back to top

Savjeti za razgovor za posao

Ne postoji univerzalna formula za uspješan razgovor za posao sa potencijalnim poslodavcem, ali možemo izdvojiti više činjenica koje vam dokazano mogu pomoći.

Izdvajamo sljedeće bitne činjenice te vam dajemo sljedeće savjete:

Budite 5 minuta prije dogovorenog termina

Jako je važno biti točan pri odlasku na razgovor na posao. Poslodavci žele kandidata koji ostavlja dojam točnosti i poslovnosti. Nitko ne želi osobu koja ne poštuje dogovore, koja ne postuje svoje niti tuđe vrijeme. Osoba koja ne dođe na točno ugvoren termin je već u startu izgubila šansu.

Takođe, nemojte dolaziti točno u minut niti trčati na razgovor, jer to može uzrokovani da stignete zadihani ili oznojani a to djeluje kao neurednost. Uzmite uvjek dovoljno vremena da krenete ranije na ugovoreni razgovor posebno ako odlazite u kvart u kome nikada ranije niste bili.

2. Pripremite se za razgovor za posao

Informirajte se o poslodavcu prije odlaska na razgovor, istražite sve informacije na matičnoj web stranici tvrtke i osmislite svoje odgovore s time na umu. Pokušajte promisliti što bi vi i na koji način mogli nešto poboljšati ili doprinijeti svojim dolaskom u tvrtku.

Potražite članke ili izvještaje o tome što je tvrtka sve radila, kako se razvija i s kojim se izazovima suočava, te utkajte te informacije u svoje odgovore. Nemojte sebi dozvoliti da odete na razgovor i da na razgovoru postavljate pitanja tipa “A čime se tvrtka bavi?” ili slična.

3. Pri prvom osobnom kontaktu se predstavite

Prilikom ulaska u prostoriju za sastanke tvrtke pozdravite poslodavca sa “Dobar dan” te jasno izgovorite svoje puno ime i prezime, i rukujte se čvrstim stiskom. Budite obazrivi da stisak nije pretjeran te gledajte sagovornika/e u oči.

razgovor za posao
Savjeti za razgovor za posao

4. Budite kratki

Tjekom daljeg razgovora držite se onoga o čemu vas pitaju. Ne odgovarajte na dugačko već odgovore dajte točno i sažeto. Predugi odgovori vam ne idu u korist i uzrokuju da se sugovornik isključi, što znači da neće zapamtiti dovoljno da vas točno procijene.

5. Izbacite uzrečice ili poštapalice

Osobe koje često koriste uzrečice djeluju kao nesigurne ili da neznaju o čemu govore. Najbitnije je da sve nepotrebno u vašim odgovorima izbacite! Uzrečice poput “ovaj”, “kako se zove”, “u principu” i slične oduzimaju snagu i smisao vaših izjava.

Sa druge strane, ma koliko bili samouvjereni i opušteni nemojte koristiti žargonski rječnik, lokalizme niti rječi koje nisu dio formalnog razgovora. Rijetki su slučajevi gdje se može govoriti opuštenije, ali najčešće to za prvi razgovor može samo štetiti.

savjeti za razgovor za posao
Savjeti za razgovor za posao

6. Budite poslovni i nasmijani

U komunikaciji sa poslodavcem trebate ostaviti utisak ozbiljne osobe koja je raspoložena za komunikaciju ali koja je ugodna i vedra.Previše ozbiljnosti, namrgođenosti ili bilo kojeg drugog oblika stanja duha vam može samo odmoći. Sa druge strane nemojte niti pretjerivati u smijanju, nikako nije dobro ni previše se cerekati.

Također, nemojte se češati, držati se pogrbljeno ili na bilo koji drugi način izgledati neprofesionalno. Ne ljuljajte se na stolici tijekom razgovora, ne klikajte s kemijskom olovkom, ne pucketajte prstima niti lupkajte prstima po stolu. To smeta i iritira, a može se vrlo negativno odraziti na dojam koji ostavljate.

7. Pitanje o plaći

Nikako nemojte da vam prvo pitanje na razgovoru bude o visini plaće. Također ne postavljajte prvi pitanje o visini plaće, već kad vas upitaju za koju bi plaću bili spremni raditi navedite raspon od-do visine plaće. Shvatite da se prvo morate dokazati i pokazati vašu vrijednost. Umjesto da tražite preveliki iznos plaće bolje je da predložite da početna bude niža ali da nakon mjesec-dva kada pokažete određen rezultat pregovarate o realnom iznosu.

8. Pokažite spremnost

Iako mnogi ne vole prekovremeni rad, isti je nekad potreban i nužan, te je poželjno da izrazite spremnost da se možete dodatno angažirati ako je to potrebno. Naglasite da želite poslovni izazov i ste spremni dati maksimum.

savjeti za razgovor za posao
Savjeti za razgovor za posao

9. Oprezno odgovarajte na trik pitanja

“Kako se snalazite u stresnim situacijama?” ili “Koja je vaša najveća mana?” ili slična pitanja su zamke te pažljivo slušajte pitanje koje vam se postavlja a ako ste nesigurni zamolite ispitivača da ga ponovi. Priroda pitanja može biti različita, stoga planirajte unaprijed i imajte nekoliko odgovora u pripremi. Odgovorite na pitanje, ne pokušavajte ga izbjeći, ali pokušajte preokrenuti odgovor u priču o uspjehu.

10. Postavite pametno pitanje

Na kraju razgovora za posao vrlo je vjerojatno će vas pitati imate li pitanja. Ako vas ne pitaju, jednostavno napomenite da vi imate nekoliko pitanja. Pokažite im da ste zainteresirani za tvrtku i da želite znati više o njoj.

Tu je i prilika da saznate o uslovima rada kao što su dužina radnog vremena, odmor i sl.

MOŽDA TE ZANIMA