back to top

Kako napraviti email – UPUTSTVO (Gmail, Outlook, Yahoo)

U nastavku vam donosimo detaljno upustvo kako napraviti email adresu koja će vam pomoći u vašoj svakodnevnoj poslovnoj i privatnoj komunikaciji!

Već duže vrijeme te zanima kako napraviti email adresu ali odlažeš pravljenje jer nisi siguran kako da to uradiš? Možda već imaš jednu email adresu ali ti je potrebna nova ili bi želio da imaš dvije?

Ako je tvoj probem neki od navedenih, nastavi sa čitanjem i vidjet ćeš da je sve to što te bunilo ustvari veoma jednostavno.

Ako već imaš svoju email adresu, ne bi bilo loše da znaš i kako napraviti email novu adresu, u ovom tekstu možeš da pročitaš i zašto je prednost otvaranje više email naloga.

Postoje razni servisi koji ti omogućavaju da napraviš svoju email adresu, odakle je moguće primati, slati i čuvati sopstvene mail-ove.

Svaki od ovih servisa nudi iste funkcionalnosti i koristi se na sličan način.

Razlike su sitni detalji na koje ne treba ni da obraćaš pažnju, ono što je tebi potrebno jesu osnovne funkcije, pa je sasvim svejedno koju platofrmu za mail ćeš koristit.

Bilo da ti je potrebno u poslovne ili privatne svrhe, nastavi sa čitanjem i u nekoliko koraka registruj se na jedan (ili više) email naloga na neki od dole ponuđenih servisa.

Besplatno je, lako, jednostavno i ne oduzima mnogo vremena otvaranje e mail adrese. Svakako da će pomoći i marketingu vašeg biznisa i sadradnjama.

Čemu služi email adresa / nalog?

Kako napraviti email - UPUTSTVO (Gmail, Outlook, Yahoo)

Email ili elektronska pošta služi za razmjenu poruka ili datoteka putem mrežnih servisa na internetu.

U današnje vrijeme sve se više javlja potreba za posjedovanjem email adrese kako u virtuelnom tako i u stvarnom svijetu i postalo je otvaranje e- mail adrese obaveza kako bi se funkcionisalo.

Nekim sadržajima na internetu je gotovo nemoguće pristupiti bez nje.  Određeni sajtovi i platforme prilikom registracije kao obavezan podatak zahtjevaju otvorenu email adresu, a također služi za otvaranje naloga na društvenim mrežama kao što su Facebook i Instagram.

Bez obzira koju društvenu mrežu želite koristitit danas Tik Tok, Instagram, LinkedIn,Snapchat e -mail je neophodan. 

Email adresa je također nešto što će ti pomoći ako razvijaš neki sopstveni biznis jer otvoriti email adresu znatno pospješuje poslovnu komunikaciju.

kako napraviti email
Pravljenje emaila je vrlo jednostavno i ne oduzima previše vremena!

Zašto je korisno otvaranje dvije ili više email adrese

Vjerovatno misliš da ti je jedna email adresa sasvim dovoljna i da bi otvaranjem više email naloga samo zakomplikovao sebi. U stvari je skroz suprotno.

Kada imaš samo jednu e-adresu i koristiš je za sve za šta ti je potrebna (kao npr. poslovna komunikacija, dopisivanje sa prijateljma ili porodicom) i ostala privatna prepiska (registracija na raznim sajtovima i društvenim mrežama i slično), dešavat će se često da ti je inbox prezatrpan raznim stvarima. 

Čak i da želite napraviti vlastiti blog, instalirati aplikaciju, igricu za skoro sve radnje potreban je e -mail. 

Tada bitna pošta uopšte ne dolazi do izražaja pa lako može da prođe i neopaženo zato je korisnije rješenje otvaranje dva ili više email naloga .

Takođe, ako šalješ i poslovne i privatne mejlove sa jedne adrese , može da se desi da pogriješiš pa nešto privatno pošalješ poslovnom kontaktu.

