjetlo koje nas obasjava s ekrana pametnih telefona, računala i televizora. Problem može biti ne samo zaspati gledajući TV, već i gledanje u mobitel ili računalo neposredno prije spavanja. Potencijalni problemi se ne moraju očitovati odmah, ali dugoročno se kvaliteta sna smanjuje, a povećava se i rizik od nekih bolesti. Stoga navečer pokušajte odložiti mobitel i ugasiti televizor barem sat vremena prije spavanja.

Napravite si svoj “ritual spavanja”

Prije spavanja radite samo stvari koje vas smiruju. Može to biti slušanje omiljene glazbe, čitanje, večernja šetnja ili umirujuća kupka. Stvorit ćete si tako ritual, koji će učiniti da se osjećate ugodno i osloboditi vas stresa. Na drugu stranu, u tim trenucima pokušajte izbjeći duboko razmišljanje o nekim problemima ili pitanjima, svađama, a možda čak i večernjem čitanju vijesti i drugih “uznemirujućih” informacija.

miran san: 5 savjeta za miran san
Prije spavanja radite samo stvari koje vas smiruju

Dovedite svoj san u red

Neredovit i prekratak (ili, obrnuto, dug) san može biti jedan od osnovnih problema. Stoga pokušajte stvoriti režim na koji će se vaše tijelo naviknuti. Kada vaš mozak bude znao kada idete u krevet i u koje vrijeme ujutro ustajete, bit će mu puno lakše držati se režima odmora. Stručnjaci preporučuju otprilike 7-9 sati sna dnevno. Naravno, ništa se neće dogoditi ako s vremena na vrijeme prekršite svoj režim. Dugotrajni nedostatak sna, koji onda očajnički pokušavate nadoknaditi vikendom,  sigurno nije ništa zdravo.

Pripremite najbolje moguće uvjete

Kvaliteta sna raste izravno proporcionalno s kvalitetom sredine. Stoga u spavaćoj sobi ne smije nedostajati dobar krevet s udobnim jastukom i udobnom posteljinom. Jednako je važna i temperatura u spavaćoj sobi, koja bi trebala biti između 17-20°C (ali optimalna temperatura je uvijek vrlo individualna stvar). Na kraju, ali ne i najmanje važno, potrebno je redovito provjetravati kako bi se osigurao dotok svježeg zraka.

Zaključak

Nutricionistkinja, kuvarica i autorka uspješnih knjiga o ishrani otkrila je tajnu kako treba jesti da bi se zaspalo uveče. Dragocjeni savjet za sve koji pate od nesanice je tako jednostavan, da svako može da ga primijeni!

Kristin Bejli rekla je da je tajna u tome kada jedete prije spavanja, tačno koliko sati prođe između obroka i odlaska u krevet, kao i da postoji trik u jednoj namirnici koju bi trebalo da unesete prije nego što legnete.

“Mnogim klijentima savjetujem sistem koji se naziva vremenski ograničeni unos hrane. Da kažemo da su večerali što ranije, recimo do sedam sati. Potrebno je da se sistem za varenje umiri, i to će trajati tri do četiri sata. I onda možemo na spavanje. Ali nemaju svi ljudi isti sistem za probavu i neki će biti gladni ponovo prije odlaska u krevet”, rekla je ona.

Takvim ljudima, koji vjerovatno imaju brži metabolizam, ona savjetuje da pojedu jednu konkretnu namirnicu sat vremena pred odlazak na spavanje.

Stres je redoviti problem u svakodnevnom životu, no to ne znači da zanemarite dobrobiti koje vam pruža kvalitetan san. Izbjegavajte probleme prije odlaska na spavanje kako vas ne bi držali budnima. Potrebno je podići svijest o važnosti sna kojeg često podcjenjujemo. Danas je moderno nazivati se radoholičarom, ali trebali bismo odvojiti vrijeme i za dobar san. Upravo dobar san nam pruža veću učinkovitost i produktivnost tijekom dana. Samo uz kvalitetan san, dan postaje bolji!

Pročitajte i ovo

MOŽDA TE ZANIMA