Pravni fakultet u Sarajevu – Evo zašto je pravo traženo i dalje u 2021. godini

Najstariji pravni fakultet u Bosni i Hercegovini

Pravni fakultet u Sarajevu  je osnovan 1946. godine i od tada uz pomoć stručnog osoblja nudi kvalitetno znanje iz oblasti prava. Rad fakulteta je organiziran putem: katedri, nastavnih predmeta, Centra za naučno istraživački rad, izdavačku djelatnost i pravne klinike, instituta, seminara, biblioteke i službi zajedničkih poslova – Sekretarijata Fakulteta.

I ciklus studija (dodiplomski studij) traje 4 godine i nakon završetka student stiče visoku stručnu spremu.

Nastava se izvodi u prijepodnevnim satima i popodnevim satima prema utvrđenom nastavnom planu i programu.

Nastavni plan sadrži opće, stručne i fakultativne predmete. Opći i stručni predmeti su obavezni, a fakultativni predmet postaje obavezan nakon što ih student odabere.

Predmeti na prvoj godini su: Rimsko pravo I i II, Historija države BiH, Sociologija i pravo, Ekonomske osnove države i  prava, Uvod o nauku o državi i pravu i Struktura prava, Komparativna pravna historija i Moderne pravne kodifikacije.

Važno je napomenuti da na I ciklusu studiranja(prva i druga godina) predmeta po semestru je 5, dok su na trećoj i četvrtoj godini 6 +5 predmeta ( uz obavezan izborni predemet)

Predmete na ostalim godinama možete pogledati OVDJE.

Zvanje nakon II ciklusa studija

Pravni fakultet u Sarajevu nudi studiranje na II ciklusu kao i III ciklusu studija.

II ciklus studija traje 1 akademsku godinu tj. dva semestra. Pravo upisa na II ciklus studija imaju svi studneti koji ispunjavanju kriterij završenog I ciklusa studija koji nosi 240 ECTS bodova.

Nakon završetka II ciklusa stiče se zvanje magistar prava – ( naziv završenog smjera).

Na ovom ciklusu postoji 5 smjerova:

  1. Državno – pravni smjer
  2. Međunardno – pravni smjer
  3. Pravo Evropske unije smjer
  4. Teorijsko – pravni smjer
  5. Upravno – pravni smjer

Treći ciklus studija ujedno je i posljednja faza u visokog obrazovanja. Završetkom trećeg ciklusa stiće se zvanje doktora ili ekvivalenta i traje 3 godine.

Distance Learning studij

DL model studiranja postaje sve češća praksa na mnogim fakultetima u BiH. Pravni fakultet u Sarajevu je omogućio svim studentima kvalitetno sudjelovanje u nastavi i sticanja znanja i putem DL studija.

Osoblje pravnog fakulteta ističe da je u sklopu sistema omogućena je integracija i pristup drugim izvorima bitnim za gradivo koje se podučava i proučava.

Također, poručuju da će ovaj način pohađanja nastave u mnogome olakšati studij studentima koji su zaposleni te ostalima kojima druge obaveze ne dozvoljavaju prisustvo na predavanjima u učionici.

Distance Learning model studiranja odlična je opcija za sve koji nisu u mogućnosti svakodnevno prisustvovati predavanjima uživo. Na ovaj način stvorena je prilika da svi koji žele studirati na Pravnom Fakultetu u Sarajevo bude i omogućeno.

Više informacija o pohađanju DL-una I ciklusu studija na Pravnom fakultetu možete dobiti na sljedećoj e-mail adresi: [email protected].

Također, DL oblik studiranja je moguć i na II ciklusu studija.

pravni fakultet u sarajevu

Pravni fakultet u Sarajevu – jedan od najstarijih univerzitetskih studija u BiH

” Pravni fakultet u Sarajevu ima dominantnu ulogu u modernoj univerzitetskoj naučno-istraživačkoj i nastavnoj djelatnosti, u razvijanju raznovrsnih pravnih disciplina te u obrazovanju pravničke inteligencije. ” poručuje dekanesa prof. dr. Hajrija Sijerčić-Čolić

Misija fakulteta je da nudi obrazovni profil budućih stručnjaka koji će svojim znanjem i vještinama prevazići sve izazove i prepreke pravne nauke.

Osim akademskih obaveza koje će studentima pomoći u izgradnji kvalitetnih pravnika, Pravni fakultet nudi i vannastavne aktivnosti poput raznih naučnih skupova i međunarodne saradnje.

Osim toga, dostupno je i pohađanje semsestra na drugim fakultetima u Evropi u sklopu Erasmus programa.  

Zanimljive i korisne radionice su svakako odličan način da kroz praksu studenti nauče korisne stvari vezanih za buduće zanimanje.

Pravo je jedno od najstarijih nauka koja ne bi trebala biti zapostavljena i danas u 21. stoljeću, a Pravni fakultet u Sarajevu i studenti su najbolji dokaz da je ovo zanimljivo zanimanje koje je uvijek traženo.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA