Obrazuj sePedagoški fakultet u Sarajevu – Fakultet koji 75 godina nudi vrhunske nastavnike

Pedagoški fakultet u Sarajevu – Fakultet koji 75 godina nudi vrhunske nastavnike

Spada u jedne od najstarijih fakulteta u BiH

Pedagoški fakultet u Sarajevu je najstarija visokoškolska ustanova koja je formirana nakon Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini.

Danas je Pedagoški fakultet u Sarajevu profiliran u skladu sa svjetskim standardima edukacije nastavnog kadra, otvorena prema svjetskim univerzitetima i uključena u savremene tokove reforme odgoja i obrazovanja posebno visokog obrazovanja.

Studij Pedagoškog fakulteta je najpouzdaniji faktor kontinuiranog djelovanja u reformiranju nastavnog procesa na svim nivoima obrazovanja. Njegovi studenti su nosioci najčasnijeg i najodgovornijeg poziva u svakoj društvenoj zajednici.

Trociklični sistem studija, ustanovljen prema Bolonjskom procesu (sa kategorijom izbornih predmeta i primjenom novih nastavnih tehnologija ), omogućuje svršenim studentima Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nesmetanu mobilnost u pogledu upisa na II i III ciklus studija u zemljama Evropske unije.

 U susjednim zemljama: Hrvatskoj i Srbiji, osim vertikalne mobilnosti, otvorena je i mogućnost zapošljavanja; u statusu bakalaureata, magistra i doktora odgojnih nauka u području metodike nastavnih predmeta na nivou razredne nastave, predškolskog odgoja i kulture življenja i tehničkog odgoja ove visokoškolske ustanove.

Odsjeci na fakultetu

Pedagoški fakultet u Sarajevu nudi opciju studiranja na 4 odsjeka a to su: Edukacija i rehabilitacija, Kultura življenja i tehnički odgoj, predškolski odgoj i razredna nastava.

Studij I ciklusa ( dodiplomskog) traje 4 godine i nosi 240 ECTS bodova. Stručna zvanja koja studenti stiču u zavisnosti od odsjeka kojeg su upisali su:

  1. Bakalaureat/Bachelor predškolskog odgoja
  2. Bakalaureat/Bachelor razredne nastave
  3. Bakalaureat/Bachelor kulture življenja i tehničkog odgoja
  4. Bakalaureat / Bachelor edukacije i rehabilitacije

Način studiranja je formiran prema Bolonjskom principu i student može imati status redovnog studenta, redovnan uz samofinansiranje i vanrednog.

Odsjek za razrednu nastavu

Studenti na odsjeku za razrednu nastavu sagledaju sve humanističke aspekte obrazovanja i razmatraju koji su problemi reformiranja obrazovnog sistema.

Podrška učenicima u procesu učenja kao koncepcijski zahtjev u devetogodišnjem osnovnom odgoju i obrazovanju

Ocjenjivanje učenika u nastavi bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti

Problemi integracije (inkluzije) djece s posebnim potrebama u osnovnoj školi – izrada i realizacija individualno prilagođenih programa

Savremene metode, oblici i nastavna sredstva u implementaciji reforme obrazovanja, s posebnim osvrtom na Nastavni plan i program četvrtog razreda osnovne škole

Programski sadržaji početne nastave matematike, izrada i izbor udžbenika u skladu s potrebama i psihofizičkim mogućnostima učenika u realizaciji reforme obrazovanja.

Odsjek za predškolski odgoj

Na studiju se posebna pažnja posvećuje:

Temeljne odrednice kurikuluma i njegova implementacija s težištem na integrirani kurikulim u predškolskim ustanovama.

Planiranje i realizacija programskih sadržaja likovnog odgoja u predškolskoj nastavi.

Metode i oblici rada u predškolskoj nastavi muzičkog odgoja.

Integracija (inkluzija) djece s posebnim potrebama u predškolske ustanove – izrada i realizacija individualno prilagođenih programa.

Interna i eksterna evaluacija kvalitete odgojno -obrazovnog rada u predškolskim institucijama.

Odsjek za kulturu življenja i tehnički odgoj

Studenti koji pohađaju odsjek za kulturu življenja i tehnički odgoj imaju priliku da nauče kako se planira i realizira programski sadržaj kulture življenja i tehničkog odgoja u osnovnoj školi.

Pažnja se posvećuje i na temeljne odrednice kurikuluma i njegovu implementacija s težištem na kurikulum kulture življenja i tehničkog odgoja.

Također, stuednti u periodu od 4 akademske godine imaju priliku da steknu sljedeće znanje:

Integracija (inkluzija) djece s posebnim potrebama u osnovnoj školi – izrada i realizacija individualno prilagođenih programa.

Metode i oblici odgojno-obrazovnog rada u implementaciji reforme.

Temeljna načela reforme obrazovanja i metodike rada.

Različiti pristupi praćenja postignuća učenika devetogodišnje osnovne škole.

Uvjeti za upis na Pedagoški fakultet u Sarajevu

Osnovni uvjeti za upis na Pedagoški fakultet je zavšena četverogodišnja srednja škola i položen kvalifikacioni ispit.

Predmeti koji se posebno gledaju prilikom upisa su:

na Odsjeku za razrednu nastavu iz Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, Matematike, Historije i Geografije;

na Odsjeku za predškolski odgoj iz Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, Matematike, Muzičke i Likovne kulture;

na Odsjeku za kulturu življenja i tehnički odgoj iz Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, Matematike, Fizike i Informatike;

na Odsjeku za edukaciju i rehabilitaciju iz Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, Biologije i Sociologije.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img