back to top

Veća efikasnost i manji troškovi u industriji? Evo kako

Mnogi proizvodni procesi u današnje doba su zastarjeli, a veliki dio proizvodnje se i dan danas radi ručno, piše poslovni portal poslovne.com

To u konačnici donosi veće troškove proizvodnje, te manju efikasnost. Mnogi zato posežu za modernim sustavima automatizacije u industriji, a rezultati takvih odluka mjerljivi su i donose veću profitabilnost.

Bez obzira na granu industrije kojom se bavite, mnogo je dobrih primjera kako je moguće ubrzati proizvodni proces, smanjiti troškove proizvodnje i održavanja, te podići svoje poslovanje na potpuno novi nivo. U tome vam mogu pomoći tvrtke koje se bave industrijskom automatizacijom, kao što je PROEL Automatizacija iz Zagreba.

Roboti su budućnost proizvodnje jer generiraju efikasnost

Činjenica je da mnoga zanimanja izumiru, a zamjenjuju ih strojevi i moderne tehnologije. To je apsolutno razumljivo, jer stroj može brže i efikasnije izvršiti mnoge radnje od čovjeka i unaprijedti proizvodni procesi.

Konkretan primjer dolazi iz farmaceutske industrije, gdje je uvedena nova robotska ćelija, dizajnirana i razvijena isključivo za potrebe klijenta.

veća efikasnost i manji troškovi u industriji? evo kako
Veća efikasnost i manji troškovi u industriji? Evo kako

Klijent je želio izradu kompletne nove procesne linije za punjenje vreća hranom za životinje. Potrebno je bilo napraviti cijeli proces, od doziranja, punjenja vreća, pakiranja, vaganja. Te konačno, robotski sustav paletizacije, koji je slagao proizvod na paletu, a stroj ju omotao stretch folijom.

Od ideje do realizacije po principu ključ u ruke

Isporučeni sustav sadržavao je transportne trake, okretne stolove, omotač stretch folije (wrapping), printanje naljepnica, LOT, kontrolu kvalitete uz pomoć pametnih kamera, kontrolno vaganjerobotska paletizacija, te slične strojeve i uređaje koje su kompletno modernizirali proces.

Cijeli sustav osmislio je inženjerski odjel tvrtke, te su svi strojevi i procesi dizajnirani i razvijeni od strane PROEL Automatizacije. Od upita, razvoja i testiranja, do puštanja u pogon (po principu „ključ u ruke“), koji je klijentu donio konkretne rezultate.

Rezultati automatiziranog procesa su mjerljivi

A ti rezultati kažu da je proizvodni kapacitet povećan čak tri puta, što je bio i razlog zbog kojeg se tvrtka odlučila za modernizaciju, a smanjeni su tekući troškovi.

Tvrtka je u prošlosti radila u četiri smjene, s minimalno 3-4 osobe u jednoj smjeni. Danas kompletnim procesom može upravljati jedna osoba u smjeni. Iz svega navedenog vrlo je jasno zbog čega bi svaka tvrtka trebala razmisliti o automatizaciji poslovanja.

MOŽDA TE ZANIMA