Uz otvaranje druge e mail adrese moći ćeš da ostaneš anoniman na internetu i ne otkrivaš svoje ime kada ostavljaš komentare, na primjer.

Dodatno možete zaštiti vaše podatke i sadržaj koji su izloženi na društvenim mrežama. 

U slučaju da zaboraviš lozinku jednog od naloga, postoji mogćnost da ga uz pomoć drugog naloga povratiš.

Sve u svemu, posjedovanjem više email naloga bit ćeš organizovaniji, ažuriji i uštedit ćeš sebi vrijeme i živce.

Servisi za pravljenje email adrese

Postoji više servisa za pravljenje email naloga. Ovdje ćemo od svih izdvojiti tri najpouzdanija koja se najviše koriste, a na tebi je da odlučiš koji najviše odgovara tvojim potrebama.

Svakako  najpoznatiji i najpouzdaniji email servis je Gmail i otvaranje gmail naloga možete pročitai u nastavku.

Kako napraviti email adresu na Gmail-u

kako napraviti email
G-mail je najpopularnija platforma za pravljenje email adrese.

Gmail je servis kompanije Google, pouzdan je i jednostavan za korišćenje.

Omogućuje dovoljno memorijskog prostora za poruke, štiti korisnike od neželjenih mail-ova (spamova), i poruka koje su potencijno zaražene virusom.

Poštu svrstava u nekoliko kategorija- glavno, društveno, promocije, novosti i na taj način spriječava zatrpavanje inboksa i olakšava pregled poruka koje ti mogu biti važne.

Također, otvaranje Gmail naloga, istovremeno otvaraš i Google nalog koji ti omogućava pristup i potpunije korištenje nekih proizvoda i usluga ove kompanije kao što je YouTube, Play Prodavnica, Chrome internet pretraživač, Google Mape i mnogi drugi.

Da pređemo napokon na to kako napraviti G mail nalog.

Prvo što treba da uradiš jeste da se povežeš sa sajtom ovog servisa Gmail. Jednom kada si otvorio početnu stranicu, u gornjem desnom uglu pritisni Otvorite nalog.

kako napraviti email
Kako napraviti g-mail

Zatim se pojavljuje obrazac gde treba da uneseš svoje Ime i Prezime, kao i da osmisliš Korisničko ime (što će biti tvoja email adresa), koje može da sadži slova, brojeve i tačke.

Također je potrebno smisliti i Lozinku sa najmanje 8 karaktera, pa je ispiši ponovo u pravougaonik pored radi Potvrde.  Kada si popunio sva ta polja, pritisni Dalje.

Međutim, u slučaju da je korisničko ime koje si izabrao zauzeto, bit će potrebno da ga izmijeniš dodavanjem još nekih brojeva ili slova, ili da izabereš neko koje je će stajati ponuđeno ispod.

Najbolje je da izabereš neko koje ćeš lako da zapamtiš. Ponovo pritisni dalje (možda će biti potrebno da ovo uradiš nekoliko puta, sve dok ne izabereš korisničko ime koje je dostpuno).

U sljedećem koraku potrebno je da uneseš svoj Broj mobilnog telefona, zatim opet pritisni dalje.

Nakon što si pritisnuo dalje u prethodnom koraku, na broj telefona koji si naveo stići će ti obična SMS poruka sa kodom koji  je potrebno da upišeš u prazno polje pa klikni na Verifikuj.

Na sljedećoj strani biće ti ponovo zatraženo da uneseš Broj telefona, koji će google koristiti radi zaštite naloga uz napomenu da on neće biti vidljiv drugima, ali ako to ne želiš nije obavezno da ga unosiš.

Još jedna opcionalna  (poželjno je ali ne mora) je unos Druge email adrese koju posjeduješ ti ili neko kome veruješ i preko koje ćeš  moći da vratiš nalog u slučaju nekog problema kao što je zaboravljena lozinka i slično.

