Pet savjeta za miran san

-

Ne možete spavati noću? Povremeno će se gotovo svatko od nas susresti s ovim problemom – bilo da je uzrok stres, večernja svađa s partnerom ili noćna zabava sa susjedima.

S glasnim susjedima vam ne možemo pomoći, ali na većinu drugih stvari možete sami utjecati. Dovoljno je prije spavanja slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

Čuvajte se kofeina i teške hrane

Kava i druga pića s kofeinom imaju za cilj da nas razbude, a ne da nas uspavljuju. Kofein usporava proizvodnju melatonina, hormona čiji je nedostatak čest uzrok poremećaja spavanja. Želite li si priuštiti uistinu nesmetan i kvalitetan san, bit će bolje izbjegavati kofein nekoliko sati prije spavanja. Slično je i s hranom. Općenito se preporučuje uzeti zadnji obrok najmanje 2-3 sata prije spavanja. Priuštite si radije lako probavljiva jela i izbjegavajte prženu, masnu i drugu tešku hranu. Ne biste trebali pretjerivati ni s ugljikohidratima, koji su teško probavljivi i tijelu je potrebno dulje da ih preradi.

Izbjegavajte plavo svjetlo

Na proizvodnju melatonina negativno utječe ne samo kofein, već i plavo svjetlo koje nas obasjava s ekrana pametnih telefona, računala i televizora. Problem može biti ne samo zaspati gledajući TV, već i gledanje u mobitel ili računalo neposredno prije spavanja. Potencijalni problemi se ne moraju očitovati odmah, ali dugoročno se kvaliteta sna smanjuje, a povećava se i rizik od nekih bolesti. Stoga navečer pokušajte odložiti mobitel i ugasiti televizor barem sat vremena prije spavanja.

Napravite si svoj “ritual spavanja”

Prije spavanja radite samo stvari koje vas smiruju. Može to biti slušanje omiljene glazbe, čitanje, večernja šetnja ili umirujuća kupka. Stvorit ćete si tako ritual, koji će učiniti da se osjećate ugodno i osloboditi vas stresa. Na drugu stranu, u tim trenucima pokušajte izbjeći duboko razmišljanje o nekim problemima ili pitanjima, svađama, a možda čak i večernjem čitanju vijesti i drugih “uznemirujućih” informacija.

Dovedite svoj san u red

Neredovit i prekratak (ili, obrnuto, dug) san može biti jedan od osnovnih problema. Stoga pokušajte stvoriti režim na koji će se vaše tijelo naviknuti. Kada vaš mozak bude znao kada idete u krevet i u koje vrijeme ujutro ustajete, bit će mu puno lakše držati se režima odmora. Stručnjaci preporučuju otprilike 7-9 sati sna dnevno. Naravno, ništa se neće dogoditi ako s vremena na vrijeme prekršite svoj režim. Dugotrajni nedostatak sna, koji onda očajnički pokušavate nadoknaditi vikendom,  sigurno nije ništa zdravo.

Pripremite najbolje moguće uvjete

Kvaliteta sna raste izravno proporcionalno s kvalitetom sredine. Stoga u spavaćoj sobi ne smije nedostajati dobar krevet s udobnim jastukom i udobnom posteljinom. Jednako je važna i temperatura u spavaćoj sobi, koja bi trebala biti između 17-20°C (ali optimalna temperatura je uvijek vrlo individualna stvar). Na kraju, ali ne i najmanje važno, potrebno je redovito provjetravati kako bi se osigurao dotok svježeg zraka.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Mirko
Mirkohttps://tnt.ba
Mirko je autor mnogih članaka na yep.ba portalu za mlade. Iskusni je "digitalni" poduzetnik pa njegove savjete vrijedi pročitati

MOŽDA TE ZANIMA