back to top

Kako odabrati koji mobitel kupiti 2023

Potrebno je obratiti pažnju na određene karakteristike ovisno o modelu kako bi se točno pogodio mobitel koji zadovoljava potrebe određene osobe

Spremate se za svoj novi pametni telefon i potrebna vam je pomoć da lakše donesete odluku koji mobitel kupiti?

Pitate se hoćete li kupiti mobitel koji ima pomoćnu kameru jer ste ga vidjeli u reklami, ali niste sigurni čemu služi i isplati li se uopće? Možda je važnije da li je telefon Android ili iOS operativni sustav?

Reći ću vam da je sve ovo važno, samo ovisi o vašim potrebama i željama, a u nastavku ću vam dati nekoliko savjeta kako to sami otkriti.

Odaberite koji telefon kupiti (odaberite pravi telefon) je postao sve teži i teži posao zbog činjenice da postoji puno različitih marki pametnih telefona, a na tržištu se pojavljuju i mnogi drugi pa je sve više oblika, specifikacija, cijena i ostalo.

Ali uz dovoljno znanja i malo strpljenja, svatko može uočiti razlike i prepoznati telefon koji želi kupiti.

Pokušajte se osloniti na savjete, koje ću vam dati u nastavku, sljedeći put kada se nađete pred hrpom mobitela i ne znate točno što tražiti i koji telefon kupiti.

koji mobitel kupiti
Kako odabrati koji mobitel kupiti 2023

Operativni sustavi

Google Android je najpopularniji i najkorišteniji operativni sustav mobilnih telefona na svijetu, iz vrlo dobrih razloga. Prije svega, uređaji koji koriste ovaj sustav imaju mnogo više različitih modela kada je u pitanju dizajn, veličina zaslona, ​​specifikacije, značajke itd.

Drugo, to je Android otvoreni izvor, u prijevodu otvoren, što znači da je vrlo prilagodljiv sustavnim promjenama i modifikacijama, bez ograničenja.

Zato mnogi proizvođači mobilnih telefona nude prilagođene verzije Androida, što u nekim slučajevima može usporiti pametni telefon.

Promatramo li loše karakteristike Android operativnog sustava, jedna od njih je da se uređaj lakše zarazi virusom, za razliku od ostalih operativnih sustava za mobitele.

Apple iOS je, kao što vjerojatno već znate, operativni sustav za iPhone, iPad, iPod itd. Nije otvorenog koda pa nije prilagodljiv promjenama sustava kao što je Android.

Operativni sustav iOS vrlo je jednostavan za korištenje (zahvaljujući vrhunskom grafičkom dizajnu) te ima veliki broj kvalitetnih aplikacija i igrica.

Za razliku od Androida, iOS operativni sustav gotovo je nemoguće zaraziti virusom.

Microsoft Windows Mobile je, kao što možete pretpostaviti, operativni sustav Windows mobile. Ovaj operativni sustav nije toliko poznat kao prethodna dva, pa je raspon igara i aplikacija vrlo uzak. Ne sadrži viruse i vrlo brzo se koristi i na jeftinijim uređajima.

Izgled

Kada je u pitanju izgled mobitela, obično se pomisli veličina isto. Ponekad je pitanje želite li veću radnu površinu, a time i veći zaslon ili vam je više stalo do udobnosti u držanju, odnosno rukovanju uređajem.

Kada je riječ o izgledu i udobnosti u korištenju, nije samo pitanje veličine već i debljina uređaja također Težina ili zaobljeni rubovi .. sve značajke koje čine razliku kada razmišljate o izgledu ili udobnosti rukovanja mobitelom i odlučite koji telefon kupiti.

Kad je o materijal od kojih je uređaj napravljen, oni s metalnim oklopom (poput iPhonea) ili mješavinom metala i stakla (kao što su najnoviji modeli Samsungove Galaxy serije) izgledaju „elegancije“ i ugodniji su na dodir.

No, i one od kvalitetne plastike mogu biti jednako prihvatljive i ugodne na dodir, ali su i podložnije ogrebotinama i udubljenjima.

Zaslon i rezolucija

Što se tiče displeja, odnosno ekrana, kada je u pitanju odluka o kupnji mobitela, u nastavku se nalaze artikli na koje biste trebali obratiti pažnju.

koji mobitel kupiti
Koji mobitel kupiti?

Rezolucija je jednostavno količina piksela na jednom zaslonu, a piksel je najmanja točka jedne boje na zaslonu.

