back to top

Savjeti za pokretanje sopstvenog biznisa

Sigurno ste se barem nekada pitali da li je vaš posao ispravan i da li vas ispunjava. Upravo zbog toga danas smo odlučili da napišemo koji su to naši savjeti za pokretanje sopstvenog biznisa.

Savjeti za pokretanje sopstvenog biznisa su veoma jednostavni i sigurni smo da ste sami razmišljali šta vam je sve potrebno da se riješite pritiska i konstante nervoze i da postanete sami svoj gazda. Možda upravo vi sa vašom idejom možete promijeniti vašu okolinu ili čak svijet, ali vam je potrebno par savjeta koji će vas usmjeriti na pravi put.

Možda nećete promijeniti svijet, ali smo sigurni da možete sami sebi promijeniti život i okrenuti stvari prema boljem sigurno.

Kreirajte koncept

Naš savjet za vas je da počnete razmišljati o vlastitom poslu dok još uvijek imate stalno radno mjesto. Na taj način ne morate se brinuti o finasijama i možete polako da sve planirate i na taj način sebi stvorite više prostora za uspjeh.

Prije svega kreirajte dobar koncept, bez dobrog plana i odluke o tome šta ćete prodavati, kome ćete prodavati ili koju ćete uslugu nuditi vašoj okolini pokretanje sopstvenog biznisa biti će veoma težak zadatak.

savjeti za pokretanje sopstvenog biznisa
Savjeti za pokretanje sopstvenog biznisa

Dobro razmislite šta vas pokreće i šta bi vi imali želju da radite, zato što ćete u samom početku možda vi baš biti jedini uposlenik vašeg biznisa. Također dobro razmislite da li već postoji biznis u vašoj blizini koji nudi sličnu uslugu i koji vam je samim tim u startu konkurent. Ako je odgovor na ovo pitanje da, onda razmislite da li vi možete ponuditi nešto više i bolje što će vas izdignuti u odnosu na konkurenciju.

Ako ste jedini biznis koji prodaje određen proizvod ili uslugu i smatrate da vaš biznis ima perspektivu čestitamo upravo ste kreirali dobar koncept koji će ubrzati rast vašeg biznisa.

Finansiranje i pronalazak radnika

Nakon kreiranja koncepta i donošenja finalne odluke da se upuštate u vode sopstvenog biznisa potrebno je da pronađete rješenje za problem koji se zove finasiranje. Bez novca ne možete pokrenuti posao potreban vam je početni kapital, te u zavisnosti od veličine vašeg biznisa zavisi i količina početnog kapitala koja vam je potrebna.

Postoji više načina na koji možete pronaći početni kapital, veoma popularan i jednostavna način je pronalazak partnera. Iako svi mi sigurno želimo biti jedini vlasnik svog biznisa realnost je malo drugačija. Dosta je jednostavnije pokrenuti biznis ako imamo partnera sa kojim možemo podijeliti troškove i koji će nam olakšati sticanje početnog kapitala. Naravno tada moramo sve prihode da dijelimo sa tim partnerom, ali smo barem pokrenuli vlastiti posao i poboljšali sebi život.

savjeti za pokretanje sopstvenog biznisa

Međutim ako ne želite da se odlučite za partnera dobar način finansiranja je podizanje kredita. Mnoge banke jedva čekaju da se odlučite za kredit koji ćete koristit za podizanje sopstvenog biznisa, te će vam izaći u susret i dati mnogo pogodnosti. Na vama je samo da posao uspije i da imate konstantan priliv novca kako bi taj isti kredit nakon par mjeseci mogli da vraćate.

Zbog prirode posla budite spremni da prvu godinu ili prvih par godina poslujete u deficitu. Jednostavno potrebno je određeno vrijeme kako bi vaš posao proizvodio dovoljnu količinu novca da vraćate kredit, a i da imate pristojnu svotu novca za sebe. Bitno je da ne odustajete i da imate povjerenja u sebe i svoj posao.

Okružite se pametnim ljudima, koji će vam davati pametne savjete i sebi garantujete uspjeh. Također zamislite manje radnika za koje znate da su dobri radnici i koji su vrijedni, a ne da zaposlite loše radnike koji vam mogu samo praviti problem. Nemojte zapošljavati sve, dobro provjerite historiju radnika, gdje su prije radili, koju su školu završili i planirajte da ti radnici kod vas rade dugo godina. Kada tako gledate stvari i date dobre uslove radnicima, radnici će vama vratiti deset puta više i na taj način ćete ostvariti veće prihode.

Istraživanje i planiranje za budućnost

Potrebno je da konstatno istražujete i analizirate tržište. Pratite trendove nikada nemojte zaostajati i oslanjati se na prošli ili sadašnji uspjeh, uvijek može bolje i tome težite. Mnogo kompanija je steklo popularnost i veliku zaradu, ali zbog nedostatka inovacija nije moglo da napreduje i pali su u zaborav. Stoga bez obzira na to koliko uspjeha možda imate u bliskoj budućnosti uvijek imajte na umu da može i da treba biti bolje.

Također pored analize zapitajte se da li posao može da funkcioniše bez vas. Ako je odgovor na ovo pitanje ne, dobro se zapitajte zašto je to tako. Možda nemate povjerenja u svog partnera ili možda želite ostaviti biznis vašem djetetu, a bojite se da nema dovoljno iskustva i nije spremno da se nosi sa pritiskom. Upravo su ovo veoma važna pitanja i potrebno je da ih riješite jedno po jedno.

Razgovarajte sa partnerom i smislite strategiju za dalje ili ako ste jedini vlasnik obučite vaše dijete da se ponaša razumno i pokušajte ga naučiti kako da vodi biznis. Ako vaše dijete jednostavno nije sposobno za to potrebno je da nađete osobu koja je dugo u vašem biznisu i koja zna prave vrijednosti vašeg biznisa i zna ono šta biznis predstavlja.

MOŽDA TE ZANIMA