back to top

VPN značenje – sve što trebate znati o VPN

VPN značenje – sve što trebate znati o VPN

VPN značenje – sve što trebate znati o VPN

VPN značenje možemo objasniti kao privatna virtualna mreža. Naziv je vrlo jednostavan i lako ga je zapamtiti, međutim mnogo je teže nabrojati i objasniti što sve stoji iza naziva VPN. VPN je kao pojam direktno povezan sa internetom. Danas je gotovo nemoguće zamisliti život bez interneta, jer je internet donio pravu revoluciju u život prosječnog čovjeka. Na internetu možemo pronaći gomilu informacija i multimedijalnog sadržaja, a možemo i sebe prezentirati kroz različite platforme. Potpuno je olakšao komunikaciju među ljudima i razmjenu informacija, podataka i financijskih sredstava. Jednostavno rečeno, sve više svakodnevnih poslova obavljamo online putem. Samim time, postavlja se pitanje sigurnosti i privatnosti na internetu, mjestu kojemu mogu pristupiti svi. Zbog toga što sve više stvari obavljamo na internetu, poput kupovine ili preuzimanja osobnih dokumenata, povećana je mogućnost da nam netko dođe u posjed osobnih podataka ili dođe do informacija koje bi narušile našu privatnost. VPN značenje je veliko upravo na polju zaštite osobnih podataka i privatnosti na internetu.

VPN značenje – kako funkcionira VPN

VPN značenje za sigurno korištenje interneta je malo manja kada posjećujemo internet stranice koje same osiguravaju veliku sigurnost i očuvanje privatnosti svojim korisnicima. Takvih stranica ima jako puno, međutim na internetu je veliki broj web stranica koje su rizičnije za posjetitelje jer im je sigurnost na slabijim razinama. U tim slučajevima, dobro je imati instaliranu aplikaciju koja će vam omogućavati VPN. VPN funkcionira na vrlo jednostavan način, a možemo reći kako ga krase dvije važne karakteristike. Prije svega VPN će zaštititi vašu privatnost kao i vašu IP adresu. IP adresa je vaš trag i online potpis, pomoću kojega se mogu saznati sve vaše aktivnosti na internetu kao i sa koje ste lokacije obavljali te aktivnosti. VPN značenje u korištenju interneta je neizmjerno, posebno ako ne želite biti otkriveni. Sakrivanjem vaše IP adrese, moći ćete posjećivati brojne web stranice koje bi vam inače bile blokirane zbog vaše IP adrese, odnosno geografske lokacije.

VPN značenje i kada koristiti

Kako je sada već jasno, VPN značenje direktno je povezano sa zaštitom klijenta od hakerskih napada i otkrivanja osobnih podataka, kao i od otkrivanja IP adrese. Na internetu možete naići na brojne takozvane geoblokatore, što znači da određenim web stranicama nećete moći pristupiti ako niste građanin matične zemlje te iste web stranice. Također, određene platforme, poput streaming platformi, premijere za filmove puštaju u različito vrijeme u ovisnosti o državi. Kako bi izbjegli navedena ograničenja, poslužite se VPN koji će vam otvoriti vrata svih web stranica. VPN će zamaskirati vašu IP adresu, pa vas ni željena web stranica ili platforma neće moći onemogućiti u pristupanju sadržaju. Ono što je bitno reći je da se VPN naplaćuje, a cijena je nekoliko desetaka kuna mjesečno, što je zaista prihvatljivo s obzirom na uslugu koju dobivate. VPN značenje za korisnika raste i u slučaju kada ste na putu, a kada želite gledati online programe nacionalne televizije. Kada napustite teritorij RH, blokira vam se mogućnost gledanja HRTi platforme i sličnih platformi, jer platforma prepoznaje IP adresu druge države. U tom slučaju uključite VPN i bezbrižno gledajte domaće programe bilo gdje na svijetu.

Tagovi:

VPN značenje – sve što trebate znati o VPN Arz.hr.

www.arz.hr

MOŽDA TE ZANIMA