Ako je razlučivost 1920 × 1080p (Full HD), to znači da na tom ekranu ima ukupno 2,073,600 piksela.
Dakle, zaključak je da što više piksela ima na jednom ekranu to će slika biti realnija i jasnija.

Veličina, međutim, značajka je koja se uzima u obzir pojedinačno, što znači da morate znati koja vam veličina zaslona najviše odgovara, ovisno o tome preferirate li veću površinu ili udobnost pri rukovanju, kao što je gore spomenuto.

Kada je zaslon veći od 5 inča, postaje sve teže koristiti telefon jednom rukom. Kada zaslon prijeđe 5,5 inča, to je već phablet, uređaj koji je hibrid između mobitela i tableta.

Ali imajte na umu da što je veći zaslon, to će više piksela morati pokriti veće područje, što znači da ppi (količina piksela po inču) se smanjuje, a time i kvaliteta slike.

Tipologija zaslon predstavlja vrstu prikaza o kojoj je riječ. Ovo je najvažnija stavka kada je zaslon u pitanju, jer karakteristike koje se razlikuju među tipologijama utječu na kvalitetu slike, osvjetljenje i kvalitetu boja, stoga je važno obratiti posebnu pozornost:

  • LCD zaslon može biti tipa TFT ili IPS.
    LCD TFT zasloni najčešće se koriste za uređaje niže cijene, nude zadovoljavajuću kvalitetu slike, ali su slabiji kada je u pitanju boja i izgledaju blijedo kada se promijeni smjer i kut gledanja prema zaslonu. Sukladno tome, ovaj tip zaslona troši više baterije.
    LCD IPS zasloni troše znatno manje energije od TFT-a i pružaju živopisne boje čak i kada se kut gledanja promijeni.
  • AMOLED prikaz mogu se naći na mnogim uređajima srednje cijene (kao što je serija Samsung Galaxy) i pružaju vrlo nisku potrošnju baterije (crna je prikazana s isključenim pikselima). Omogućuju izvrstan prikaz boja čak i kada se kut gledanja promijeni, ali su manje vidljivi pod suncem za razliku od boljih IPS zaslona.
  • studeni Super AMOLED Zaslon, Samsungova najnovija generacija, poboljšana je verzija AMOLED zaslona koja rješava problem sunčeve svjetlosti i nudi puno bolju svjetlinu zaslona.

Procesor

Ono što čini razliku u performansama kada je u pitanju mobilni telefon ili bilo koji drugi uređaj je upravo to procesor.

Naravno, sve to lijepo funkcionira uz pomoć ostalih komponenti, ali procesor je taj koji je glavni za sve operacije računala.

Kada je unutar mobitela dobar procesor, aplikacije se brzo otvaraju, igranje je bez zastoja, a VR (virtualna stvarnost) izgleda stvarnije… a baterija se brže prazni.

Točnije, za jednostavne radnje poput pisanja poruka ili surfanja webom nije potrebno posebno opterećenje procesora, pa je baterija normalno prazna, dok radnje poput igranja igrica ili HD snimanja zahtijevaju više rada CPU-a, a time i veću potrošnju energije, čak i baterije.

Što se tiče jezgre, onda jezgre (Dual-core, Quad-core, Octa-core) na engleskom jeziku, važno je znati da ova specifikacija ne utječe na brzinu procesora, ali ubrzava rad kada se koristi više aplikacija paralelno, što znači da je više jezgri bolja izvedba u multitasking-u.

Memorija telefona i RAM

koji mobitel kupiti?

Pretpostavljam da vjerojatno znate što je to memorija telefona, čak i ako postoji interna i vanjska memorija.

Vanjska je memorija ona koja uređaju omogućuje pohranjivanje dodatnih podataka pomoću microSD kartice.

Danas gotovo svi pametni telefoni imaju mogućnost dodavanja microSD kartice, pa ono na što trebate obratiti pažnju pri odabiru koji mobitel kupiti jest interna memorija, odnosno memorija samog uređaja.

Obje memorije omogućuju pohranjivanje podataka, datoteka, slika, ali većina aplikacija ne dopušta njihovo pohranjivanje na microSD karticu (pogledajte Kako prenijeti iz memorije telefona na microSD karticu), stoga je vrlo važno imati dovoljno interne memorije kada je u pitanju na aplikacije.

Memorija radna memorija služi uređaju za brže upravljanje podacima i aplikacijama koje se trenutno koriste i stoje u pozadini.