Nakon toga unesi Dan, Mjesec, Godinu rođenja i Spol. Zatim pritisni opet Dalje.

U poslednjem koraku potrebno je da skroluješ do dna teksta o privatnosti i uslovima korištenja nakon čega ce se pojaviti opcija Prihvatam.

Klikom na prihvatam iz posljednjeg koraka, napravio si svoj nalog na Gmailu. Prikazat će se početna stranica i opcije oko podešavanja i uređivanja Gmail naloga.

Otvaranje email adrese na Outlook-u

kako napraviti email
Outllok je nekadašnji hotmail – Microsoftov servis za e -adrese.

Outlook nekadašnji Hotmail, je Microsoft-ov servis, jednostavnog dizajna i lak za korištenje.

Preporučuje otvaranje email adrese poslovnim ljudima zbog  pogodnosti koje nudi u okviru naloga kao što su Kalendar, povezivanje sa Skype-om, mogućnost online korišćenja Microsoft office-a (Word, Excel i Powerpoint), kao i još dosta alata koji olakšavaju uspješno vođenje poslovanja.

Također, mogućnosti koje dolaze sa otvaranjem e mail naloga na Outlook-u olakšavaju ispunjenje obaveza ne samo poslovnim ljudima, već i svima onima čija djelatnost zahtjeva rad u grupi ili timu i učestalu potrebu za razmjenom fajlova i dokumenata, kao što su na primjer studenti. 

Ako želiš da u potpunosti iskoristiš sve usluge koje nudi ovaj servis, možeš da se pretplatiš na Premium nalog koji se plaća, ali to svakako nije obavezno.

Ako te zanima kako napraviti email adresu pomoću naloga na Outlook-u,  potrebno je prvo da otvoriš početnu stranicu, pa na dnu ekrana klikneš na Kreiraj besplatni nalog.

kako napraviti email
Kako kreirati nalog na Outlook-u

Nakon toga pojavit će se prozorčić u pod naslovom “Kreiraj nalog”, a ispod toga dvije crte: na prvu crtu upisuješ svoje Korisničko ime koje si sam osmislio.

Na drugoj crti u padajućem meniju imaš mogućnost da izabereš nastavak outlook ili hotmail. Ove dvije reči spojene formiraju tvoju email adresu.

Pritisni Dalje, pa ako neko već koristi korisničko ime koje si upisao, pojavit će se crveni natpis iznad linija koji obavještava da izmijeniš korisničko ime, a to možeš da učiniš tako što  ćeš da dodaš još neki broj ili slovo. Zatim opet pritisneš Dalje.

U sljedećem prozoru potrebno je da smisliš i upišeš svoju Lozinku kojom ćeš ubuduće pristupati na nalog. Ako nisi siguran da li si ispravno napisao lozinku, možeš to provjeriti.

Klikom na kvadratić ispod linije pored kojeg piše Prikaži lozinku, a na
drugi kvadratić klikni u slučaju da želiš da te Microsoft obavještava o svojim novitetima, uslugama i savjetima (ostavi ne štiklirano ako ne želiš da primaš ovakve mail-ove).

Kada je to gotovo, pritisni Dalje.

U sljedećem koraku, klikom na data polja izaberi Državu u kojoj živiš, Dan, Mjesec i Godinu rođenja, pa klikni na Dalje.

U posljednjem koraku, potrebno je da na liniju ispod slike sa znakovima (kombinacija slova i brojeva) upišeš one koje vidiš na slici.

U slučaju da ne možeš da prepoznaš neki znak izaberi opciju pored slike Novo
i pojavit će se neki drugi znakovi.

Također, postoji opcija Zvuk, a zatim riječ koju izgovori kompjuter upišeš. Ali riječi nisu na srpskom jeziku, pa ako ne poznaješ neki od stranih jezika ova opcija ti nije od koristi.

Kada završiš, pritisni Dalje.

Sačekaj par trenutaka… I to je to, registrovao si svoj Outlook email i možeš da započneš korištenje svog naloga.

