back to top

Saznaj lako šta Google zna o nama?

Na prvi pogled, zastrašujuća je količina informacija koju o nama zna Google.

Da li ste se ikada zapitali šta Google zna o nama? Gde smo, šta pretražujemo po internetu, koliko dugo se zadržavamo na određenim sajtovima, koje reklame nam najviše privuku pažnju, kakve smo tragove ostavili u internet svetu…

„Onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost, a onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost”, kaže Džordž Orvel.

Međutim, da sve ne bi izgledalo kao deo Orvelove knjige i kao da nas Veliki brat posmatra, postoji način da sami saznamo i kontrolišemo koje informacije o nama Google poseduje. Samo je potrebno znati gde potražiti.

sta google zna o nama
Šta Google zna o nama?

Lociranje

Pre svega, zahvaljujući Android mobilnim telefonima, postoji mogućnost da Google u svakom trenutku zna gde se nalazimo.

Naime, ukoliko opcija lociranja na vašem mobilnom uređaju nije isključena, ovi „pametni“ telefoni možda šalju lokaciju na kojoj se nalazite Google kompaniji i tako ih izveštavaju o vašem trenutnom ili stalnom mestu boravka.

U tom slučaju, listu, odnosno istoriju lokacija koje ste posetili i u kojima ste boravili možete videti na ovom linku.

Istorija pretrage

Ne samo da vaša konkretna, bukvalna lokacija može biti poznata Google-u nego i vaše internet lokacije nisu zaštićene od sveznajućeg Google-a.

Nekada je Google bio samo internet pretraživač i u te osnovne svrhe ga svi i danas koriste. Svi koriste Google za pretragu svega što ih zanima.

Obimnost i apstraktnost toga je ogromna, a sve pretrage ikada napravljene su sačuvane.

Google čuva i podatke o internet reklamama koje su vam najviše privukle pažnju i na koje ste kliknuli. Te informacije su dragocene u svetu marketinga, jer se tako pravi profil korisnika i ono što bi moglo da ga zainteresuje, pa mu se prikazuje prilagođeni sadržaj.

Informacije o prethodnim pretragama i sadržaju koji ste gledali u Chrome-u i drugim aplikacijama možete naći ovde.

sta google zna o nama
Šta Google zna o nama i kako nas prati?

Aplikacije sa pristupom vašim informacijama

Postoje određene aplikacije, odnosno sajtovi i ekstenzije, koje imaju ovlašćenje za pristup vašem Google nalogu.

To ovlašćenje im dajemo mi, svesno ili nesvesno, često neznajući na šta pristajemo korišćenjem određenih aplikacija i pomoćnih alata.

U zavisnosti od tipa aplikacije, njihov pristup podacima može biti potpun ili delimičan, a neki od naloga koje mogu koristiti neometano su Gmail nalog i Google disk.

Na ovoj stranici nalazi se lista svih aplikacija i ekstenzija sa pristupom u vaše informacije, kao i lista ovlašćenja koja imaju.

Ovde možete videti i detaljne podatke o svakom od tih servisa i lično modifikovati kojim informacijama zaista mogu da pristupe i da ih koriste.

YouTube podaci

Sve pretrage koje ste ikad napravili na sajtu YouTube takođe se čuvaju. Verovatno ste primetili „preporučene“ video snimke koji vam se preporučuju na osnovu onoga što ste gledali i tražili, dakle na osnovu istorije vaše pretrage.

Zahvaljujući opciji modifikacije i pregleda te YouTube istorije, zanimljivo je videti šta je prvo što ste ikada tražili na YouTube-u i koji ste snimak prvi gledali.

Vaša YouTube istorija nalazi se ovde.

Mišljenje Google-a o vama

Ovo je možda i najzanimljivija upotreba informacija koje Google zna o vama, a bazira se na internet makretingu.

Jedan od razloga zašo Google prati i čuva informacije o svojim korisnicima je marketing. Naime, korisnici se besplatno služe Google uslugama, ali zauzvrat Google svojim korisnicima prikazuje reklame na kojima zarađuje.

Što su informacije koje poseduje o nama bolje iskorišćene, reklame su uspešnije i Google više zarađuje. Informacije koje se koriste u marketinške svrhe su vaše ranije internet pretrage, gledani snimci na YouTube-u i razne informacije sa Google naloga.

Google naglašava da poštuje standarde privatnosti marketinške industrije.

Šta Google misli o vašem godištu i polu, kao i o vašim interesovanja, možete saznati ovde.

Preko Google Analytics-a, Google daje mogućnost kompanijama koje se kod njih reklamiraju da vide na kojim stranicama ste bili, koliko puta ste posetili njihov sajt, koliko vremena ste proveli na njemu i slično. Ukratko, ono što vam je najviše privuklo pažnju i ono što može da se iskoristi za prodavanje proizvoda i ispitivanje tržišta.

Ukoliko vam to smeta i ne želite da neko koristi vaše podatke na taj način , možete zabraniti tu vrstu praćenja ovako

sta google zna o nama
Mišljenje Google-a o vama

Preuzimanje vaših Google podataka

Google pruža mogućnost eksportacije vaših podataka. Pod geslom „Vaš nalog, vaši podaci“, Google nudi preuzimanje kopije podataka i kreiranje arhive za njihovo skladištenje.

Svi podaci ulaze u obzir: sačuvane stranice, e-mail poruke, kontakti, informacije na raznim nalozima, slike, snimci i još mnogo toga. Tu mogućnost možete iskoristi ovde.

Ukoliko želite da ovladate sa još znanja o Gugl pretraživaču, predlažemo vam SEO kurs na srpskom jeziku.

Preporuka

MOŽDA TE ZANIMA