RAM je također ključni dio multitaskinga. Danas je 2 GB RAM-a dovoljno za prosječan pametni telefon, 4 GB je više nego dovoljno u većini slučajeva.

Fotoaparat

Ako ste ljubitelj fotografija i jedan ste od onih koji se vole redovito slikati, stavka na koju biste trebali obratiti malo više pažnje pri odabiru telefona koji ćete kupiti je upravo fotoaparat.


Kada je u pitanju prednja ili stražnja kamera mobilnog telefona, osim samog broja, na kvalitetu slike utječu i drugi čimbenici megapiksela.

Iako bi imao solidnu kameru od 12 megapiksela, vrlo je bitan otvor. Širi otvor blende propušta više svjetla, pa će slika biti preciznija, detaljnija i obojenija (čak i u mraku).

Osim toga, važno je i ima li kamera mobitela tu mogućnost auto fokus (AF), iako bi gotovo svi telefoni trebali imati ovu značajku koja olakšava i brže snimi dobru sliku.

Još jedna značajka koja je danas sve važnija u svijetu mobilnih telefona je podrška pomoćne kamere.

Ima različite funkcionalnosti ovisno o kojem se mobitelu radi, ali sve ih zajedno zasigurno karakterizira kvalitetnija slika.

Pomoćna kamera iPhonea, primjerice, omogućuje šire vidno polje objektiva i oštriji optički zum, koji je daleko bolji od klasičnog digitalnog zuma.

Drugi mobilni telefoni mogu imati npr. jednu RGB leću i jednu monokromnu, što također povećava kvalitetu fotografije jačim bojama i većom dubinom slike.

Baterija

Izdržljivost baterije mobitela ovisi ne samo o snazi ​​izraženoj u mAh (naravno što je više mAh to je baterija dulja), već i o operacijama koje se na istima izvode.

Igranje igrica, GPS navigacija, snimanje HD videa, npr. drastično utječu na trajanje baterije (i ubrzavaju “starenje”).

Važno je održavati bateriju “na životu” izbjegavajući prekomjerno punjenje ili prepunjenje (ispod 20%), pa će joj životni vijek biti duži (pogledajte Brzo punjenje baterije – evo kako).

Ostale korisne značajke

Sve najvažnije navedene su gore, ali postoji još nekoliko značajki koje bi mogle napraviti veliku razliku u odabiru mobitela za kupnju kao što su:

  • Brzo punjenje Baterije mogu biti korisne pri odabiru mobitela ako ste osoba kojoj se uvijek žuri, jer se uz pomoć punjača koji omogućuje brzo punjenje jedna baterija potpuno napuni za manje od 30 minuta .
  • Otisak prsta je također zanimljiva značajka koja vam omogućuje brzo otključavanje zaslona dodirom prsta. Također, neki mobilni telefoni koriste ovu značajku kao sigurnosnu potvrdu za plaćanje određenih online usluga.
  • Vodootporan mobilni telefon može spriječiti zadanu tragediju. Imajte na umu da, uglavnom, ovi mobiteli nemaju mogućnost zamjene baterije (servis je već potreban ako je potrebno).

Što se tiče karakteristika i specifikacija mobitela, moguće je ići dublje u najsitnije detalje i otkriti da ni najbolji telefoni danas nemaju sve što vam je potrebno da biste mogli reći da je jedan mobitel savršen.

Tehnologija napreduje velikom brzinom pa je važno izdvojiti ono što vam je najvažnije, jer samo vi možete znati što vam najviše odgovara i koji mobitel želite kupiti.

Zaključak

Danas je dostupno više od jednog pametnog telefona! Ovi uređaji više nisu samo za pozivanje ili primanje tekstualnih poruka; možete upravljati većinom aspekata svog svakodnevnog života putem pametnog telefona. Kao rezultat toga, može biti vrlo teško znati koji mobitel kupiti.

Poanta je da za slanje poruka i objavljivanje nekoliko objava na društvenim mrežama zapravo ne trebate izdvojiti više od 200-tinjak eura.

Za igrače koji se nisu spremni odreći fluidnog i neometanog iskustva igranja, trebali bi potražiti pametne telefone koji koštaju oko 400 eura.

Dok će oni koji žele najbolje od najboljeg u smislu dizajna i performansi biti spremni izdvojiti oko 500 eura i više.

Dakle, što tražite u pametnom telefonu? Postoje li neke značajke koje su važne pri odabiru novog pametnog telefona? Obavijestite nas.

Izdvajamo za vas:

MOŽDA TE ZANIMA