Kako napraviti email na Yahoo

Yahoo je ne samo servis za razmjenu elektronske pošte, već i online kompanija koja u svoje usluge uvrštava razne mogućnosti.

Neke od tih mogućnosti su pretraživanje interneta, otvaranja online prodavnice, praćenje vijesti iz svijeta, online šoping i mnoge druge.

Zanimljivog je dizajna pa je kao takav privlačan mlađim generacijama.

Klikni direktno na ovaj link gdje se odmah pojavljuje obrazac za registraciju na Yahoo email.

kako napraviti email
Polja koja morate popuniti priliko kreirnja e-adrese.

U polja je potrebno da uneseš najprije Ime i Prezime, zatim Email adresu (tj. korisničko ime) koje može biti tvoje ime i prezime i godina rođenja, na primjer.

Kada to uradiš pređi na polje u kojem  ćeš ukucati Lozinku koju si smislio i koja je neophodna prilikom prijave na email.

U međuvremenu, ako je email, odnosno korisničko ime, koje si napisao zauzeto, crvenim slovima će te servis o tome obavijestiti, pa je potrebno da svojoj e-adresi dodaš još po neko slovo ili broj ili je izmijeniš u potpunosti.


Ako nemaš ideju kako, klikom na polje će se u padajućem meniju pojaviti prijedlozi adresa koje možeš da izabereš.

U sljedećem redu, gdje se traži tvoj Broj telefona, klikom na prvu liniju od ponuđenih država izaberi svoju (pored čijeg naziva stoji pozivni broj) a potom na drugoj liniji ukucaj broj telefona.

Na kraju izaberi Mjesec, ukucaj Dan i Godinu rođenja. Kada su sva polja popunjena, pritisni Nastavi.

Da bi potvrdio da si vlasnik telefonskog broja koji si napisao, pritisni plavo polje Text me a verification code, nakon čega će ti na navedeni broj telefona stići SMS poruka sa kodom koji je potrebno da uneseš u uokvireno polje, pa zatim pritisni Verify.

Yahoo nalog je napravljen, i da bi počeo sa korištenjem pritisni Continue.  

Strana koja zatim slijedi je početna strana i na njoj su vijesti, a da bi pristupio svom mejlu klikni na “mail” ispod Yahoo! loga ili pored svog imena u gornjem desnom uglu.

Pogledajte video u kojem je detaljno objašnjeno kako napraviti račun na Yahoo-u

Kako napraviti email adresu na telefonu

Ukoliko želiš da napraviš email adresu preko telefona, ili želiš da je koristiš preko telefona, to možeš uraditi preko aplikacije Gmail koju već imaš u svom Android telefonu.

Kada otvoriš Gmail aplikaciju, pritisni na Dodaj email adresu. Zatim izaberi jedan od ponuđenih servisa na kojem imaš napravljen mail i unesi svoju Email adresu pa zatim u sljedećem koraku i Lozinku.

Ako nemaš nalog i sada želiš da ga napraviš, postupak za to je uglavnom isti na telefonu kao i na PC-u, dakle kao što je ranije u ovom tekstu opisano.

Možda već koristiš Gmail aplikaciju i imaš otvoren nalog ali imaš više naloga i želiš sve da ih koristiš?

Ako je tako, to možeš da uradiš tako što ćeš nakon što otvoriš aplikaciju da dodirneš kružić sa slovom u gornjem desnom uglu, pa onda izaberi Dodaj
još jedan nalog
a zatim izaberi željeni servis.

Na ovaj način možeš da napraviš i još jednu novu email adresu. Da li ste znali da e- mail možete koristiti u svrhe marketinga? Danas je ovo sve popularnija metoda promocije biznisa.

Nadamo se da si u ovom tekstu pronašao korisne informacije koje će ti pomoći da shvatiš šta je mail i kako otvoriti email adresu.

Preporučujemo da pročitate:

MOŽDA TE ZANIMA